Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kiseli okus zdravlja

S kalendarskim ulaskom u posljednji ovogodišnji mjesec i na samom pragu nove zimske sezone, iako, ruku na srce, vrijeme nije uopće primjereno prosincu, započinje i period ljudske borbe protiv raznih viroza, prehlada, gripe i inih bacilno-virusnih agresora zdravlja. Lijekovi i injekcije posljednja su instanca obrane zanemoćalog organizma, ali prevencija i blaži oblici bolesti uspješno se »obrađuju« vitaminskim nabojima »zlata vrijednog« vitamina C. A taj zdravstveni potencijal iznimno djelotvorne snage sjaji se svojom žutom bojom u plodovima limuna, pripadnika obitelji južnog voća, koji se u humanoj uporabi nalazi tijekom cijele kalendarske godine. Za sparina krijepi u ledenoj limunadi, u hladnoći liječi u vrelom čaju…
POVIJEST: Iako ne postoje pouzdani dokazi o njegovu podrijetlu, nagađa se kako mu je prapostojbina sjeverna Indija, ali ima naznaka da limun potječe iz Irana, te s Himalaja gdje se i danas može pronaći u svom izvornom, divljem obliku. Prema znanstveno verificiranim tragovima ovo južno voće je uspijevalo u zapadno azijskom podneblju još prije 4.000 godina, uz nadimak korisne biljke koja se može pripremiti na 1.000 načina. Ali poput brojnih plodova prirode, čije je blagodati čovjek otkrio tek s vlastitim razvojem i limun je, s početka, rabljen u sporedne svrhe poput sredstva protiv moljaca i kao protiv otrov kod ujeda zmija. U Europu je ovaj »kiseli dukat« stigao negdje između 12. i 13. vijeka posredstvom Arapa, a danas najbolje uspijeva u mediteranskom podneblju, koje je najsličnije uvjetima prapostojbine. Najkvalitetnije sorte se beru na Siciliji, Malti, Portugalu, a kvalitetnih izdanaka nalazimo i u Šapnjolskoj, Italiji i Tunisu. Na našim prostorima najbolja sorta »lemone« uzgaja se u Dalmaciji tzv. »prvi cvijet« koji sazrijeva između listopada i prosinca. »Drugi cvijet« su limuni slabije (druge) klase čije vrijeme berbe traje u travnju i svibnju.
HRANLJIVA VRIJEDNOST: Limun sadrži 89,2 posto vode, 6,9 posto ugljiko hidrata, 0,7 posto bjelančevina i 0,5 posto masti.
    Energetska vrijednost: 159 kJ ili kalorija
Mineralni sastojci: kalij 160 mg, kalcij 43 mg, fosfor 22mg (vrijednosti izražene u mg posto)
    Sok od limuna, u odnosu na sirovi svježi plod, ima nešto veći postotak vode (90,7 posto), te ugljiko hidrata (8 posto)
    U limunu se nalazi i 5,07 posto limunske kiseline koja ubija bakterije, dok se u listu nalazi 500mg posto askorbinske kiseline.
LJEKOVITOST: Zbog svoje antisepričke učinkovitosti limun se koristi u liječenju brojnih infekcija (trbušne, plućne), a svojim sastavom pospješuje stvaranje leukocita i jača obrambenu moć organizma. Uz osvježavajući kiselkasti okus tekućine koja djeluje baktericidno, preporuča se konzumiranje kod brojnih želučanih oboljenja poput čira, katara, dijareja, viška kiselina, kao i kod sprečavanja epidemioloških pojava i njihovih liječenja.
    Zbog efektivnosti kod boljeg lučenja mokraće pogodan je u terapiji kod liječe-nja kamena u mokraćnom mjehuru. Nervoznim osobama se prepisuje uzimanje cijelog neprskanog limuna, dok se astmatičarima i oboljelima od bolesti dišnih putova preporuča uzimanje limunova soka.
    Ljekoviti dijelovi limuna: Plod, list i kora.
KULINARSTVO: Osim uporabe u tečnom stanju limun ima široku upotrebu i u kulinarskim izvedbama ovog korisnog južnog voća. Nalazimo ga u pekmezima i marmeladama, sušena kora čest je sastojak mnogih torti i slastica, ali je u širokoj uporabi i prigodom konzumacije slanih jela. Nezaobilazan je dio priloga kod brojnih mesnih specijaliteta (pohane šnicle), a uz poseban miris (šmek) svojim antibakterijskim svojstvom uklanja štetne materije kod služenja svježih školjki (ostrige).
MALI SAVJETI: Kada isječete limun, ukoliko želite da ga koristite i poslije, gornji sloj pospite solju. Prilikom ponovne konzumacije odstranite tanki kolut s vrha i imat ćete svjež limun.
Želite li samo nekoliko kapi, ne morate sjeći cijeli limun. Izbušite čačkalicom rupicu i iscjedite potrebnu količinu. Kako bi održali svježinu cijelih plodova, ostavite ih u posudi s vodom, ali svakodnevno mijenjajte vodu.
    Ukoliko osjećate prve simptome gripe ili viroze »držte« se limuna, njegova snaga uništit će slabost vašeg organizma. Osjećate li žeđ, zagasite je hladnom limunadom. Samo pripazite da je ne popijete naglo!                                                    g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika