Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mali čarobnjak očarao svijet

O najpoznatijem liku dječje književnosti Harriju Potteru, simpatičnom pubertetskom čarobnjaku, koji se školuje za budući poziv majstora magije, ispisani su milijuni stranica na kojima se analizira fenomen planetarne popularnosti literarnog mezimca engleske spisateljice J. K. Rowling. Izlaskom pete knjige iz planiranog ciklusa, pod naslovom »Harry Potter i Red feniksa« prevedene na hrvatski jezik, kao i četiri prethodne, i pojavom na knjižarskim policama prošlog mjeseca, knjiga je nastavila apsolutni rekord prodavanosti književnih serijala u Hrvatskoj, ali i potaknula nove analitičko-statističke osvrte.

MILIJUNSKE BROJKE: Vjerojatno je većini poznato, ali ipak da ponovimo, kako je J. K. Rowling, Harrijeva književna majka sagu o svom literarnom sinu započela pisati kao, u surovoj stvarnosti, samohrana majka sa željom da vlastitom maštom pobjegne od nedaća realnosti u kojoj se baš nije najbolje nalazila. Čarobnim štapićem nepredvidljive sudbe, kojeg je na stranicama svoje prve knjige »Harry Potter i kamen mudraca« stavila u ruke svog glavnog junaka, i sama je, izlaskom svog literarnog prvijenca, postala dio najljepše životne čarolije današnjice. Prve četiri knjige prodale su se u 200 milijuna primjeraka u 55 zemalja svijeta, a prema posljednjim procjenama bogatstvo J. K. Rowling iznosi fantastičnih 440 milijuna američkih dolara, čime je pretekla čak i svoju kraljicu!
    Kada se pojavio u prodaji »Harry Potter i Red feniksa«, odmah je postavio svjetski rekord u prvoj tiskanoj nakladi »iznjedrivši« nevjerojatnih 13 milijuna primjeraka osnovne engleske verzije. U prvom vikendu u SAD je knjigu kupilo pet milijuna, a u Velikoj Britaniji 1,8 milijuna najvjernijih fanova »Potteromanije«. Zanimljivo zvuči podatak prema kojem je u Hrvatskoj izvorna engleska verzija kupljena u, za naše uvjete, respektabilnih 3.000 primjeraka. Hrvatski prijevodi svih pet nastavaka tiskani su u 190.000 primjeraka, a nakladnik za hrvatsko tržište zagrebački »Algoritam« očekuje da će do kraja godine (bliže se blagdani) biti prodano 175.000 najpopularnijih dječjih knjiga današnjice.

KNJIGE I FILMOVI: Do pojave Harrija Pottera vladalo je nepisano pravilo kako snimljeni film gotovo sigurno drastično smanjuje dalju prodavanost knjige po kojoj je ekraniziran. Jer, lakše je kupiti kino kartu ili posuditi video kazetu, nego se »mučiti« čitajući stotine stranica. Ali i tu se umiješala magija pubertetskog čarobnjaka i »Potteromanija« je načinila izuzetak hvale vrijedan. Djeca su podjednako jurila i u knjižare i u kina! Čitala su i gledala na radost svojih roditelja, koji nisu žalili novac za nabavku novih nastavaka. A fenomen »školovanog čarobnjaka« ogleda se upravo u hvale vrijednoj čitanosti bez ikakve prisile. Dosad su snimljena dva filma prema dvjema knjigama iz serijala »Harry Potter i kamen mudraca« i »Harry Potter i odaja tajni«, koji su uspjeli »obrnuti« impozantnih 1,8 milijardi dolara, a planirano »filmiranje« i ostalih naslova znatno će »podebljati« ovu cifru.

FENOMEN: Konačnog odgovora na pitanje zbog čega je Harry toliko popularan kod djece, ali i kod odraslih, na koncu neće ni biti, iako se oko pojašnjenja fenomena zvanog »Potteromanija« godinama mudruje u stručnim glavama znanstvenika, psihijatara, kritičara, pedagoga i ostalih eksperata. Odgovor se krije u glavama vjernih čitatelja koji na stranicama prepunim dogodovština svog omiljenog junaka zaboravljaju na stvarni svijet koji je svakim danom, nažalost, sve strašniji. Svijet mašte kroz naočale simpatičnog adolescenta, uz njegove čarolije, mnogo je prihvatljiviji…                                          g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika