Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljeto ispunjeno titulama

U ženskoj juniorskoj igri ispod obruča na domaćim košarkaškim parketima, ali sve više i onim inozemnim, ime Ive Prćić postaje sve cijenjenije i prisutnije. Izvrsnim igrama na svojoj matičnoj poziciji organizatorice igre (play), ova mlada Subotičanka sve više skreće pozornost košarkaških stručnjaka, stoga uopće ne čudi priznanje na lokalnoj razini Općine Subotica. Izbor za juniorsku sportašicu godine u »gradu sportova« potvrda je jedne sportske karijere u usponu i dodatna obveza da se nastavi još boljim igrama u nadolazećoj seniorskoj konkurenciji.
4Otkud košarkaška lopta u ruci jedne djevojke?
    Potječem iz košarkaške obitelji u kojoj su se otac Marinko i stariji brat Filip aktivno bavili košarkom, a uz njih, prvo gledajući, a potom i sama trenirajući, zavoljela sam ovu dinamičnu igru. Aktivnije bavljenje ovom igrom započela sam u drugom razredu osnovne škole pod palicom iskusnog stručnjaka i pedagoga Karla Kopilovića.
4Danas, osam godina poslije, u šesnaestoj godini brojni uspjesi obilježili su tvoj sportsko-košarkaški izbor.
    Kulminaciju mog dosadašnjeg bavljenja košarkom predstavljaju rezultati državne kadetske reprezentacije (do 16 godina) tijekom prošle i ove godine. Isprva smo na Kopaoniku osvojile prvo mjesto u pretkvalifikacijama za kadetsko prvenstvo Europe, onda smo osvojile prvo mjesto na kvalifikacijama u Grčkoj, da bi na Europskom prvenstvu u Turskoj, između dvanaest najboljih kadetskih momčadi starog kontinenta, bez poraza osvojile zlatnu medalju.
4Tko su vam bile protivnice u završnici šampionata najboljih kadetkinja?
    U polufinalu smo bile bolje od vršnjakinja iz Ukrajine, a u finalnom susretu dobili smo selekciju Bjelorusije.
4Uz reprezentativne uspjehe i na klupskom planu ste s KK »Spartakom« iz Subotice zaredali s pobjedama u juniorskoj selekciji.
    Sa suigračicama iz matičnog kluba uspjele smo osvojiti sva tri nivoa natjecanja u našoj zemlji. Osvojile smo titule i na pokrajinskoj, republičkoj i na koncu i saveznoj razini. U duelima za prestiž najveći konkurent su nam bile vršnjakinje »Hemofarma« iz Vršca, koje smo u saveznom finalu u Kolašinu nadvisile s dvadeset poena razlike.
4U svim navedenim uspjesima markantno se ocrtava tvoj doprinos na poziciji organizatorice igre. Kakva je statistika?
    Moja pozicija u ekipi je mjesto tzv. play igračice koja razigrava ostale igračice i kreira igru. U prosjeku po susretu postižem 15 poena, ali je moj glavni zadatak uklopiti se u igru cijelog sastava.
4Koji su tvoji uzori, danas, u očima jedne kompletne igračice koja već nastupa u seniorskom ligaškom natjecanju?
    Od igračica, koje su igrale na našim parketima, izdvojila bih Angelu Đelmiš, a na svjetskoj razini za mene je prva zvijezda WNBA Lisa Lesley.
4Govoreći o svjetski priznatim veličinama ženske košarke, kako vidiš mogućnost svog košarkaškog usavršavanja?
    Košarkaški gledano svoju budućnost vidim u odlasku iz Subotice i u igranju u nekom jačem inozemnom klubu.
4U budućnosti ćeš igrati na mnogim inozemnim parketima, ali već sada je zavidan broj zemalja koje si s košarkom prošla?
    Zahvaljući košarkaškoj lopti igrala sam u Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Turskoj…
4Trenutačno, u jeku natjecateljske sezone, povrijeđena si i umjesto lopte u rukama imaš štake.
    Nažalost, u tijeku susreta s Crvenom zvezdom 8. studenog pukla mi je Ahilova tetiva i otada sam »zagipsana«. U pitanju je ozbiljna ozljeda, ali se nadam kako ću već u ožujku natrag na parket.
4Nije li povreda rezultat preopterećenosti koja je ispratila sve uspješne nastupe, uz koje nisi imala gotovo nikakvoga pravog odmora?
    Moram priznati da sam u posljednjih godinu dana strašno preopterećena kako treninzima (dva puta na dan), tako i obimnim školskim obvezama. Povreda je, vjerojatno, uzrokovana svim tim čimbenicima, uz nedostatak pauze između dvije sezone. Primjera radi, kako bih uspjela postići sve, ustajem u pet sati izjutra..
4Kakva je Iva privatno, bez lopte?
    Idem u drugi razred gimnazije i poglavito se bavim učenjem. Sada, kada sam udaljena od igre, vjeran sam navijač i pratim utakmice svog tima. Gledam, nerviram se što ne igram i jedva čekam povratak na teren.                                                      g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika