Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pje­snik stra­sti i glo­ri­fi­ka­ci­je živo­ta

Prije tjedan dana Suboticu je svojim gostovanjem počastvovao jedan od najvećih i najznačajnijih suvremenih pjesnika na hrvatskom jeziku, Enes Kišević. Kišević je generaciji potpisnika ovih redaka najviše poznat kao vrsni suradnik kantautora poput Ibrice Jusića ili Hrvoja Hegedušića, primjerice, koji su njegove divne stihove pretakali u jednako lijepu glazbu, ali i kao filmski (»Štefica Cvek u raljama života«) i kazališni glumac.
    U organizaciji Hrvatske čitaonice, prije svega njene agilne i vrijedne ravnateljice, Katarine Čeliković, te subotičke Glazbene škole u suradnji s austrijskom tvrtkom »Grimex« – International Vienna«, Subotičanima je priređen nezaboravan umjetnički dojam i druženje s jednim od najmarkantnijih likova na suvremenoj poetskoj sceni Hrvatske, pa i ovog dijela Europe. Program je vodila Jadranka Gros iz Beča, koja nam je nakon uvodnih riječi i kratke biobibliografije Enesa Kiševića saopćila kako on i dalje neumorno piše, ali i uživa u drugoj svojoj velikoj ljubavi-glumi redovito u zagrebačkom Dječjem kazalištu, i to čini jednako veličanstveno kao što i piše. A piše briljantno. Jednako kao što briljantno i prevodi (Shakespeare, Lorca, Neruda). Nakon klavirskih interpretacija popularnih skladbi (»My Way« Paula Anke, primjerice) i nekolicine klasičnih komada za klavir od strane Daniela Grosa (Beč), te vrsnog nastupa sopranistice Pamele Kiš uz glasovirsku pratnju Judit Papilion i Darka Varge, Kišević je govorio stihove iz svoje najsvježije poetske zbirke, naslovljene »Svjetlost je tvoja sjena«, ali su u njegovom nadahnutom govorenju i recitiranju mjesta našli i neki nezaboravni, stari stihovi, pjesme iz njegovih ranijih knjiga.
    Željko Ivanković je nazvao novu knjigu Enesa Kiševića »Odom radosti života«, a norveški tisak piše kako »Kišević toliko uvjerljivo pjeva da mu se vjeruje kao Job Bogu što vjerovaše«, i obe konstatacije su više nego točne. Malobrojna publika pozdravila je velikoga pjesnika iz Zagreba toplo, upravo onako kako ju je i on tretirao, kakvim se predstavio. Nezaboravna večer, doista, puna strasti i glorifikacije života, poeziji malih stvari koje u biti i čine život i stvaraju ljubav k njemu, ma kako se beznadnim on nama katkad činio. Umjetnici poput Enesa Kiševića u svakom ga slučaju čine ljepšim i boljim. Podnošljivi(ji)m u svakom slučaju. Hvala Ti, pjesniče!
R. G. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika