Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dje­ci s lju­ba­vlju

U nakladi poznate riječke kuće »Adamić« tiskana je nedavno nova knjiga Ljubice Kolarić-Dumić pod naslovom »Od proljeća do proljeća«. Osma je to knjiga pjesama ove poznate spisateljice, no, bilo bi točnije reći da je glazbena slikovnica »Od proljeća do proljeća« djelo troje autora – spisateljice Ljubice Kolarić-Dumić, glazbenice Natalije Banov i ilustratora, poznatog likovnog umjetnika Vjekoslava Voje Radoičića.
    Ljubica Kolarić-Dumić rođena je u Srijemu, u Kukujevcima, gdje je završila i osnovnu školu, a gimnaziju u Vinkovcima. Hrvatski jezik i književnost studirala je u Rijeci i Zagrebu. Živi i radi u Rijeci kao učiteljica hrvatskog jezika. Na hrvatskom poetskom nebu Ljubica se javlja vrlo rano, još kao srednjoškolka u vinkovačkoj gimnaziji, no prva joj knjiga poezije »Raskrižja« izlazi u Rijeci 1983. godine. Potom je objavila zbirku pjesama »Sva u srcu« (Zagreb, 1985.), »Vratit ću se, zemljo« (Zagreb, 1991.), »Molitva za Hrvatsku« (Rijeka, 1992.), »Stazama jutra – izabrane pjesme« (Rijeka, 1995.), »Uz baku je raslo moje djetinjstvo« (Rijeka, 1997.) i »S vjetrom kroz godinu« (Rijeka, 1999.).
     Pjesme i priče Ljubice Kolarić-Dumić zastupljene su u čitankama za prvi, drugi i četvrti razred osnovne škole, u vježbenici »Moj hrvatski« za peti razred, te u knjigama drugih autora – Nad zgarištima zvijezda, Zavičaj riječi, Srijemska Kalvarija Hrvata, Kako je umirao moj narod i dr. Pisala je za Odgoj i obrazovanje,list prosvjetnih djelatnika Rijeke i bila član uredničkoga odbora, a sada je član uredničkoga vijeća Zova Srijema, glasila prognanih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata koji izlazi u Zagrebu i gdje iz broja u broj piše kolumnu »Zavičaju u pohode«.
     Mnoge su joj pjesme uglazbljene i već niz godina surađuje s poznatim hrvatskim skladateljem Ljuboslavom Kuntarićem. Unatrag nekoliko godina surađuje i s poznatom riječkom glazbenicom Natalijom Banov i ta suradnja već daje izvrsne rezultate. Banova je uglazbila nekoliko pjesama iz posljednje knjige Ljubice Kolarić-Dumić »S vjetrom kroz godinu«, a pjesma »Igrajmo se«, koju je također uglazbila Natalija Banov, a aranžman napisalo Andrej Baša, izvedena je prošle godine na Hrvatskom dječjem festivalu »Zagreb 2002«. Pjesmu je izveo dječji zbor predškolskog uzrasta Male tratinčice koji djeluje pri osnovnoj školi »Aleksandra Jug – Matić« u Rijeci, a prema toj pjesmi snimljen je i nosač zvuka koji je sastavni dio ove glazbene slikovnice i sadrži dvanaest pjesama, isto toliko poetskog kazivanja same autorice i dvanaest instrumentala.
     Čitateljstvo, koje poznaje autoričina djela, prepoznat će njezine pjesme o godini koja putuje od proljeća do proljeća, o pjevu ptica, ljubavi majke, snježnim radostima i Svetom Nikoli, a nadasve, prepoznat će pjesmu Igrajmo se, koju je već ranije uglazbila Natalija Banov i koju su riječki mališani izveli na festivalu u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.
     Ljubica Kolarić-Dumić potaknuta stvaralačkim radom s glazbenicom Natalijom Banov, za ovu je glazbenu slikovnicu napisala i pet posve novih pjesama. U »Riječkome karnevalu« i »Plavom valu« prepoznatljive su slike iz voljenoga grada prilagođene najmlađem uzrastu. Čak i zahtjevniju tematiku, kao što su Božić i Badnja noć, ili domovina, autorica približava djetetu, unoseći njemu bliske motive, radost darivanja, bezbrižnost djece i razigranost u slobodnoj domovini.
     U pjesmama je zastupljen živahan i poletan tempo što odgovara dječjem senzibilitetu. Autorica glazbe je s velikom pozornošću prilazila skladanju svake pojedinačne pjesme, a nadahnuće je očito nalazila u stihovima. Zahvaljujući ovakvom odnosu obje autorice nastale su pjesme koje djeca vole i rado pjevaju, no, koje također zadovoljavaju i didaktička načela, posebice estetsko-odgojna.
     Glazbenu slikovnicu, koja uključuje notografiju, tekstove pjesama i izvrsne ilustracije Voje Radoičića, izvrsno upotpunjuje nosač zvuka (CD) s poetskim kazivanjem pjesama, izvedbama dječjeg zbora i instrumentalnim izvedbama. To otvara različite mogućnosti rada s djecom predškolske i mlađe školske dobi. Svaka pjesnička slika iz ove glazbene slikovnice, svaka ilustracija i dakako pjesma u izvedbi dječjega zbora, može dijete potaknuti na stvaralaštvo, pričiniti mu zadovoljstvo, ispuniti ga i obogatiti.
 Pripremio: Slavko Žebić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika