Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dug spram znamenitog Hrvata

Zlatko Romić, novinar »Subotičkih novina«, i ove je godine u najužoj grupi entuzijasta i kulturnih djelatnika koji organiziraju Dane Balinta Vujkova, inače druge po redu.
HR: Ispričajte nam ukratko povijest Dana Balinta Vijkova. Vi ste jedan od onih koji su od početka bili u krugu kulturnih pregalaca koji su došli na ideju da organiziraju spomenutu manifestaciju.
Službeno smo tek prošle godine, glede obljetnice 90 godina od rođenja Balinta Vujkova, krenuli organizirati Dane Balinta Vujkova. On je rođen 12. svibnja 1912. godine, tako da je to bio povod za organiziranje ove manifestacije. U grupi ljudi koji su namjeravali i uspjeli ostvariti tu ideju, osim mene bili su, i jesu i danas, Milovan Miković, Lazar Merković, Katarina Čeliković i sin pokojnog Balinta, Franjo Vujkov. Balint je, po meni, osobno, a taj stav dijele i mnogi mjerodavniji kulturni djelatnici od mene, najveći sakupljač narodnoga blaga našega naroda i to ne samo s ovih prostora, već uopće, u Hrvata..
HR: Mislite li da grad, odnosno šira zajednica, odaje dužno štovanje liku i djelu Vujkova?
Lik i djelo Balinta Vujkova ako nisu važniji, ono su u najmanju ruku ravni liku i djelu pokojnoga Dezsőa Kosztolányija, kojemu se manifestacije u njegovu čast već tradicionalno održavaju. Mislim da Balint Vujkov zavređuje jednako poštovanje, ne samo glede grada, općine, već i šire zajednice, pokrajine, svih Hrvata.
HR: Na kakove ste nedaće nailazili, a vjerojatno jeste, u organiziranju manifestacije Dana Balinta Vujkova?
Minule godine manifestacija se održala prvi puta i imajući to u vidu, mi smo zadovoljni. No, podrška lokalne i šire zajednice, kao i matične nam Republike Hrvatske, nikako nije bila i nije ni ove godine dostatna za potrebe realiziranja Dana Balinta Vujkova. Ipak, zadovoljni smo. Zadovoljni smo, jer smo uspjeli prezentirati bogatstvo dijalekta i jezičkih formi hrvatskog jezika široj javnosti, učenicima, djeci, pedagozima, medijima. Smatram jednako značajnim objavljivanje CD-a »Usmeni zapisi« s pregršt šaljivih pripovijetki Balinta Vujkova, koje interpretira četvero glumaca, od kojih je dvoje profesionalaca. Jednako smo zadovoljni i ponosni na projekt filmskoga djelatnika Rajka Ljubiča, koji je napravio izuzetno vrijedno djelo o Balintu Vujkovu. On je ove godine također napravio i prezentirati će jedan sjajan dokumentarac koji se tiče raznih dijalekata, pa i naravi našega življa, što je opet blisko svjetonazoru i djelu Balinta Vujkova. Na koncu, najviše mi je žao da investicije, donacije, novac, dakle, uložen, prikupljen u svrhu ove manifestacije, neće biti dostatan za tiskanje knjige neobjavljenih pripovjedaka i bajki Balinta Vujkova, što je imala biti, trebala biti, kruna Drugih Dana Balinta Vujkova.
HR: No to, dakako, neće umanjiti vaš entuzijazam glede organiziranja i narednih Dana Balinta Vujkova?
Naravno da ne.
R. G. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika