Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pr­vi rođen­dan »To­mi­sla­va«

HKPD »Tomislav« iz Golubinaca je svoj prvi rođendan (pod ovim imenom) proslavilo 23. studenoga godišnjim koncertom u Kazališnoj dvorani u Staroj Pazovi. »Tomislav« je nastavljač i pravni sljedbenik prethodnih hrvatskih društava (»Jelačić« 1928. -1945. i »Vladimir Nazor« 1948. -1990.). Shodno tome, moglo bi se reći da je nedjeljna proslava bila ujedno svečanost u povodu 75 godina organiziranog kulturnog djelovanja golubinačkih Hrvata. Danas ovo društvo okuplja preko 160 članova i ima dva folklorna ansambla, te dva tamburaška orkestra s kojima nastupa nekoliko vokalnih solista.
    Poslije svečanog otvorenja i upoznavanja oko 500 prisutnih gostiju s poviješću i aktivnostima ovog srijemskog društva, što ga je upriličio predsjednik HKPD »Tomislav« mr. Mato Groznica, uslijedio je bogat program u kojemu su nastupili plesači od najmlađeg do najstarijeg uzrasta izvodeći igre iz Srijema, dječje igre, igre iz Posavine, Vojvodine, Banata, a za nastup su ih pripremili koreografkinja Svetlana Rudić, te umjetnički rukovoditelji Petar Kudra i Anica Ćaćić. Gostima su se predstavili mlađi stariji tamburaški ansambl, a za kraj programa i Veliki tamburaški orkestar pod ravnanjem Ilije Žarkovića. Kao vokalni solisti nastupili su: Mirjana Cekić i Zoran Lepšanović, a mogle su se čuti poznate vojvođanske pjesme, te skladbe koje su napisali sami članovi orkestra.
    Program su svojim nastupom obogatila i gostujuća društva: SKUD »Heroj Janko Ćmelik« iz Stare Pazove koje njeguje kulturu i tradiciju slovačke nacionalne zajednice, zatim Folklorni ansambl »Dukat« iz Stare Pazove, te HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta koje je svojim nastupom predstavilo folklornu baštinu bunjevačkih Hrvata sa sjevera Bačke.
    Vrlo reprezentativan nedjeljni nastup Golubinčana i njihovih gostiju, publika je vjerno pratila i nagrađivala burnim pljeskom, a osobito dojmljiv je bio završetak programa kada su svi izvođači, skupa s predsjednikom Društva otpjevali pjesmu »Golubinci, golubice bela«.
    Među zvanicama ove svečanosti bili su predsjednik Skupštine općine Stara Pazova Jovan Tišma, predstavnici pravoslavnog i katoličkog svećenstva, na čelu s golubinačkim župnikom vlč. Jozom Dusparom, te predstavnici nekoliko srijemskih društava.                                             g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika