Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Srbija i dalje bez predsjednika

Prema podacima CeSida, kandidat radikala Tomislav Nikolić osvojio je ukupno 1.177.507 glasova ili 46,9 posto biračkog tijela, a najviše glasova dobio je u centralnoj Srbiji, bez Beograda, u Vojvodini i na Kosmetu. Kandidat DOS-a Dragoljub Mićunović osvojio je ukupno 885.166 glasova ili 35,3 posto, a u Beogradu je dobio oko dva postotka više glasova od Nikolića. Slijede Velimir Ilić sa 8,8 posto, Marjan Rističević sa 2,8, Dragan S. Tomić sa 2,1 odsto i Radoslav Avlijaš 0,9 posto glasova. Odziv birača bio je 38,6 posto, a najveći je u Vojvodini, zatim u centralnoj Srbiji, u Beogradu i na Kosmetu. Nevažećih listića bilo je 82.927 ili 3,3 posto.
    Premijer Srbije Zoran Živković najavio je da će novi predsjednički izbori u Srbiji biti održani posle izvanrednih parlamentarnih izbora. »Očigledno je da ćemo morati sačekati parlamentarne izbore i konstituiranje skupštine, pa tek onda ići na predsjedničke izbore«, rekao je Živković. Upitan što će za Srbiji značiti situacija da nema ni predsjednika niti parlament, Živković je odgovorio da je to ustavno-pravno stanje stvari i poručio da državne institucije neće biti u krizi.
    Vlada Srbije će, kako je rekao, osigurati normalno funkcioniranje svih institucija do parlamentarnih izbora i izbora nove vlade. Nema potrebe da se građani plaše, poručio je Živković. On je kazao da bojkot predsjedničkih izbora nije uspio, iako je smanjio odziv za pet do šest posto. »Srbija nije reagirala na bojkot već na one koji pozivaju na destrukciju«, kazao je on.            g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika