Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pu­no za­in­te­re­si­ra­nih, ali i ne­po­zna­ni­ca

Svake godine iz Vojvodine se veliki broj mladih uputi u Hrvatsku s namjerom upisa studija. Pravila se često mijenjaju te mnogi ostaju razočarani, a takvih je bilo i ove godine. Neki fakulteti nisu vojvođanskim Hrvatima, kao dovoljno za prolaznost i upis na fakultet, priznavali osvojeni tzv. »prag« (određeni broj bodova). Što zbog renoviranja domova, a što zbog nepostojanja formalnog dogovora s predstavnicima ovdašnjih institucija, do zadnjega se nije znalo tko će sve imati smještaj u studentskim domovima.
    Same ponude o broju mjesta i smjerovima, fakulteti objavljuju tek na proljeće i tada se mogu ti podaci dobiti i u HNV-u (Ured HNV-a: 024/556-898 ili e-mail: info@hnv. org. yu).

NEOPHODNA DOKUMENTACIJA:
»Ono što je važno, kandidati trebaju prije svega znati što im je od dokumenata potrebno za nostrificiranje diploma, a to su: svjedodžbe o sva četiri završena razreda srednje škole i završna diploma, sve to u originalu i fotokopiji, zatim izvod iz matične knjige rođenih i domovnica (kao dokaz o hrvatskom državljanstvu). Nitko tko ne nostrificira dokumente ne može izaći na prijemni ispit.
    Što se tiče razredbenog ispita, odnosno prijemnog ispita, potrebno je ponijeti: dokaz o pripadnosti hrvatskom narodu (original i kopija rješenja o primitku u hrvatsko državljanstvo) ili ovjerenu fotokopiju mamine ili tatine radne knjižice gdje se vidi da se oni izjašnjavaju kao Hrvati, izvod iz matične knjige rođenih, četiri svjedodžbe o završenim razredima srednje škole, završnu diplomu, rješenje o nostrifikaciji dokumenata, kopiju virmana o uplati troškova razredbenog postupka, ispunjenu tiskanicu, dvije fotografije 6x4 cm za indeks i matični karton, a za neke fakultete treba i dokaz o liječničkom pregledu. Ako se netko želi kandidirati na dva fakulteta onda na jednom podnosi originale svjedočanstava, a na drugome ovjerene kopije.
    Svi zainteresirani su se svakog proljeća javljali mr. Josipu Ivanoviću, no mogu najaviti da će do proljeća ispred HNV-a biti određena jedna osoba koja će se baviti pitanjem studenata i od koje će zainteresirani pravodobno moći dobiti sve informacije« – najavljuje član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za obrazovanje Dujo Runje.

NEUTVRĐENA PRAVILA USLOŽ-NJAVAJU UPIS: Do proljeća će predstavnici HNV-a imati više susreta s dužnosnicima Republike Hrvatske zaduženim za obrazovanje, prije svega u Ministarstvu prosvjete i sporta, kako bi se utvrdile točne mogućnosti studenata iz Vojvodine, zatim pitanje razredbenog praga i pitanje smještaja u domovima.
    Naime, na svim fakultetima je do nedavno vrijedilo pravilo da je vojvođanskim Hrvatima na ispitu dovoljno položiti razredbeni prag (određeni broj bodova). Međutim, budući da je to uglavnom bilo nepisano pravilo, u proteklih dvije godine pojavilo se nekoliko fakulteta koji se toga nisu pridržavali. Nisu taj prag priznavali kao dovoljan za upis, bez obzira na činjenicu da su to vojvođanski Hrvati za koje su ranije važile te beneficije. Tim povodom održat će susreti i zatražiti točno određena pravila kako se ne bi dogodila i ovogodišnja iskustva pojedinih vojvođanskih kandidata koji su osvojili prag a na kraju im to nije bilo dovoljno za upis.
Slična je situacija bila i po pitanju smještaja. Prvo je bilo da ima domova za sve studente koji dođu s ovih prostora, a ove godine su neki, uglavnom s boljim prosjecima, ostali u domovima, »brucoši« su smješteni preko Caritasa, a mnogi stariji studenti potražili su privatni smještaj, koji ih je znatno skuplje stajao.
    Organiziranih priprema za polaganje pojedinih predmeta u Vojvodini za sada nema. Postoje pripreme kandidata organizirane u Zagrebu pri nekim sveučilištima, no, to je uglavnom prilično skuplja varijanta. Tako je jedna ovogodišnja priprema od 20. lipnja do 5. srpnja u Zagrebu stajala 1.992 kn, ili oko 265 eura.

NA PUTU KONAČNIH DOGOVORA:
Sve dok formalno, da kažemo na papiru nisu utvrđene sve obveze i mogućnosti kandidata teško je onima koji se spremaju na taj put nešto sa sigurnošću obećati. Svake godine ima i nekih promjena na fakultetima. Sve to najčešće zbunjuje one koji su se namjerili put hrvatskih sveučilišta, a ima ih sve više. Za sve njih je vrlo važan i prag, i smještaj, a o stipendijama da i ne govorima. Ove godine, natječaj za dobivanje stipendija, zbog izbora u Republici Hrvatskoj bit će raspisan nešto kasnije, najvjerojatnije u prosincu, no, o tome ćemo kad to bude aktualno.
    Budući da ima još puno nepoznanica, a sve više mladih koji se žele školovati u Hrvatskoj, redovito ćemo vas informirati o svim novostima i mogućnostima, kako zainteresiranima ne bi ništa promaklo.
D.D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika