Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Živjela (njihova) pobjeda!

Pretpostavljam kako je u ovoj zemlji sklonoj lakom zaboravljanju već odavno iz sjećanja potisnuta pobuna robijaša koja se odigrala širom srpskih zatvora negdje u studenom 2000. godine. Tada je društvo iza rešetaka, valjda pod utjecajem sveopćih promjena, počelo naglo shvaćati kako su uvjeti u zatvorima Srbije neljudski, kako je hrana loša, kako su deke nezakrpljene, a ćelije neprovjetrene.
    Sjećam se jedne fotografije FONET-ovog reportera: na krov jedne od zgrada zatvora popeli su se robijaši. Lica im okrenuta prema objektivu foto-aparata – očigledno poza za slikanje. Nisu nasmijani, ali stav im je takav kao da su se malčice protegnuli u slobodi pa potom odmah vratili na robiju. Dvojica, jedan brka i drugi nešto mlađi, na »nulu« ošišan mladić, drže improvizirani transparent na kojem crvenom bojom piše: »Živio Koštunica«.
ROBIJAŠI I KOŠTUNICA: Ova mi se fotografija često vraćala u sjećanje, a s njom uvijek i pitanje: zašto su lica na izdržavanju kazne napisala onaj transparent? Zašto nisu napisali: »Živjela sloboda!«, ili »Dolje zatvorska uprava!«, ili jednostavno »Nevini smo!«? Mogli su napisati i »Dajte nam svježeg kruha!«, ili »Puštajte nas češće na vikend!« – sve drugo osim ovog što su napisali. Jer, nekako za očekivati je kako osobe na robiji sve drugo više zanima nego tko je trenutačno na vlasti. Odnosno, zanima ih tko je na vlasti samo utoliko ukoliko im može osigurati bolje uvjete zatvorskog života.
    Kad netko tko je na robiji posegne za političkim transparentom, onda je jasno kako je u bezizlaznoj situaciji, samo što je »bezizlazna situacija« u ovom slučaju robija, jer u zatvoru si onda kad nemaš izlaz u grad i okolicu.
ROBIJAŠI I VOJVOĐANI: Mi u Vojvodini, kad god su izbori za predsjednika Srbije, kao da se nalazimo u bezizlaznoj situaciji. Naime, po definiciji nas se ne bi trebalo ticati tko sjedi na tronu srpskog predsjednika, ako smo u posjedu stvarne autonomije. Drugim riječima, mi ne bismo trebali vikati »Živio ovaj ili onaj (predsjednički) kandidat«. Mi trebamo čuvati slobodu. Ali uvijek se pokaže kako nešto nije u redu s ostatkom zemlje, kad izborne kampanje uđu u finiš, jer onda one sve završavaju u Vojvodini. Bez obzira kog političkog opredjeljenja bio predsjednički kandidat, svaki jednako vjeruje da se izbori dobivaju baš u Vojvodini.
    »Tko god da je za demokraciju, on je i za autonomiju, jer je to približavanje građana vlasti, uzimanje sudbine i odgovornosti u svoje ruke«, rekao je na konvenciji u Novom Sadu predsjednički kandidat DOS-a Dragoljub Mićunović. I drugi kandidati uvijek Vojvodinu, ulaguju se i osmjehuju »produktivnoj«, »proeuropskoj«, »najrazvijenijoj« regiji Srbije. Recimo, kandidat iz Čačka Velimir Velja Ilić: »Vojvodini treba omogućiti kvalitetniji gospodarski razvoj, jer je ekonomija ključ nesporazuma oko autonomije. Zato sam u predsjedničkom programu predložio da republički premijer treba biti iz Vojvodine.«
KANDIDATI VOLE ŠTRUDLU S MAKOM: Mogli bismo nabrajati još, ali svaki govor »ulaguje i umiljava«, kao da čujem Vuka Draškovića od prije par godina. I on je imao lijepe riječi za Vojvodinu. Svi se nekako pred izbore sjete kako su se tu rodili ili kako im je tu živjela tetka, ili kako baš vole savijaču s makom i juhu s rezancima. Sav predizborni arsenal za plašenje i opsjenjivanje prostoga puka nalazi se u Vojvodini – i »zločeste« manjine, i dođoši, i izbjeglice, i ratnici iz posljednjeg rata, novosadski korpus i tome slično. Vojvodina je puna izbornih rekvizita i samo treba izaći na izbore. Izlaznost je u Vojvodini dobra, možda nam zato izlaza i nema.
    Nekako se uvijek iznova stječe dojam da Vojvodina stalno bira za druge, a da nikad nema vlastiti izbor, jer kad god vlastiti izbor spomene, dobije »preko nosa« separatizam i sklonost k dezintegraciji državnog bića Srbije. Naši izbori su uvijek njihovi izbori u kojima ćemo mi podržavati najmanje loše, a oni pobjeđivati.
                                                            g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika