Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Točka na previranja

Na sjednici Vijeća DSHV-a održanoj 14. studenog donijete su značajne odluke za daljnju budućnost stranke: odluka o raspisivanju unutarstranačkih izbora, odluka o formiranju zajedničke komisije za izradu koalicijskog sporazuma s Hrvatskim narodnim savezom, i odluka o odbacivanju žalbi i isključenju iz članstva Bele Tonkovića, Slavena Dulića i Bogoljuba Kujundžića.
    Dvadeset i sedam vijećnika ovim je odlukama stavilo točku na previranja koja su tijekom skoro cijele prošle godine izazvala održavanje čak dvije izvanredne skupštine na kojima je prvi predsjednik DSHV-a Bela Tonković smijenjen s mjesta predsjednika, a na njegovo mjesto, do održavanja izborne skupštine, izabran kao vršitelj dužnosti Petar Kuntić.
ISKLJUČENJE: Petar Kuntić i dio članova Predsjedništva tada su obećali revitalizaciju stranke kroz posjete i oživljavanje rada podružnica, redovite sastanke, ponovno uspostavljanje veza s institucijama, obnavljanje članstva i nakon toga održavanje velike izborne skupštine, na kojoj će se izabrati novi predsjednik i članovi rukovodstva stranke.
    Nakon dvije izvanredne skupštine slijedio je opoziv, od strane DSHV-a, Bele Tonkovića s mjesta dogradonačelnika Subotice koji je izglasan u drugom pokušaju na sjednici Skupštine općine Subotica 10. studenog. Osnivanje podružnice DSHV-a »Subotica 2«, koju su inicirali Bela Tonković, Slaven Dulić i Bogoljub Kujundžić, uzrokovala je da Predsjedništvo DSHV-a donese odluku o njihovom isključenju iz stranke. Na tu odluku Tonković, Dulić i Kujundžić su uputili žalbe koje je Vijeće na sjednici odbacilo i izglasalo njihovo isključenje iz stranke. Na sjednici Vijeća Tonković, Dulić i Kujundžić nisu bili nazočni, iako im je upućen poziv. Iako nitko od vijećnika nije osporio njihov značajan doprinos nastanku i radu stranke, Vijeće je potvrdilo odluku Predsjedništva po kojoj je osnivanje paralelne subotičke podružnice teška povreda o Statuta DSHV-a, što, prema Statutu, povlači isključenje iz stranke.
IZBORNA SKUPŠTINA: U izvješću o radu stranke vijećnici su upoznati s aktivnostima u vremenu između dvije sjednice Vijeća. Održani su sastanci u mjesnim organizacijama Bački Breg, Petrovaradin, Bački Monoštor, Sonta, i drugim, urađena je inventura u stranci kako materijalna tako i kadrovska, i stranka je sada spremna za izbore, rekao je Petar Kuntić. Na sjednici je Kuntić predložio održavanje skupštine 11. siječnja 2004. ali su nakon kraće rasprave vijećnici odlučili da datum održavanja Izborne skupštine bude 29. veljače.
    Razlozi za prolongiranje termina koje su vijećnici iznijeli su s jedne strane organizacijske prirode, jer se prije općih izbora moraju održati i izborne skupštine u svim mjesnim organizacijama, kojih ima 21, a s druge strane bliži termin je nepogodan, rečeno je, zbog održavanja republičkih izbora i predstojećih blagdana.
    Nakon toga utvrđen je broj delegata po mjesnim organizacijama, izabrani su članovi Organizacijskog odbora i Statutarne komisije.
KOALICIJSKI SPORAZUM: Najduža rasprava vodila se oko pete točke dnevnog reda koalicijskog sporazuma s Hrvatskim narodnim savezom. Petar Kuntić izvijestio je vijećnike o razgovorima koji su vođeni s HNS-om s ciljem da se stvori jedna jaka hrvatska opcija na području Vojvodine. Istaknuto je kako se mora uvažavati trinaestogodišnja tradicija DSHV-a i mreža podružnica koje stranka ima na terenu, zbog čega ne dolazi u obzir gašenje DSHV-a i stvaranje neke treće stranke. Međutim, zbog potrebe objedinjavanja hrvatskog korpusa u Vojvodini predizborna koalicija dvije hrvatske stranke je neophodna, i stoga je nakon što je razmotren Predizborni koalicijski prijedlog HNS-a donijeta odluka o nastavku rada na koalicijskom sporazumu, tako što će se formirati zajednička komisija kojoj je zadatak izraditi zajednički koalicijski sporazum koji će odgovarati i jednoj i drugoj stranci.     
J. Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika