Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi vlasnik Subotičke mlekare

Subotička mljekara je u subotu potpisala ugovor sa međunarodnom financijskom korporacijom »Salford«, kojim je praktično ova firma postala većinski vlasnik subotičkog proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina. »Salford« se prema ugovoru obvezao da će u narednih pet godina uložiti između 23 i 30 milijuna dinara u razvoj ove mljekarske industrije, i time povećati konkurentnost Subotičke mljekare. U cjelokupnu srpsku mljekarsku industriju »Salford« namjerava investirati oko 100 milijuna dolara, a samo Subotičkoj mljekari od toga će do kraja godine pripasti blizu petine, odnosno 20 milijuna eura, rekao je na konferenciji za tisak nakon potpisivanja ugovora predstavnik korporacije Piter Nagl.
    Pored Subotičke mljekare, »Salford« je sa svojim kapitalom ušao i u beogradski »Imlek«, novosadsku, zrenjaninsku i zaječarsku mljekaru, što čini 50 posto mljekarske industrije Srbije. Rukovodstvo subotičke firme upravo u činjenici da je i njihova mljekara postala dio tog velikog sistema vidi šansu za dalji razvoj. Subotička tvrtka je inače i do sada bila jedna od najuspješnijih ne samo u Subotici i svernobačkoj regiji, već i u okvirima čitave Srbije, a nakon potpisivanja ovog ugovora očekuju se da će se sa sadašnjih 180 hiljada litara mlijeka dnevno proizvodnja povećati na 300 tisuća litara. Inače, prema ugovoru, »Salford« će osiguravati rast plaća uposlenih za deset posto na godišnjoj razini, i redovito isplaćivati dividende, a posebnom klauzulom je predviđeno da nitko od uposlenih u narednih pet godina neće dobiti otkaz.                   g

 

Potpredsjednik
Skupštine Zagreba
Velnić u Subotici

Prošloga petka je u Subotici ponovno boravio potpredsjednik Skupštine grada Zagreba Vladimir Velnić koji je imao upriličene susrete s čelnicima Skupštine općine Gézom Kucserom i árpádom Páppom, te predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća na čelu s predsjednikom mr. Josipom Ivanovićem i predsjednikom IO HNV Lazom Vojnić Hajdukom.
    Kucsera je izvijestio novinare kako su s Velnićem nastavljeni pregovori o ponudi Zagreba da preuzme sve troškove vezane za izgradnju nove pozornice s improviziranim salašom za potrebe Dužijance, a koja bi ujedno bila mobilna i multifunkcionalna te se koristila i za druge potrebe. U tijeku je priprema projektne dokumentacije za pozornicu, a na susretu je bilo riječi i o mogućnostima pomaganja hrvatske zajednice u Subotici kroz pomaganje konkretnih projekata i akcija, zatim o mogućnostima sudjelovanja Turističke zajednice grada Zagreba u programu žetvenih svečanosti Dužijance kroz gostovanje hrvatskih umjetnika, a razmatrane su mogućnosti gostovanja Subotičana u Zagrebu.

Seminar za dopisnike »Hrvatske riječi«

U Subotici je 15. studenog održan je seminar dopisnika »Hrvatske riječi« na subotičkom Otvorenom sveučilištu u organizaciji Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« i udruge Inicijativa mladeži, a uz potporu Skupštine Subotica.
    Seminaru su prisutvovali mladi dopisnici i aktivisti Inicijative mladeži.
    Direktor »Hrvatske riječi« Zvonimir Perušić je pozdravio učesnike seminara i upoznao ih s aktivnostima NIU »Hrvatska riječ«, kao i s planiranim budućim projektima. Urednica društvene rubrike Vesela Laloš je informirala prisutne o etičkim principima novinarske profesije i o različitim novinarskim formama, što je izuzetno korisno za dopisnike koji mahom nemaju veće novinarsko iskustvo. O specifičnostima manjinskih medija, naročito o specifičnostima medija na hrvatskom jeziku govorila je urednica dopisničke rubrike Jasminka Dulić.
    Dopisnici su imali i priliku da teorijska znanja i praktično provjere stavljajući se u realne situacije novinara izloženog vremenskim ograničenjima i teškoćama rada na terenu.
    Po završetku seminara učesnici su uz osvježenje govorili o svojim dojmovima sa seminara. Direktor Zvonimir Perušić ih je pozvao da što više sudjeluju u radu tjednika dostavljajući informacije iz svojih sredina.
E. Š.

Predstavljeni novi udžbenici za školarce

 Zavod za izdavanje udžbenika iz Beograda u utorak je predstavio nastavnicima i ravnateljima škola nove udžbenike i nastavna pomagala.
    Ravnatelj sektora za nastavna sredstava i pomagala Zavoda za izdavanje udžbenika iz Beograda mr. Nikola Stojanac rekao je da su udžbenici za II i VII razred osnovne škole u pripremi, te da kompleti za prve razrede pored osnovnog udžbenika sadrže i priručnike, radne listove i multimedijalne kompakt diskove.
    Voditeljica Novosadskog odjela Zavoda za izdavanje udžbenika dr. Svetlana Radosavljevic podsjetila je na prošlogodišnji dogovor Zavoda i Hrvatske zajednice kojim će ova ustanova izrađivati udžbenike za koje dobije profesionalnu pomoći iz zajednice. Kako ona dodaje posao oko prevođenja dobro se odvijao tijekom prošle godine na obostrano zadovoljstvo, a djeca su udžbenike iz matematike i prirode i društva dobili s 15 dana zakašnjenja. Ministarstvo prosvjete je inače odobrilo da se Bukvar na Hrvatskom jeziku uveze iz Hrvatske.
M. K.

Mr. Andrija Kopilović
darivao Radio Suboticu

Prošloga petka 14. studenoga uredništvu na hrvatskom jeziku Radio Subotice svečano je predan na upotrebu novi kompjutor, donacija vlč. mr. Andrije Kopilovića.
    »Budući da živimo u vremenima medija, kada su mediji u službi čovjeka, onda sam osjetio da činim i ljudsku i svećeničku dužnost, ako mogu pomoći da se to ostvari. Mene je ponukalo samo to, služiti ovoj zajednici, ovoj redakciji, ovoj kući i na taj način pomoći«, – rekao je između ostalog tom prigodom vlč. Andrija Kopilović.
    Na novom računalu se zahvalio direktor Radio Subotice Antal Biacsi, koji je izrazio radost što je dar dobiven od crkvene osobe, vlč. Kopilovića, koji je učinio prvi korak u tome da i hrvatska zajednica pomaže svom radiju.
I. P.

Tribina o pisanju
projekata

U organizaciji Skupštine općine Subotica i Inicijative mladeži danas će se s početkom u 17 sati u Velikoj vijećnici Gradske kuće održati Tribina pod nazivom »Pisanje projekata« na kojoj će o postupcima prijave na općinske i pokrajinske natječaje govoriti zamjenik pokrajinskog tajnika za nacionalne manjine Slaven Dulić, članica IO SO zadužena za obrazovanje Edit Pintér Molnár i član IO SO zadužen za sport i omladinu Modest Dulić.

U Subotici pobijedio Mićunović

Prema rezultatima Općinskog izbornog stožera, na predsjedničkim izborima u subotičkoj općini glasovalo je tek 38,97 posto glasača, odnosno 49.952 od upisanih 128.180 glasača. To je za više od deset posto manje u odnosu na posljednje izbore za predsjednika Republike, kada je Subotica zabilježila stopu izlaznosti od preko 50 posto. Najviše glasova Subotičani su dali kandidatu DOS Dragoljubu Mićunoviću – ukupno 67,85 posto; drugi je Tomislav Nikolić s 24,36 posto, zatim slijede Velimir Ilić s 3,02 posto, Marijan Rističević s 2,40 posto, Dragan S. Tomić s 1,41 posto, i Radoslav Avlijaš s osvojenih 0,96 posto glasova.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika