Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Kontakt osobe« s Internetom

Cookies ili kolačići su mali tekstualni fajlovi koje vaš browser čuva na vašem hard disku i služe za vašu identifikaciju. Neki sajtovi ih imaju, neki nemaju, a na nekima su obvezni.
    Pojednostavljeno, Internet je zasnovan na komunikaciji između dva računala, vašeg i nekog servera koji sadrži informacije. Kada zatražite neku informaciju od nekog servera, on će vam dati odgovor. Tu sada u priču dolaze kolačići. Kolačići su određene informacije koje server priprema i sprema na vaše računalo za buduću uporabu. Osnovna ideja kolačića je bila sačuvati informaciju o tome kako vi želite primiti i vidjeti informaciju s nekog servera. Na primjer, kolačići se koriste kako biste vi kao korisnik mogli odrediti koliko ćete rezultata dobiti od nekog pretraživača, kako će neke informacije biti prikazane na vašem kompjutoru, da privremeno čuvaju informacije o objektima koje ste izabrali na sajtu koji posjećujete, ili da sačuvaju informacije na kojem jeziku da vam prikažu sajt koji ste posjetili.
    ČUVANJE INFORMACIJA: Server automatski dobiva pristup svom kolačiću čim zatražite neku informaciju od njega. Dakle, kolačić ćete dobiti od servera, čim mu pristupite (ako server zahtijeva da imate kolačić). Tu su sačuvane informacije koje server generira, a sve na osnovu podataka prikupljenih od vas. Na primjer, najpoznatiji pretraživač na Internetu Google ima mogućnost prikazati sve komande na glavnoj strani na hrvatskom jeziku. Ukoliko odlučite koristiti ovu mogućnost, sljedeći put kad dođete na Google, odmah će sve biti prikazano na hrvatskom jeziku. Kada prvi put dođete na Google, server na kojem se nalazi Google će pitati vaš kompjutor postoji li kolačić koji je sajt Google postavio. Ako je odgovor negativan, Google će postaviti kolačić u kojem će pis ati da vi kao korisnik želite koristiti osnovni jezik koji Google nudi, a to je engleski.        Ukoliko odlučite promijeniti osnovni jezik u hrvatski, u trenutku kad zatražite takvu informaciju Google će vam ponuditi stranicu na hrvatskom jeziku, ali će istovremeno prepisati kolačić koji je već postavio i zapisati da vi želite koristiti hrvatski jezik.
    Sljedeći put kad posjetite sajt Google će pitati vaše računalo ima li kolačić koji mu je Google već postavio. Vaše računalo će odgovoriti kako ga ima i poslat će mu informaciju u kojoj piše kako vi želite da Google bude prikazan na hrvatskom jeziku. U tom slučaju Google umjesto da vam prikaže osnovnu stranicu na engleskom, jeziku, on će vam je prikazati na hrvatskom jeziku.
 Divna ideja, zar ne? Ovo je samo jednostavan primjer. Postoje sajtovi koji su mnogo kompliciraniji i gdje bi bilo stvarno gubljenje vremena da svaki put kad posjetite sajt morate prilagoditi osobnim željama.
    FAJLOVI BEZ NAREDBE: Već smo pisali o kompjutorskim parazitima i špijunima. Ako ste kojim slučajem upotrijebili program Ad-Aware, mogli ste primijetiti da vam Ad-Aware program prijavljuje jedan običan kolačić kao špijuna. Kao što smo rekli u tom tekstu, špijuni/paraziti su programi, a kolačići su mali tekstualni fajlovi i tako ostaje. O čemu se radi? Ako bolje pogledate, taj kolačić se zove »doubleclick« i ako bolje razmislite, vi niste nikada posjetili sajt koji se zove »doubleclick«. Ako odete na sajt http: //www. doubleclick. net bit će vam sve jasno. Ovo je u stvari kompanija koja se bavi Internet reklamom i koja ima razvijeno partnerstvo s mnogim sajtovima. Kad odete na sajt A koji je partner s Doubleclick kompanijom, taj sajt će proslijediti informaciju o onome što ste gledali (npr. digitalni fotoaparati) kompaniji Doubleclick, koja će onda na osnovu te informacije da vam pošalje kolačić sa informacijom da se zanimate za digitalne kamere. Sljedeći korak je kada odete na sajt B, koji je također partner s kompanijom Doubleclick, i prijavite se na njihovu mailing listu. Sajt B će vidjeti da imate kolačić od Doubleclicka i pitat će kompaniju Doubleclick što taj kolačić sadrži i na osnovu odgovora će vam ubacivati reklame u mailove koje ćete primati od sajta B. Druga mogućnost je da se prijavite na mailing listu sajta B, ali uvjet je da također primate mailove od njihovih partnera, u ovom slučaju Doubleclick. Ovo je samo jedan od primjera. Tu još postoje Focalink, Globaltrack i ostale kompanije za Internet marketing i reklamu.
    Kolačići su, dakle, mali tekstualni fajlovi koji za razliku od virusa koji su programi ne mogu izvršiti nikakve naredbe. Kontroverza oko kolačića su u stvari informacije koje se nalaze u kolačiću – tko sve može postaviti kolačić na vaše računalo i koja je vaša kontrola nad svim tim stvarima.
    I, da sumiramo, kolačići uglavnom nisu loši. Većina kolačića pomaže da prilikom ponovne posjete sajtu ne morate ponovno konfigurirati sajt. U usporedbi s parazitima i špijunima, kolačići ne predstavljaju neki veliki napad na vašu privatnost. Problem je samo u tome što vas u većini slučajeva nitko ne obavještava da je netko stavio kolačić na vaše računalo i nitko vam ne govori kakve su sve informacije tu sačuvane.
Bojan Todorov, YUFCC

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika