Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Podstrek izučavanju materinskog jezika

Na drugoj po redu smotri recitatora na hrvatskom jeziku, koju priređuje Hrvatska čitaonica, u Gradskoj knjižnici u Subotici 8. studenog, okupit će se više od stotinu recitatora iz Srijema, Podunavlja, Sombora i Subotice s okolicom. Nastupiti će učenici osnovnih i srednjih škola kao i mladi do 27 godina starosti. U svakoj kategoriji biti će proglašeno desetak najboljih koje bismo, zajedno s prošlogodišnjim pobjednicima, za nagradu željeli povesti na izlet u Osijek. Zahvaljujući ljubaznosti Poglavarstva grada Osijeka dogovaramo jednodnevni izlet na kojem bi se djeca upoznala s gradom, a bit će i na predstavi u Hrvatskom narodnom kazalištu.
    Za ovu smotru vlada veliki interes, a svakako je najveći korak za nas nastava na hrvatskom jeziku, napose izučavanja hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. Učiteljice vrlo lijepo rade s djecom, odabiru pjesme, već se osjeća natjecateljska »groznica«. Svi sudionici će dobiti na dar po knjigu a nakon nedavno održanog simpozija posvećenog Ani Gabrijeli Šabić, našoj sugrađanki, i otvaraju se i mnoge nove mogućnosti.
    Sudjelovanja onih najboljih recitatora ali i nadarenih literata i mladih novinara u radu radionica u više gradova u Hrvatskoj. Velik broj vrsnih pedagoga i stručnjaka iz Ministarstva prosvjete i sporta sudjelovalo je na ovom simpoziju. Oni su osjetili kolika je potreba kontinuirane suradnje naših učitelja i djece s matičnom domovinom i dali doista vrijedna obećanja. Tako je pokojna Ana Gabrijela Šabić, posthumno, otvorila vrata našem obrazovanju.
Katarina Čeliković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika