Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

De­bi al­bum »Rav­ni­ce«
Za glazbene sladokusce s ovih prostora lijepa vijest: ansambl tamburaša koji njeguje zavičajnu glazbu »Ravnica« objavio je u nakladi izdavačke kuće Subotičanina Jozsefa Pappa, svoj prvi album. CD je naslovljen »Što je ostalo«, na njemu se mogu čuti četiri kola u aranžmanskoj obradi Stipana Jaramazovića i Voje Temunovića, kao i sedam autorskih skladbi članova skupine.

Chris Jar­rett u Su­bo­ti­ci
Manje glasoviti ali ništa manje virtuozni brat legendarnog američkog jazz-pijanista Keitha, Chris Jarrett, skladatelj, aranžer i virtuoz glasovira i tipkaćih glazbala, održao je nezaboravan koncert 4. studenog u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće. Sav je prihod od ulaznica namijenjen liječenju srčanoga bolesnika Balinta Kopasza iz Subotice. Ovaj sjajni koncert i humani potez za sjećanje organizirala je Skupština općine Subotica.

»Cu­bi­smo« u Be­o­gra­du
Glasoviti hrvatski salsa/cuban pop band »Cubismo« najavio je gostovanje u Beogradu. Koncertom, koji je zakazan za nedjelju 9. studenog, promovira se peti album koji je prvi u cijelosti autorski materijal grupe i donosi 14 pjesama. Jedan manji dio materijala snimljen je na Kubi, a veći dio snimanja te miksanje obavljeno je u zagrebačkom studiju »Morris«, dok je mastering materijala napravljen u studiju »Ater«. Uz članove grupe u snimanju su sudjelovali: Vitaly »Cheque« Osmachko, Zvonimir Dusper »Dus«, Vladminir Pavelić, Baby Dooks, Sebastijan Duh, Kristina Rupčić, Dagoberto Sacerio Oliva, Carlos Calunga, te Grupo folclorico de Cuba. Nakon prvog-najavnog singla »Comparsa«, za drugi je odabrana naslovna »Junglesalsa«.  

Sve­ta gra|an­ka svi­je­ta
U nedjelju je 19. listopada na Trgu Svetoga Petra u Rimu, u vidu najfinijega medijskoga spektakla ali s istančanim ukusom točno u deset sati započela beatifikacija Majke Tereze. Nakon dvoipolsatne prekrasne ceremonije u prisustvu više stotina tisuća ljudi, božija je sluškinja iz Kalkute proglašena blaženom. Učinio je to osobno papa Ivan Pavao II u nedjelji svoga velikoga jubileja - 25 godina pontifikata, nazivajući Majku Terezu »ikonom dobre samarićanke«. Inače, Majka Tereza je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1979. godine i smatrana je »kraljicom sirotih i ubogih« i svojevrsna ikona 20. stoljeća. Najavljena je i knjiga o životu Majke Tereze i to od autora indijskog biografa Navina Čavla koju upravo ovih dana tiskao beogradski nakladnik »Plavi jahač.«

Je­se­nji su­sret ko­lek­ci­o­na­ra
U minulu subotu, 1. studenog u Subotici je Udruga kolekcionara organizirala međunarodnu Burzu antikviteta u holu Gradske kuće. Na jesenji susret subotičkih kolekcionara javilo se preko 80 izlagača iz SCG i inozemstva, ponajviše njih iz Hrvatske, susjedne Mađarske i BiH. Na izložbi je bilo nazočno gotovo 500 posjetilaca i kolekcionara. Najviše interesiranja su iskazali numizmatičari, te kolekcionari starih razglednica, knjiga i raznih antikviteta.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika