Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izbalansirati prehranu

U prirodi postoji idealno vrijeme za sve – kada se sjeme sadi, biljke rastu, plodovi sazrijevaju, cvijeće se otvara i zatvara.. Životinje dobro poznaju ove ritmove, koji se nalaze u svim živim bićima, pa i bez moderne znanosti i stručne literature, poštuju svoje unutarnje ritmove. Samo se suvremeni čovjek udaljio od prirode, pa tako i od sebe. Ne jedemo kada smo gladni, ili jedemo kada nismo, svakodnevno konzumiramo različite stimulanse i dodatke prehrani, a na »slušanje« vlastitog tijela ne pomišljamo gotovo nikad. Postoji idealno vrijeme za sve aktivnosti, a praćenjem vlastitog bioritma olakšavamo organizmu mnoge procese, utječući pri tome i na razinu tjelesne spremnosti (kondiciju), pa i samo zdravlje.

NA^IN VJE@BA­NJA
 Za uklanjanje viška masnoća iz tijela mnogo je bolje dugotrajnije vježbanje nižeg intenziteta, nego kratki, intenzivni treninzi. Na početku aktivnosti organizam troši ugljikohidrate (mišićni šećer), a tek nakon tridesetak minuta počinje trošiti zalihe masti i nastavlja još neko vrijeme nakon što je aktivnost završila. Stoga su, za smanjenje masnih naslaga, idealne aktivnosti provedene s 50 posto snage i intenziteta od maksimalnog, u trajanju od 30 minuta do jednog sata.
 Visoki intenzitet vježbanja prouzročiti će brzo umaranje i raniji završetak vježbanja, kada su potrošene tek zalihe ugljikohidrata, a mast se nije ni počela razgrađivati. Naročito, ako ovakav trening izazove jak osjećaj gladi i žeđi, začarani krug potrošnje i skladištenja masnoća se ponovno zatvara. Od aktivnosti niskog intenziteta može se prakticirati bilo koji od cikličkih sportova: vožnja biciklom, jogging, brzo hodanje, plivanje, hodanje po stepenicama ili aerobic nižeg intenziteta (low impact), 30 do 60 minuta, redovito 3 – 5 puta tjedno.
MA­SA@A
 Masaža ima dobro poznato opuštajuće djelovanje, ali je zabluda da pomaže pri mršavljenju. Njen pozitivni utjecaj očituje se u poboljšanju drenaže tkiva (izmjena tvari i pročišćenje), pogotovo ako se prakticira prije ili nakon vježbanja. Opuštajuća masaža prije spavanja jača cirkulaciju u masnom tkivu i do 2 puta. Kada govorimo o celulitu, na isti način će pomoći i samomasaža bokova i nogu prije odlaska u krevet.
PRE­HRA­NA
 Kada se radi o zdravoj i izbalansiranoj prehrani, postoje mnogi različiti stavovi i gledišta, ali se svi nutricionisti slažu u jednom – većina dijeta čini više štete nego koristi. Što je ekstremnija i bržeg učinka, dijeta je stresnija za organizam, a veća je i vjerojatnost da ćete izgubljene kilograme istom brzinom vratiti. Mnoge, do nedavno popularne, dijete (kao što je npr. »mesna dijeta«) u SAD-u su prije nekoliko mjeseci službeno zabranjene, a osobe koje ih propisuju pravno se terete. Neuravnotežena prehrana može imati kobne posljedice, pa je potrebno jesti sve kategorije namirnica, ali u umjerenim količinama.
 Prehrana, kao i vježbanje, povezana je s dnevnim bioritmom, koji će unos i potrošnju kalorija postaviti u pravilan odnos. Tjelesne stanice ujutro trebaju energiju za obavljanje aktivnosti tijekom dana, ali tada i najlakše oslobađaju rezerve. Organiz-mu tada odgovaraju brzi ugljikohidrati (integralni kruh, peciva, čajni keksi, voće, muesli), ali i nešto kaloričnija hrana, stoga ako morate popustiti slabostima i pojesti nešto slatko, neka to bude ujutro.
 Ručak je najvažniji obrok u danu, zato ovdje, osim što se količine tiče, nema ograničenja. Priuštite si juhu, zatim meso, ribu ili soju kao glavno jelo, prilog, salatu, pa i (vrlo lagani) desert. Ručak neka bude raznolik u vrstama namirnica, ali pokušajte sve održati u umjerenoj količini i pričekajte 5-10 minuta prije nego se odlučite za još, kako bi Vam tijelo stiglo poslati signal da je sito.
  Navečer stanice spremaju zalihe, a posebno im odgovara glukoza. U to doba dana se potrudite izbjegavati sve slatke, teške i kalorične namirnice, pogotovo čokoladu! Večera neka bude lagana, npr. tjestenina, kuhano povrće, riba, ili voće. Kako biste tijekom dana izbjegli »zamke gladi«, kada se najčešće poseže za grickalicama, sačuvajte ritam obroka i ne preskačite doručak.
 Sve što se preporučuje za stjecanje i održavanje idealne kilaže je umjerenost i raznolikost u prehrani, te pravilan odnos unosa i potrošnje kalorija. Za ovo Vam nije potreban kalkulator, ni komplicirane tablice kalorija, dovoljan je pogled u ogledalo i krojački metar da biste znali unosite li previše kalorija, odnosno trošite li ih premalo. Ovakav pristup prehrani naziva se kronodijetetika i nije vrsta dijete, već pristup prehrani u skladu s vlastitim bioritmom i potrebama organizma.
Bojana Muačević

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika