Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Opa­sno­sti downloadiranja s In­ter­ne­ta

Zarazili ste se sami i još ste odobrili da vam se taj parazit-špijun instalira. Da, upravo tako. Sad krećemo malo u vode prava i ugovora. Kad pokrenete instalaciju određenog programa, na samom početku instalacije suočeni ste s korisničkim ugovorom (License Agreement, EULA – End User License Agreement,…). Iskreno, ja nisam nikad pročitao ni jedan korisnički ugovor, zbog toga što je tu nabacana gomila pravnih stvari koje me ne zanimaju.
    Ako se sjećate, za vrijeme sankcija bila je polemika zato što je u tim ugovorima pisalo da, korisnici iz zemalja prema kojima SAD ima ekonomske sankcije ne smiju instalirati softver napravljen u američkim firmama. Neki programi u tom korisničkom ugovoru, zatrpani u svim tim pravnim izrazima, kažu da ćete prilikom korištenja programa vidjeti neke reklame ili da kompanija ima pravo prikupljati informacije o vama. Ako ne prihvatite ugovor, nećete moći instalirati softver.
»SKIDANJE« PARAZITA: Evo nekih primjera. Ovo je dio korisničkog ugovora koji daje popularni program Getright (download menager program)
Headlight may show advertisements and/or offers for other products in the Software. Headlight has no ownership interest in these other products, services, or other advertised items. And as such makes no warranty, either express or implied, as to these other products, services, or other advertised items and the use thereof. The Software will show advertisements to unregistered users. Registered users may turn on or off the display of advertising banners. If advertisements are ever shown, you agree that you understand that this software will use your Internet connection to download these advertisements.
If advertisements are shown, Headlight will use an embedded Internet Explorer web browser control for downloading and displaying these advertisements.
    Ovdje »na prvi pogled« piše da će korisnici ovog programa (ako ga nisu kupili) u okviru programa primati reklame, da će se te reklame skidati vašom Internet konekcijom te da će program koristiti Internet Explorer brauzer, kako bi prikazao ove reklame. Ono što ovdje ne piše je da će te reklame biti prikazane na osnovu podataka prikupljenih o vama i vašim navikama na Internetu. (Napomena: Getright – neregistrirana verzija je imala parazita u sebi u starijim verzijama 3. XX, ali nisam siguran da li je prisutan u najnovijoj verziji. Siguran sam da u najnovijoj registriranoj verziji nema parazita)
    Idu još dalje, pa kažu kako mogu prikupiti osobne informacije o vama, kao što su vaša e-mail adresa, vaša fizička adresa, vaše ime i prezime. Kažu da te osobne informacije neće biti direktno objavljene nekoj trećoj kompaniji, ali da zadržavaju pravo objaviti neke (a možda i sve) informacije.
 Nisam pravnik, ali je činjenica da se kupovinom bilo kojeg proizvoda (u off-line životu) obvezujemo i »potpisujemo« neku vrstu korisničkog ugovora. Ali, to ipak ne daje za pravo proizvođaču npr. hladnjaka da dođe u moju kuću i pogleda što držim u njemu kako bi mi preporučio koju hranu da jedem, a usput i da pogledaju koji šampon koristim, kako bi mi mogao preporučiti neki drugi.
    Problem je što vas većina programa koji imaju te parazite ne obavještava kako će ih instalirati, ne daju vam mogućnost da ih izbrišete, a ponekad i kad izbrišete programe koji su nositelji parazita, oni i dalje ostaju aktivni i marljivo šalju informacije o vama.
KAKO PROTIV ŠPIJUNA: Kako se riješiti parazita-špijuna i što dobivate time? Najjednostavnije bi bilo kad ne biste instalirali niti jedan »sumnjiv« program, ali to bi bilo glupo, zar ne?
    Kao prvo, kad skidate program s nekog sajta kao http: //download. cnet. com/ ili http: //www. zdnet. com/, obratite pozornost, pošto ćete u nekim slučajevima biti obaviješteni, sadrži li program u sebi parazite. Nemojte instalirati bespotrebne programe, kao npr. onog majmuna ili papigu koji skakuću po vašem ekranu (da, taj majmun vas špijunira). Nađite alternativu programu koji ima parazite-špijune u sebi. Najvjerojatnije da program koji je ‘shareware’ ili ‘freeware’ u sebi ima parazite. Normalno, to se ne odnosi na sve, nego samo na neke. Možete skinuti dva programa koja su besplatna i koja se koriste za uklanjanje parazita. Programi jesu besplatni, ali spadaju u kategoriju programa koji nemaju u sebi parazite-špijune. Ad-Aware program kompanije Lavasoft možete skinuti sa http: //www. lavasoftusa. com. Optout program kompanije Gybson Research Corporation možete skinuti sa http: //grc. com/optout. htm
    Ovi programi mogu detektirati parazite i pomoći vam da ih uklonite. Što dobivate uklanjanjem parazita? Prvo, nitko vas ne špijunira, a drugo, moguće je da vam se kompjutor zamrzavao baš zbog njih.

Bojan Todorov, YUFCC

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika