Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Poslastica sa Sardinije

Sumorni i sivi mjesec studeni, osim po svom karakterističnom naglom zahladnjenju i dosadnim kišama koje navješćuju skorašnji snijeg, poznat je i po početku »sezone« kestenja-marona. Svježi i pečeni na vatri uličnih prodavača, i pored svoje »prljavosti« koja vidljivo ostaje na rukama tokom jela, ovi žutkasti plodovi prava su poslastica svih uzrasta. Jer jesti vrući kesten, osobito onako »s nogu«, više je nego obično konzumiranje omiljene poslastice. Na neki poseban način romantično vuče u prošlost, u detinjstvo…
Povijest kestena: Kesten je srodnik hrasta i bukve, a na naše prostore stigao je iz Male Azije. Bio je poznat Etrurščanima, stari Grci su ga zvali žir sa Sardinije i Jupiterov žir. Intenzivniji uzgoj doživio je za Rimskog carstva. Danas ga nalazimo u gotovo svim zemljama Sredozemlja, na Balkanskom poluotoku, a djelomice raste i u nekim dijelovima Afrike, Azije i Sjeverne Amerike koji se odlikuju umjerenom
klimom.
Hranljiva vrijednost: Energetska vrijednost kestena iznosi 903 kJ (205 kalorija). Plod sadrži 50 posto vode, 42,8 posto ugljičnih hidrata, 3,7 posto belančevina i 2,3 posto masti. Od mineralnih sastojaka najzastupljeniji je kalij sa 470 mg, te fosfor 84 mg, magnezij 41 mg  i kalcij 40 mg. U kestenu ima i vitamina B1 0,22 mg i B2 0,21 mg.
Zdravlje: Ljekoviti dijelovi ove biljke su: listovi, rese, drvo, kora i plod. Listovi se suše i koriste za spravljanje čajeva koji pomažu kod akutnog bronhitisa i velikog kašlja, ali i za zaustavljanje spoljašnjih krvarenja. Od resa, koje se sakupljaju u proljeće kad sadrže najviše tanina, dobija se djelotvorno sredstvo protiv proljeva. Plod ima široku primjenu u ishrani, a preporuča se djeci, sportašima, fizičkim djelatnicima, starijim i anemičnim osobama. Nije preporučljiv osobama koje boluju od dijabetesa. Kora se koristi za spravljanje obloga koji pomažu kod zaustavljanja krvarenja i zacjelivanja rana.
Kulinarstvo: Od davnina, pomalo neopravdano, kesten se smatrao hranom siromašnih, a potvrda ovih navoda ogledala se u činjenici da su ga žitelji pasivnijih krajeva, posebice primorci, usljed nedostatka pšenice, koristili za spravljanje brašna i od njega pekli kruh. Danas, kada su mnoge uvriježene stvari doživjele transformaciju, ovaj kruh smatra se velikom i skupocjenom poslasticom. Osim već pomjenutog pečenog, nama je najbliži kesten u obliku pirea koji u kombinaciji s slatkim vrhnjem predstavlja brzu i atraktivnu slasticu, osobito kada se nema vremena za neki ozbiljniji kolač. U Americi, pogotovo za božićnih blagdana obvezatan je sastojak nadjeva za tradicionalnu pečenu puricu. U daleko razvijenijim gastronomijama, poput francuske i talijanske kuhinje, kesten ima široki spektar primjene prilikom spravljanja raznih slano-slatkih delicija.
Priprema i čuvanje: Najbolje čuvanje kestena, kako bi se postigla njegova što duža svježina, je da se odmah nakon branja spuste u hladnu vodu i ostave barem dvadesetak sati u njoj. Potom ih treba ocijediti i osušiti u hladu. Preporuča se čuvanje na podlozi od suhog pijeska. Mali savjet za djelotvorno i jednostavnije ljuštenje: Kestenove ostaviti da prenoće u dubokom zamrzavanju, sutradan ih ubacite u ključalu vodu u koju će te doliti malo ulja. Kada se skuhaju prelijte ih hladnom vodom.
Recept - Rolat od kestena:
  1 kg kuhanog i pasiranog kestena
  400g šećera u prahu
  200g oraha
  250g maslaca
  150g čokolade
  Umutiti maslac s šećerom, dodati orahe i zamesiti skupa s kestenom. U polovicu mase od kestena         dodati otopljenu čokoladu. Alufo                liju namazati uljem, staviti prvo  svijetlu masu od kestena, a preko nje drugu polovicu sa čokoladom. Zavijte smjesu u rolnu i prelijte otopljenom čokoladom. Ostaviti u hladnjak da se stvrdne i poslužite, po želji, s umućenim slatkim vrhnjem.
    Ukoliko ste loše volje i pogled kroz             prozor vas baca u dubine zarazne depresije, obucite se, iziđite van i potražite prvog prodavača pečenog kestenja. Pola litre ili cijela litra, ukoliko je u pitanju ozbiljniji napad, vratit će vam osmjeh na lice. A s prljavštinom garavih kestena otići će i vaše loše raspoloženje. U slučaju potrebe za dodatnom terapijom preporučavaju se slastice od kestena. Provjereno djeluju!
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika