Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mje­sta spo­me­na na mr­tve

Na teritoriji općine Subotica postoje dvadeset i dvije lokacije groblja od kojih je trinaest u nadležnosti Javnog komunalnog pouzeća »Pogrebno«, dok je preostalih devet vlasništvo vjerske zajednice, Mjesne zajednice ili drugih pouzeća.
    Pored problema zapuštenih grobnica i održavanja čistoće na grobljima, najveći problem predstavlja nedostatak mjesta za izgradnju novih grobnica.
NEOPHODNO PROŠIRENJE: Nikola Kvala, direktor JKP »Pogrebno«, kaže kako je još davne 1984. godine pokrenuta aktivnost za izgradnju centralnog groblja. Urađen je idejni projekt i tehnička dokumentacija, ali realizacija tih planova ni do danas nije otpočela . »Aktivnost za izgradnju centralnog groblja mora se u najskorije vrijeme nastaviti, jer je situacija po pitanju slobodnih površina na grobljima vrlo problematična. U Bajskom groblju za dvije do tri godine više nećemo imati mjesta za izgradnju grobnica. Na pravoslavnom groblju kraj Dudove šume nema više mjesta od 1996. godine, a u naselju Aleksandrovo ove godine se završava izgradnja grobnica u nizu, te ni tamo više neće biti slobodnih površina. Dovoljno slobodnih površina za izgradnju grobnica postoji samo na Senćanskom i Kerskom groblju, što će poslužiti svrsi za još otprilike deset godina. Na Paliću postoji mogućnost proširenja groblja, jer je ono u susjedstvu slobodne površine, ali groblja u gradu su okružena putovima i stambenim objektima, tako da nema načina za njihova proširenja. Lokacija novog centralnog groblja trebala bi prema planu biti u naselju Mali Bajmok u zahvatu Fočanske i Batinske ulice, na slobodnim površinama do somborske pruge, veličine šezdeset hektara«, kaže Nikola Kvala.
    Kako se nalazimo pred velikim blagdanima Svi Svetih 1. studenog i Dušnim danom 2. studenog kada brojni građani posjećuju grobove svojih mrtvih, sjećajući se svojih predaka i vjerujući kako su njihovi mrtvi u punom zajedništvu s Bogom, poslovi košenja trave na grobljima i iznošenja smeća su završeni, a građani se za sva pitanja u vezi mogućih problema mogu obratiti grobarima, a ako od njih ne dobiju zadovoljavajuće informacije onda se mogu obratiti u ured »Pogrebnog«.
AŽURIRANA EVIDENCIJA: »Naše pouzeće je krajem 2000. godine nabavilo kompjutorsku opremu, te smo pomoću nove tehnologije uradili evidenciju postojećih i novoizgrađenih grobnica. U staroj evidenciji bilo je problema kod spiska napuštenih grobnica zbog netočnih podataka. Prebacivanje podataka iz stare evidencije završeno je krajem 2002. godine, a početkom ove godine krenuli smo u ažuriranje evidencije. Na osnovu naših podataka utvrdili smo kako oko četrnaest posto vlasnika ne izmiruje svoje obveze prema našem pouzeću. Nakon što smo pismeno obavijestili 1597 vlasnika o neizmirenim obvezama, taj broj se sveo na 683 korisnika kojima smo dali rok od šest mjeseci da se odazovu. Broj korisnika koji nisu izmirili svoje obveze sveo se na 305, a uvidom na terenu potencijalno zapuštenih grobnica taj broj se ponovo smanjio na 174, što smo i oglasili u tisku zajedno s uvjetima za licitaciju, kao i s podacima o tim grobnicama i početnim cijenama. Licitacije su planirane od 24. do 27. studenog«, kaže Nikola Kvala.

JESMO LI KULTURNI: Mnogo je pritužbi građana zbog krađe cvijeća s grobnica, ali po svemu sudeći tome je teško stati na kraj, mada su moguće preventivne mjere. »Pogrebno« je prošle godine angažiralo plaćenog čuvara, ali kako većih rezultata nije bilo u sprečavanju krađe, ove godine čuvar nije angažiran. Možda će ipak vremenom »proraditi« savjest onih koji s grobova kradu cvijeće i takva osobna prevencija je vjerojatno i najefikasnija.
    Pored starinskih mjera protiv kradljivaca, JKP »Pogrebno« je uz osuvremenjivanje evidencije o grobnicama, u korak s informatičkim vremenom postavilo i svoj sajt na internet mrežu. »Za sve informacije građani se mogu obavijestiti u našem uredu, ali mogu i posjetiti naš sajt na adresi www. pogrebno. co. yu i pomoću linka koji se zove Servis građana mogu pretraživati evidenciju grobnica po korisnicima i po sahranjenima. Imamo i link koji se zove Kontakt, gdje je naznačen naš e-mail, te i na taj način zainteresirani građani mogu komunicirati s nama«, kaže Nikola Kvala, napominjući kako JKP »Pogrebno« svake godine napravi tri stotine novih grobnica, koje se prodaju na dvije rate, ali ne i kod smrtnog slučaja. »Pogrebno« je osuvremenilo svoje poslovanje, a što se tiče uređenosti i čistoće groblja, a to nam svima najprije pada u oči, ono zavisi ponajprije od nas samih i naše kulture odlaganja smeća i osušenih vijenaca u za to određeni prostor.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika