Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

No­va knji­ga Ja­sne Mel­vin­ger
Minulog je tjedna u izdanju bibliotele naslovljene »Zvekir« hrvatske nakladničke kuće »Dora Krupićeva« (Zagreb) u Zagrebu objavljena knjiga ogleda i esejističkih raspri istaknute hrvatske književnice koja živi i radi u Novom Sadu, dr. sci Jasne Melvinger, »Moderna i njena mimikrija u postmoderni«. Tijekom svog književnog rada Jasna Melvinger je objelodanila osam poetskih zbirki i roman »Pet sestara«. Knjiga »Moderna i njena mimikrija u postmoderni« deseto je književno djelo ove vrijedne i značajne intelektualke i spisateljice, koja, komplementarno s poezijom i prozom, od 1958. redovito objavljuje književne prikaze i eseje, a od 1964. godine i znanstvene raspre od kojih su one iz područja strukturalističke lingvističke stilistike od velikoga značaja za znanost o književnosti. Opširnije o ovoj knjizi bit će riječi u jednom od naših narednih brojeva.

Pro­mo­ci­ja »Bu­nje­va~kog blu­e­sa« u Pe~uhu
U Pečuhu je, u susjednoj Mađarskoj, u srijedu 29. listopada, u Hrvatskom klubu »August Šenoa« predstavljena zbirka poezije Tomislava Žigmanova, knjiga »Bunjevački blues«. O knjizi su osim autora govorili i njen prevoditelj na mađarski jezik, subotički spisatelj, prevoditelj, likovni umjetnik, pijanist i glazbeni pedagog, Matija Molcer, te autor ilustracija u knjizi, mr. Ante Rudinski. U okviru promocije Žigmanov je prije predstavljanja knjige »Bunjevački blues« na Katedri za kroatistiku u Pečuhu održao predavanje naslovljeno »Suvremena književnost u Vojvodini«. Inače, između dvije mađarske promocije knjige »Bunjevački blues«, one u Baji, početkom listopada i ove u Pečuhu, ova je knjiga, prvobitno objavljena 2002. godine, koja je svoje drugo, dopunjeno izdanje doživjela ove godine, tiskana i na kompakt-disku, u CD formatu, a na njoj se može naći i istoimena skladba koju je za potrebe multimedijalnosti cijeloga projekta u knjigu, tekst/CD uglazbio subotički glazbenik, skladatelj i aranžer Hrvoje Tikvicki.
 
»Ko­rak ka kul­tu­ri« su­bo­ti~ke udru­ge »Mla­di i igra«
»Korak ka kulturi« naziv je programa Udruge »Mladi i igra« iz Subotice, koji je dobio akreditaciju od Ministarstva prosvjete i sporta Srbije, jer za cilj ima promociju kulturnog turizma. Prema ovom programu, prije se svakoga putovanja održava seminar namijenjen nastavnicima književnosti, glazbene i likovne umjetnosti, povijesti i zemljopisa. Konkretno nastupajući seminar je naslovljen »Renesansa u Italiji« jer je glavno odredište putovanja talijanski grad Firenza, kolijevka renesanse, gdje se ima održati Sajam rukotvorina. Lani je ovaj sajam posjetilo preko 20 tisuća posjetilaca, a ove godine se Subotici pruža jedinstvena prilika da se predstavi bogatstvom folklora i baštine svih naroda i nacionalnosti koji na ovom prostoru žive, da se predstavi svojim duhom šarenila, običaja, tradicije, koji velikim dijelom čini kulturna ostavština, doprinos uopće upravo ovdašnjeg hrvatskog korpusa i bunjevačkih Hrvata. Ove godine se očekuje da još više zainteresiranih vidi i čuje naše rukotvorine, baštinu i kulturne slojeve koje imamo i trebamo pokazati Europi i svijetu.

Ju­ra Stu­bli} po­nov­no u Be­o­gra­du
Jedan od velikana izvornog hrvatskog i ex-jugoslavenskog »novog vala« iz 80-ih godina minulog stoljeća, Jura Stublić u pratnji svoje skupine »Film« nakon punih 13 godina ponovno će nastupiti pred beogradskom publikom. Koncerti koje je organizirao Dom omladine Beograda održati će se u petak, 21. i u subotu, 22. studenog s početkom u 22 sata, u Domu omladine Beograda.

[esna­e­sti su­sret eu­rop­skih ~aso­pi­sa za kul­tu­ru
Od 24. do 26. listopada u Beogradu se održa (va) o 16. po redu susret europskih časopisa za kulturu, kojeg je Izvršni odbor Eurozine povjerio organizirati redakcijama časopisa Beogradski krug odnosno Genero/Centru za ženske studije. Manifestacija se održavala u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju, kao i dijelom na Beogradskom sajmu knjiga, u okviru ove velike manifestacije koja je okončana 28. listopada, u utorak. Inače, Eurozine je međunarodna mreža europskih časopisa za kulturu, koju su još prije dva desetljeća osnovale redakcije časopisa Kritika & Kontext iuz Slovačke, Mittelweg 36 iz Njemačke, Ord & Bild iz Švedske, Revista Critica iz Španjolske, te austrijski listovi za kulturu Transit i Wespennest. Na beogradskoj konferenciji učestvuje više od stotinu urednika i suradnika raznih časopisa za kulturu iz cijele Europe, dakako i iz Hrvatske, te Srbije i Crne Gore.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika