Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prijedlog tjedna

Marija Lovrić
Suncokret
(FB-Print, Novi Sad)

U općoj nestašici kulturne produkcije u naših autora s ovih prostora, najviše je zamjetni manjak djela na hrvatskom za djecu. Kao i u čitavom svijetu, napose… Samo mi nemojte reći kako literatura o Harry Potteru sve nadoknađuje. Dakle, nova knjiga Marije Lovrić samo potvrđuje njen renome najmjerodavnije spisateljice za djecu iz hrvatskog književnog korpusa s ovih područja: dobitna se kombinacija ne mijenja, ona u vlastitoj nakladi objavljuje knjigu u duhu Andersenovih bajka, danskoga maga i braće Grimm, naslovljenu »Suncokret«, ilustriranu vrsnim pastelima negdašnjeg utemeljitelja avangardne likovne skupine »Bosch & Bosch«, Attile Csernika, i svojim lucidnim reminescencijama na bajke starih vremena, primjerice onih iz doba Petrice Kerempuha. Dobro, dosta o Krleži-Marija Lovrić umije napisati sjajnu knjigu za djecu: »Suncokret« je pravi primjer-počinje s »Jednom je zora zatekla uplakanog dječaka u kući.«A okončava se s » Žuti nasmijani cvijet pomjerao se za suncem, a lišće je podrhtavalo kao da nekome maše. Iz djela Marije Lovrić može se naučiti puno-istina o svijetu, djetinjstvu i adolescenciji. I o tome kako bajke imaju neprolazni žar.

Let 3
Jedina
Dallas Records, 2000

Hrvatska glazbena top lista je obogaćena za još jedan post-produkt iznimnog, koncepcijski vrhunski osmišljenog albuma »Jedina« skupine LET 3. To je pjesma koja je zapravo kompleksniji remiks pjesme »Profesor Jakov«, ponovo izvedena u suradnji s njihovim sugrađankama, ženskom skupinom ENI. Ovakva produkcijska hit prilika povodom je za prisjećanje na ne tako davni album ove skupine iz 2000.-te godine.
 Album »Jedina« je u potpunosti podmlađen album, iako svježina i energija okosnice benda, dvojac Zoran Prodanović – Prlja (vokal) i Damir Martinović – Mrle (bas), nikako nije za osporavanje. Naprotiv… Ostala četiri, novija člana, su mladi glazbenici s novijim pristupom glazbi i skladanju, dok spoj ovakva dva umijeća rezultira veoma uspješno. Album je pripreman dvije godine, a u konačnom snimanju i oblikovanju sudjelovao je cijeli niz gostiju i suradnika (što je već konstanta njihova stvaralaštva): stalni pratilac grupe, iznimno cijenjeni slovenski producent Janez Križaj, vrhunski slovenski dizajner Ajax, fotograf Rino Gropuzzo, odličan riječki vokalni kvartet ENI, ciganski band »Crni dijamanti« izvučen iz sluma na riječkom predjelu Pehlin, klapa Silba, tenorist Voljen Grbac, puhači Jakša Kriletić i Igor Pavlica iz Jinxa i još mnogo drugih glazbenika, bubnjara, rapera, gitarista, banjoista…Koncept je bio sljedeći. Albuma »Jedina« uopće neće biti u prodaji! Postojati će samo u jednom jedinom primjerku, u »jedinom originalu«. Naravno, konstruiranost glazbene industrije ovo je prihvatila samo »na papiru«… Album je rasprodan, a LET 3 postaje još jednom vlasnikom značajne hrvatske glazbene nagrade Crni Mačak.
 Album »Jedina« sadrži 17 skladbi koje potenciraju i razvijaju sve ključne, koliko starije, toliko i novije estetske elemente grupe. Tematski tretiraju različite pojave, od neobičnih ljubavnih priča pa sve do teme kraja milenija. Sve ovo je smješteno u slojevitosti njihova britka humora, ironije i samoironije i aktualne društvene prilike. Formalno, zvučni identitet čini sinteza heavy rock psihodeličnih gitara podmlađenog članstva i vrlo inteligentna uporaba istarskoga folklora, kao i niza šarenolikosti dekoracije najrazličitijim žanrovima.
 Riječka skupina LET 3 već skoro dva desetljeća egzistira na glazbenoj sceni. Krug njihovih štovatelja stalno se širi. Njihova nedavna turneja po Srbiji je veoma uspješno završila, dok su im koncerti na ljetnjem novosadskom EXIT festivalu bili maksimalno posjećeni. Višegodišnjim beskompromisnim djelovanjem grupa se uspjela nametnuti kao trademark svoga grada Rijeke i cijele jedne regije, te na koncu atrakcije prisutne u različitosti više država u kojima sa uspjehom koncertiraju. Mislim da su ove činjenice dovoljne kao jedinstvenost i osnov za prijedlog albuma skupine LET 3 »Jedina«.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika