Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sjećanje na progon sri­jem­skih mučeni­ka

Na svetkovinu sv. Dimitrija, đakona i mučenika, zaštitnika Srijemske biskupije, 26. listopada u Srijemskoj Mitrovici je svečanim misnim slavljem u prepunoj crkvi, posvećenoj ovome svecu, otpočelo obilježavanje 1700. godišnjice od progona srijemskih mučenika. Naime, 9. travnja davne 304. godine na blagdan Uskrsa sv. Dimitrije je pod progonom Dioklecijana prolio krv za kršćanstvo i Isusa Krista, kao i drugi brojni srijemski mučenici. Treba reći i da je u Srijemskoj Mitrovici već 304. godine postojala organizirana župna zajednica s biskupom, đakonima i svećenicima, te će se u okviru proslave ovoga velikog jubileja proslaviti i oko 19 stoljeća postojanja kršćanske zajednice u ovome gradu.
    U nedjelju je veliki broj vjernika iz cijeloga Srijema sudjelovao na misi, koju je predvodio pomoćni biskup đakovački i srijemski Đuro Hranić, uz oko dvadesetak srijemskih župnika i pomoćnog biskupa đakovačkog i srijemskog, te vikara za Srijem mons. Đuru Gašparovića. Okupljene je pozdravio mjesni župnik vlč. Eduard Španović.
    Budući da se sv. Dimitrije štuje kao zaštitinik grada, velikoj svečanosti su prisustvovali i predstavnici SO Srijemska Mitrovica, na čelu s gradonačelnikom Zoranom Boškovićem i predstavnikom Izvršnog odbora Antunom Španovićem. Ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu nazočni su bili veleposlanik Davor Božinović i treći tajnik Stipan Medo. Svečanost je uveličao kvalitetan nastup crkvenog zbora, a neposredno poslije mise mladi u narodnoj nošnji iz Hrvatskog kulturnog centra »Srijem« izveli su kraći prigodni program otplesavši igre Hrvata iz Srijema. Osim večere za zvanice, bila je organizirana i zabava za sve okupljene u velikoj župnoj dvorani.
Dušica Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika