Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Glazbena arheologija srijemskih Hrvata

Iako po godinama mlado Društvo, HKPD »Tomislav« iz Golubinaca već blizu osam godina njeguje tamburašku glazbu u dva zbora: starijem i mlađem. Oni zasad vježbaju i nastupaju odvojeno, ali već ovog mjeseca doživljavaju sintezu u zajednički veliki zbor kome će se po potrebi pridodavati i muzičari koji su vezani za ovo društvo, a nisu članovi ni jednog od ova dva zbora.
    U starijem zboru članovi su: Ivan Žarković-basprim, Zvonko Žarković-basprim, Vladimir Bodiš-treći basprim, Goran Bodiš-drugi basprim, Josip Petrinović-čelo, Pavle Peršić-kontra, Ivan Jurković-bas i Ilija Žarković-prim.
    Za mlađi zbor nastupaju: Dubravka Ćaćić-prvi prim, Tanja Ćaćić-drugi prim, Anita Žanić-basprim, Darko Ćaćić-basprim, Mario Rogulić-kontra, Branimir Mijatović-čelo, Darko Nikolić-drugi basprim i Miroslav Petrinović-bas. Korepetitor oba sastava je gospodin Ilija Žarković.
    U nastupima im se povremeno priključuju Darko Peršić i Dragana Peršić, Jovan Nikolić i Zoran Lepšanović. Pokraj redovitih samostalnih nastupa, i jedan i drugi zbor svira kao prateći orkestar folklornom ansamblu »Tomislava«.
    Tamburaški orkestri pored standardnog tamburaškog repertoara, njeguju stare melodije srijemskih Hrvata, dakle bave se i glazbenom arheologijom, odnosno otimaju od zaborava melodije ovog podneblja.
DUHOVNI REPERTOAR: Osim toga, naši tamburaški orkestri, kao rijetko koji, njeguju duhovnu glazbu za potrebe župe Sveti Juraj iz Golubinaca, ali nastupaju i prigodom crkvenih svečanosti u mnogim drugim župama, gdje su u više navrata svirali cjelokupnu misu. Treba spomenuti i redovito sudjelovanje na božićnom koncertu u Petrovaradinu koji svake godine organizira msgr. Đuro Gašparović, pomoćni biskup Đakovačko-srijemske biskupije i generalni vikar za Srijem. Također je već ustaljen običaj da uz folklorni ansambl uzveličaju blagdan svetog Vinka Paulskog, osnivača i zaštitnika časnih sestara Milosrdnica iz Zemuna.
    Autorske pjesme, za koje tekstove piše gospodin Pavle Peršić, a glazbu i aranžmane gospodin Ilija Žarković, su veoma zastupljene u njihovom repertoaru, te su kod publike već odavno postale prepoznatljive.
    Za sve vrijeme svojih aktivnosti tamburaši su izveli preko 100 programa duhovnog sadržaja, imali su preko 200 javnih samostalnih nastupa, sudjelovali u preko 50 promotivnih programa (knjige i izložbe). Nastupili su u preko 20 radijskih emisija, imali tri samostalne TV emisije, kao i tri festivalska nastupa. Na jednom od festivala je osvojena i prva nagrada za tekst.
NASTUP U LISINSKOM: Nastupili su u skoro svim srijemskim župama, pa i u nekima u Bačkoj (Bikovo) i užoj Srbiji (Smederevo, Niš). Ipak, najviše se ponose sudjelovanjem na Dužijanci, na Danima vojvođanskih Hrvata kao i na koncertu »Srijem Hrvatskoj« u dvorani »Vatroslav Lisinski« u Zagrebu, prošlog prosinca. Ništa manji uspjeh nije ni sudjelovanje na »Tjednu Hrvata iz Vojvodine«, održanom 1997. u Zagrebu.
    Zbog neposjedovanja sopstvenih prostorija, kao i cjelokupan rad HKPD »Tomislav«, i rad ovih orkestara se, uz suglasnost župnika odvija pod crkvenim krovom, dakle u prostorijama župe. Probe se odvijaju po utvrđenom planu, s tim što se za potrebe pojedinih svečanosti zakazuju i probe u dodatnim terminima.
M. M. M. G.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika