Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljeto negdje još uvijek traje

Mnogo je onih koji su se tijekom vrelog sparnog ljeta žalili na nesnosne vrućine i visoke temperature koje su obilato vladale najtoplijim godišnjim dobom. Vjerojatno im je sada mnogo bolje u sve jačoj hladnoći, tmurnom nebu iz kojeg sve češće pada ledena kiša i sve bližoj zimi koja samo što nije zakucala na vrata. Ali sigurno, među nama, ima još mnogo onih koji već uveliko tuguju za suncem i toplinom…
    Surovost kontinentalnog podneblja u kojem, zahvaljujući našim davno naseljenim precima, koji su izbjegli pred Turcima iz mediteranskog okružja (tužno, zar ne?), već stoljećima živimo, ostavlja nam fifty-fifty varijantu uživanja u blagodatima sunčevih najboljih trenutaka. Šest mjeseci zime koji nam prethode, jesen je ove godine zaboravila na svoje »Indijansko« (hrv. Miholjsko) ljeto, podarit će nam ružniju stranu godišnje medalje koju moramo »nositi« sve do travnja iduće godine. Ali, zemlja je okrugla i zahvaljujući toj činjenici na našem planetu postoje mjesta koja nikada nisu čula za zimu.
    Ukoliko imate viška novca i niste potrošili cijeli godišnji odmor, ili ste umirov-ljeni solidnijom domaćom ili inozemnom mirovinom, putovnice u ruke i pođite samo u smjeru Juga. Nemojte se ni pakirati previše, tamo vam previše »krpica« neće trebati…
KARIBI: Za vrijeme »naših« zimskih mjeseci u ovom rajskom dijelu zemaljske kugle prosječna temperatura je kontinuirano oko 30 stupnjeva Celzija, dok se temperatura mora kreće oko ugodnih 27 stupnjeva. Zbog ovih privlačnih parametara Dominikanska Republika jedna je od najatraktivnijih destinacija za sve »zimogrižljivce« ovoga svijeta. Kvalitetni hoteli s prestižnim brojem zvjezdica garant su dobrog i luksuznog provoda, uz obilje sadržaja na vodi (ribolov, ronjenje, jedrenje). Posve drugačija ponuda očekuje vas na Kubi, komunističkom raju nesalomivog Fidela, otoku koji se sve više turistički otvara prema svijetu u autentičnoj ponudi nedirnute prirode i skromnijih, ali na svoj način atraktivnih hotelskih kapaciteta. Uz najbolji rum i cigare, romantične zvuke salse i toplo, dugo ljeto bez kraja.
JAMAJKA: Ukoliko uz sunčanje i kupanje želite svoj »bijeg« od zime začiniti razuzdanim provodima do ranih jutarnjih sati, otok Reggae je pravo mjesto. Uz glazbu legendarnog rastafarijanca Boba Marleya, ovo mjesto je postalo sinonim slobode koju je ovaj simpatični i dobronamjerni narod oduvijek želio.
BARBADOS: Posve suprotna koncepcija odmora u miru i tišini bivše britanske kolonije očitava se u raskošnom komforu uživanja u blagodatima izuzetnih hotela i prekrasnih plaža.
MALDIVI: Atraktivnost ovog prirodnog rezervata morske flore i faune iznimno privlači ronioce cijelog svijeta koji se također ne mogu pomiriti s odlaskom ljeta u svojim podnebljima. Preko 1.500 koraljnih atola pružaju nezaboravni doživljaj »ukradenog« ljeta, stoga nije nimalo čudno što je ova destinacija izuzetno atraktivna za »medeni mjesec«.
SEJŠELI: Važno upozorenje! Ova egzotična destinacija je u zimskom periodu pod utjecajem monsuna, što znači da vas može zapljusnuti po nekoliko toplih pljuskova na dan. Ukoliko vam to ne smeta, samo naprijed, plus cijene su znatno povoljnije u zimskom periodu.
MAURICIJUS: Također je pod utjecajem kišne sezone, ali i prave suptropske klime s temperaturom oko 35 stupnjeva celzija, što je u usporedbi s približavajućim minusom naših termometara vrlo prihvatljivo. O ljepotama ovog raja na zemlji ne treba ni trošiti riječi.
TAJLAND: Za razliku od gore navedenih lokacija vječnog ljeta za ovu vam nije potreban pretjerano duboki džep, jer osim avionske karte koja i nije toliko preskupa, sve ostalo je vrlo pristupačno. Najpoznatije turističko središte je Pattaya u kojoj danju možete uživati u suncu i moru, a tokom cijele noći u brojnim barovima, restoranima i muško-ženskom društvu, već kako tko voli.
BRAZIL: Zemlja karnevala i nogometa zimi je idealna za bjegunce sa sjevernog dijela Zemljine lopte, a Rio de Janeiro sa svojih 35 stupnjeva i plažama Copacabanom i Ipanemom, uz sambu i njezine oskudno odjevene plesačice, poziv su koji se teško odbija.
AFRIKA: Ukoliko želite aktivno provesti toplu zimu preporučuje se odlazak na Crni kontinent, prije svih Kenija i Tanzanija, i učestvovanje na brojnim safarijima kroz neistraženu divljinu.
    Dakle, zimomrsci, ukoliko ste ove godine odlučili pružiti otpor najvećem neprijatelju vaših života, eto vam nekoliko prijed-loga za pobjedu. Ako su, a nažalost mnogima jesu, nedostižni, ostaje nam da se strpimo do sljedećeg ljeta, koje očekujemo iduće 2004. godine u standardno vrijeme.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika