Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pomoć i potpora sunarodnjacima

Krajem 1980-ih godina dolazi do jačanja krize u cijeloj SFR Jugoslaviji. Tada se javlja ideja, želja i potreba da se svi Hrvati iz Bačke, Srijema i Banata, koji žive u Republici Hrvatskoj, objedine i organiziraju po uzoru na predratno Društvo bačkih Hrvata. Krajem 1989. godine, na poticaj nekolicine aktivnih i utjecajnih intelektualaca, okupili su se Hrvati porijeklom iz Bačke, Srijema i Banata u crkvi u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu na jedno radno druženje na kojem je prvi put javno objavljena ideja o potrebi organiziranja i udruživanja.
    Ubrzo nakon toga 21. travnja 1990. godine, kao rezultat tih stremljenja registrirano je »Društvo vojvođanskih i podunavskih Hrvata«. Ciljevi ovog Društva su sljedeći:
– da u Hrvatskoj promiče i popularizira kulturnu baštinu, tradiciju i dostignuća tradicionalne kulture, znanstvene radove i umjetničko stvaralaštvo Hrvata iz Bačke, Srijema i Banata, te da ih integrira u sveukupnu baštinu hrvatskog naroda;
– da djeluje na dobrobit Hrvata koji žive u Bačkoj, Srijemu i Banatu.
POČECI I CILJEVI DVPH: Nažalost, još od svog osnutka Društvo nema vlastitih prostorija za okupljanje, rad i djelovanje. Prvih nekoliko godina članovi DVPH okupljali su se u zgradi uredništva katoličkog lista »Glas koncila«. Zatim, nekoliko idućih godina u prostorijama HKUD »Željezničar«, a od 1997. godine okupljaju se u prostorima Ureda za odnose s vjerskim zajednicama u zgradi »Zagrepčanka«, u Savskoj cesti 41, u Zagrebu.
DVPH nema, na žalost, nikakvih stalnih izvora prihoda, niti dobiva financijsku potporu države. Praktički jedini izvori prihoda su članarine članova. No, i pored prostornih i financijskih ograničenja DVPH je postigao značajne rezultate u ostvarivanju svojih temeljnih ciljeva i ostavio dubokog traga u javnom i kulturnom životu grada Zagreba, pa i drugih mjesta u Hrvatskoj, kojima je približio kulturnu, znanstvenu i tradicijsku baštinu bačkih Hrvata.
Aktivnosti kojima se DVPH bavio od svojeg osnivanja su sljedeće:
    Promidžba knjiga literarnog i etnološkog sadržaja, a čiji su autori podrijetlom iz Bačke, Srijema i Banata. Te promidžbe održane su u više gradova Hrvatske;
    Organiziranje izložbi slika u Hrvatskoj i Mađarskoj;
    Organiziranje prezentacija donacije umjetničkih slika Subotičanina dr. Vinka Perčića gradu Zagrebu;
    Organiziranje koncerata tradicionalne, ozbiljne i duhovne glazbe čiji su skladatelji ili izvođači iz Bačke;
Organiziranje predavanja o poznatim znanstvenicima i umjetnicima iz Vojvodine;
    Predstavljanje suvremenih pisaca koji žive i rade u Subotici;
    U Etnografskom muzeju u Zagrebu organizirana je vrlo uspjela etnološka izložba pod nazivom »Iz baštine bačkih Hrvata – Bunjevaca«;
    U suorganizaciji sa studentima pripremani su i obilježavani tradicionalni bunjevački običaji Prelo i Materice;
    Organizirani su posjeti priredbama folklornog sadržaja na kojima sudjeluju izvođači iz Vojvodine;
Organizirani su u više navrata okrugli stolovi sa temom društveno-političko-ekonomskih prilika u Vojvodini;
    Sudjelovanje u radio i TV emisijama, kao i suradnja na realizaciji radio i televizijskih emisija namijenjenih Hrvatima u Bačkoj, Srijemu i Banatu;
    Organiziranje izleta po Hrvatskoj za članove Društva, a prvenstveno za studente s ciljem boljeg upoznavanja matične domovine.
AKTIVNOSTI 90-IH: Osim ovim svojim temeljnim aktivnostima, DVPH se bavio i rješavanjem vrlo konkretnih životnih problema ili potreba bačkih Hrvata, koje nisu niti bile predviđene kad se Društvo osnivalo, ali koje je realni život nametnuo. Te dugoročnije akcije su bile sljedeće:
    Ukazivanje stranim i međunarodnim organizacijama na problem teroriziranja i protjerivanja Hrvata iz Srijema i Bačke početkom 1990-ih godina.
    Traženje kod nadležnih državnih institucija Republike Hrvatske da one preuzmu zbrinjavanje i pomoć tim unesrećenim izbjeglicama.
    Sustavna skrb o studentima iz Bačke, Srijema i Boke Kotorske koji su došli studirati u Hrvatsku. Pomoć je pružana pri upisivanju na fakultete i osiguravanju smještaja u studentskim domovima, a najvažnije je bilo stipendiranje studenata preko Fonda »Antun Gustav Matoš«.
    Interveniranje kod nadležnih tijela Republike Hrvatske u rješavanju teških materijalnih situacija u koje su primjenom Sporazuma, odnosno Zakona o socijalnom osiguranju između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, dovedeni umirovljenici koji su mirovine stekli radeći cijeli svoj radni staž u Srbiji i Crnoj Gori, a sada žive u Republici Hrvatskoj.
    Aktivnosti DVPH i entuzijazam članstva sada su nešto manji nego početkom 1990-tih. Posljedica je to sve težih ekonomskih uvjeta u kojima ljudi žive i djeluju. No, Društvo i dalje djeluje najbolje što može u okviru svojih snaga i mogućnosti. Unatoč svim problemima DVPH je i dalje matica okupljanja Hrvata iz Bačke koji žive u Zagrebu, pa i šire u Hrvatskoj. Svi članovi DVPH nastoje da to tako ostane i ubuduće.
 
Autor je dopredsjednik
Društva vojvođanskih
i podunavskih Hrvata

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika