Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić postao kardinal

U srijedu 21. listopada Hrvatska je ponovno dobila svoga kardinala. Na svečanom konzistoriju papa Ivan Pavao II. proglasio je 30 novih kardinala, među kojima je i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Nakon razdoblja bez kardinala, poslije smrti Franje Kuharića, Hrvatska će, kao država, ponovno imati svoga predstavnika u Zboru kardinala, premda su Hrvati i dosad imali kardinala u osobi vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića. Bozanić će ujedno postati naslovnim kardinalom crkve svetog Jeronima u Rimu.
69 ZEMALJA S KARDINALIMA: Svi novi kardinali dobivaju određeni prostor u Vatikanu, gdje će moći primati kurtoazne posjete. Nakon proglašenja novih 30 kardinala, bit će 135 kardinala s manje od 80 godina koji će moći sudjelovati na eventualnoj konklavi, a među njima novog papu birat će i Bozanić i Puljić. Obojica su i među rijetkima rođenima poslije Drugoga svjetskog rata. Od sada čak 69 zemalja sa svih pet kontinenata imat će barem jednog kardinala. Od tih zemalja njih 59 ima kardinala mlađeg od 80 godina.
232 KARDINALA IVANA PAVLA II.:No, od 135 onih koji biraju i mogu biti izabrani za papu, za nekoliko mjeseci brojka će se smanjiti za oko deset kardinala, jer će mnogi prijeći dobnu granicu od 80 godina, koliko mogu imati za sudjelovanje na konklavi. Od tih kardinala u godinama za sudjelovanje na konklavi, 130 ih je proglasio Ivan Pavao II., koji je inače ukupno proglasio 232 kardinala, od kojih je 176 još na životu. Ostalih 18 kardinala, od ukupno 195 koliko ih ima, imenovao je papa Pavao VI., a jednog još davno papa Ivan XXIII.                                         g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika