Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

VI­JE­STI
Dr. Janos Huszár, generalni
konzul Mađarske, o vizama
Izdavanje mađarskih viza od 22. listopada

Nakon potpisivanja sporazuma o vizama između premijera Srbije i Crne Gore i Mađarske, konzulat Republike Mađarske u Subotici od srijede 22. listopada počeo je izdavati vize za građane SCG, koje će im biti potrebne za putovanje u Mađarsku od 1. studenog, saopćio je dr Janos Huszár, generalni konzul Mađarskog konzulata u Subotici. Sve bitne informacije o novouvedenom viznom režimu građani mogu naći i na sajtu www. hu. konzulat. org. yu, na kojemu će uskoro biti moguće skinuti i formular za podnošenje molbe za vizu, a Konzulat će odgovarati i na pitanja koja stignu elektronskom poštom.
    Viza za Mađarsku za sve građane SCG će biti besplatna, a važit će do godinu dana, s tim što će biti moguće boraviti neprekidno tri mjeseca u toj zemlji, a nakon pol godine još 180 dana. Viza nije potrebna onima koji imaju radne dozvole i onima koji posjeduju šengenske vize. Osim u konzulatu i ambasadi Mađarske, dobivanje viza će biti omogućeno i u turističkim agencijama u desetak gradova Vojvodine – Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Bečeju, Vrbasu, Baškoj Topoli, Bačkoj Palanci, Kanjiži, Adi, Kuli.
    Prvih dana očekujemo gužve u konzulatu, ali se nadamo kako će se kroz izvjesno vrijeme situacija normalizirati i da će dobivanje viza biti bez većeg čekanja, izjavio je dr. Huszár. Predviđeno je, inače, da se u konzulatu viza izdaje istog dana kada se i podnosi zahtjev, dok će u agencijama taj rok iznositi tri do četiri dana. Uz zahtjev za izdavanje vize neophodno je donijeti putovnicu, fotografiju i odgovarajuću dokumentaciju, ukoliko se viza traži radi liječenja ili školovanja.
 
Subotički Otpor obilježio jubilej
 Izdane vrijednosti
5. listopada

U Subotici je Narodni pokret Otpor formirao inicijativni odbor za osnivanje stranke na lokalnom nivou, priopćeno je na konferenciji za tisak u sjedištu Otpora, upriličenoj povodom pete obljetnice osnutka. U povodu ovog jubileja organizirana je i izložba plakata, majica, fotografija, kojima će biti ilustrirana aktivnost Otpora, prije svega iz vremena borbe protiv Miloševićevog režima. »Kroz izložbu želimo osvježiti ideje koje su nas okupljale dok je bio Milošević na vlasti, i vrijednosti koje smo tada branili, rekao je Robertino Knjur, regionalni koordinator Otpora. Međutim, mnogi su izdali te vrijednosti, a 5. listopad im je poslužio za osobnu promidžbu. Jedan je primjer načelnik subotičkog SUP-a, koji je poslijee promjena unaprijeđen, dok su pojedini političari pobjegli u Beograd«, kaže Knjur.
    On je na konferenciji iznio podatak kako je u Subotici do 5. listopada 2000. godine 42 aktivista privođeno, da je zabilježeno 141 uhićenje, što je subotičke otporaše izbacilo na vrh liste najuhićenijih u zemlji.
    »Otpor je poslije promjena nastavio svoje akcije, ali smo se nakon toliko godina umorili od te vrste angažmana, a pogotovo što je bilo dosta kočnica od ljudi na vlasti. Stoga je i odlučeno da se krene na drugi način u akciju – s osnivanjem stranke čiji će osnovni program biti zasnovan na idejama pravde, solidarnosti i slobode. Nakon osnivanja stranke možemo reći da ćemo izaći na crtu kad god bili raspisani izbori«, rekao je Knjur.
    »Mi nismo živjeli u iluziji da će nakon 5. listopada doći na vlast ne znam kako pošteni političari, ali nismo ni očekivali kako će oni s kojima smo se zajedno borili protiv Miloševića ulaziti u savez s njegovim tajkunima«, rekao je Branimir Nikolić, koordinator Otporove službe za utjerivanje istine. Iznio je podatak da od mnogobrojnih prijava koje su samo u Subotici podnesene protiv brojnih slučajeva privrednog kriminala nijedna još uvijek nije stigla do tužbe, što očigledno govori o namjeri da se zaustave svi takvi procesi.
    Stav Otpora je da su zbog cjelokupne situacije u zemlji izbori neophodni, a jedan od prvih poteza Otpora nakon takvih izbora bilo bi iniciranje zakona o porijeklu novca, što je osnovni preduvjet za obračun s kriminalom, rekao je Nikolić.

Peti festival pravilne ishrane
u Subotici
Savez protiv gladi
u svijetu

Na Svjetski dan hrane 16. listopada, otvoren je Peti festival pravilne ishrane i fizičke aktivnosti u Subotici. Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) ove godine odabrala je temu »Međunarodni savez protiv gladi«, koji poziva sve zemlje da zajedničkim naporom i angažiranjem utječu na smanjenja broja osoba koje gladuju. Viša znanstvena savjetnica i načelnica Odjela za unapređenje ishrane i ishranjenosti u Zavodu za zaštitu zdravlja u Subotici dr. Mirjana Pavlović podsjetila je kako se Svjetski dan hrane obilježava u više od 150 zemalja svijeta i to od 1981. godine pod sloganom »Hrana za sve«.
    U Subotici se Svjetski dan hrane obilježava promocijom pravilne ishrane pod pokroviteljstvom Skupštine Općine. FAO subregionalni ured u Budimpešti ove godine je pokrenuo inicijativu za formiranje mreže obilježavanja Svjetskog dana hrane u svim zemljama centralne i istočne Europe po modelu iz Subotice, a za programskog koordinatora akcije imenovana je dr. Mirjana Pavlović. Ove godine aktivnost se realizira u Srbiji, Mađarskoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj, Azerbejdžanu, Gruziji i Makedoniji, a u tijeku je formiranje mreže i u ostalim zemljama.
    U okviru Petog festivala pravilne ishrane i fizičke aktivnosti postavljena je i izložba dječjih likovnih i literarnih radova na temu zdrave hrane.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika