Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatska i SCG ne ostvaruju punu suradnju s Hagom

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte ocijenila je 10. kolovoza pred Vijećem sigurnosti UN-a u New Yorku da suradnja zemalja bivše Jugoslavije s Haškim tužiteljstvom ne ispunjava njezina očekivanja, a Hrvatskoj je ponajprije zamjerila neuspjeh u uhićenju odbjeglog generala Ante Gotovine. »Žalim što moram reći da Hrvatska, Srbija i Crna Gora, Republika Srpska i hrvatski dio Federacije BiH nisu ostvarili punu suradnju sa Sudom«, kazala je Del Ponte.
    U slučaju Hrvatske Del Ponte je izvijestila da sada većina njezinih zahtjeva za pristup dokumentima i svjedocima ima »ozbiljan i profesionalan tretman«, ali je poručila da se kvaliteta i brzina suradnje znatno povećavaju »približavanjem važnih međunarodnih rokova, i stavljanjem suradnje u središte pozornosti«. Kazala je kako je hrvatska Vlada nedavno dostavila Sudu podatke kojima potkrepljuje tvrdnje da je Gotovina izvan Hrvatske, a da je ona prigodom posljednjeg posjeta Zagrebu prenijela informacije po kojima je Gotovina u Hrvatskoj te o zaštiti koju ondje uživa. »Usuglasili smo se da radimo zajedno kako bi ga locirali i uhitili i u tom smislu primila sam čvrsta uvjeravanja«, dodala je.
  Carla del Ponte kazala je kako je vodila još 17 istraga sa 62 osumnjičenika koje će najvjerojatnije biti predane lokalnim sudovima. Od njih bi 12 slučajeva s 48 osumnjičenih dobila BiH, 3 slučaja s 8 osumnjičenih Hrvatska i 2 slučaja sa 6 osumnjičenih Srbija i Crna Gora.
    Glede suradnje Srbije i Crne Gore, Del Ponte je rekla kako je ona i dalje teška i veoma politizirana i u vezi s uhićenjem i izručenjem optuženih i u pristupu dokumentima i dopuštanju svjedocima na visokim položajima da svjedoče. Naglasila je kako vjeruje da je među 17 optuženika koji su još na slobodi preko polovice, uključujući Ratka Mladića, u Srbiji i Crnoj Gori. Glede Republike Srpske, Del Ponte je rekla da vlasti u tom entitetu nisu do sada locirali i uhitili niti jednog jedinog optuženika. Suradnju bosanskih Hrvata iz Federacije BiH Del Ponte je ocijenila nezadovoljavajućom.
    Premijer Ivica Račan izjavio je da nije pesimist u pogledu hrvatske pozicije nakon izvješća što ga je Vijeću sigurnosti UN-a podnijela glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.
    Izvješće o suradnji Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u okviru je očekivanoga, izjavio je ministar vanjskih poslova Tonino Picula.                             g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika