Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O hrvatskoj kandidaturi za EU odgovor na proljeće

Hrvatski premijer Ivica Račan predao je u Bruxellesu 9. listopada odgovore na upitnik Europske komisije njezinu predsjedniku Romanu Prodiju.
    Odgovori, na kojima su radila sva tijela državne uprave, sadržani su na 3000 stranica i 4000 stranica priloga. Pripremljeni odgovori daju iscrpni pregled svih aspekata rada i života u Hrvatskoj, njezinih državnih struktura, temeljnih razvojnih politika i razine sadašnje usklađenosti sa standardima i kriterijima EU-a. Na temelju tih odgovora, ali i iz drugih izvora, Europska komisija dat će ocjenu o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU.
    »Posao je obavljen s nevjerojatnom odgovornošću i predanošću i sada ćemo zajedno analizirati odgovore, nadam se vrlo brzo. Moj je cilj da Komisija dovrši mišljenje u rano proljeće sljedeće godine, konkretno krajem ožujka ili početkom travnja, a nakon toga zemlje članice će donijeti odluku o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU«, izjavio je Romano Prodi na zajedničkoj konferenciji za novinare. Prodi je istaknuo da mu mandat predsjednika Europske komisije završava za godinu dana te da želi otići znajući da je Hrvatska na čvrstom putu prema članstvu.
    Prodi i Račan razgovarali su i o glavnom uvjetu za pozitivno mišljenje Europske komisije – hrvatskoj suradnji s Haškim sudom. Upitan kako će neizručenje odbjeglog generala Ante Gotovine utjecati na mišljenje Komisije, Prodi je rekao: »Nije problem u tome je li uhićen ili nije, nego postoji li puna suradnja s Haškim sudom. To je ono što želimo i u što moramo biti uvjereni pri čemu će od velike važnosti biti ono što će nam reći glavna haška tužiteljica Carla del Ponte«, rekao je Prodi.                                      g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika