Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

VI­JE­STI
Subotička Azotara u stečaju
Što će biti s procesom privatizacije

Odlukom Trgovinskog suda u Subotici tvornica umjetnih gnojiva Azotara od petka 10. listopada nalazi se u stečaju. Za stečajnog upravnika postavljen je Radovan Šiljegović, a nakon proglašenja stečaja 695 zaposlenih u ovom poduzeću ostalo je bez posla.
    Osnovni razlog za pokretanje stečaja je dugotrajna blokada žiro računa koja postoji od 1995. godine, kada je iznosila 942.705 dinara. Danas je ta suma narasla na 956,449 milijuna dinara. Sud je procijenio da je to stanje blokade neizdrživo, te je shodno tome i donio odluku, izjavila je predsjednica Stečajnog veća sutkinja Ilona Stajić. Uvođenjem stečaja daje se prostor za saniranje stanja u tvrtki i njegovu pripremu za restrukturiranje. Azotara je naime još prije više od godinu dana ušla u proces restrukturiranja, a nalazi se na spisku vladinog posebnog programa privatizacije.
    Jedan od prvih poteza koji će poduzeti novo rukovodstvo biće namirenje povjerilaca, dok će svi radnici biti upućeni na Tržište rada, gdje bi trebalo da dobiju nadoknadu.
V. L.

Obilazak subotičkih
gradilišta

Predsjednik Izvršnog odbora SO Subotica Arpad Pap, član IO zadužen za komunalije Marija Šoja i direktor Fonda za izgradnju grada Duško Guslov obišli su više gradilišta, kako bi se upoznali sa kvalitetom i dinamikom radova na putovima u subotičkoj općini.

Izložba stoljeća
Ljube Popovića

Subotički Likovni susret od subote, 11. listopada domaćin je retrospektivne izložbe odabranih djela polustoljetnog rada jednog od najvećih likovnih umjetnika 20. stoljeća podrijetlom s ovih prostora, crnogorskog slikara Ljube Popovića, koji je bio jedan od prvih velikih umjetnika s područja bivše Jugoslavije koji je napustio domovinu i vremenom, uz zemljaka Dada Đurića u Parizu izgradio reputaciju možda najvećeg likovnog umjetnika u emigraciji iz ovog dijela svijeta. Subotička je izložba prvo retrospektivno izlaganje Popovićevog umjetničkog stvaralaštva u zemlji, a autor je izložbe Momo Pavlović, dok je glavni njen sponzor i inicijator Subotičanin Zoltan Vida, koji je i najzaslužniji što je nagovorio Popovića da upravo u Subotici predstavi svoj polustoljetni rad.
R. G. T.

Bela Tonković
smijenjen i u Općini

U četvrtak je na 33. sjednici Skupštine općine s dužnosti potpredsjednika općine razriješen Bela Tonković. Zahtjev za njegovu smjenu je pokrenuo DSHV koji ga je prvo smijenio s dužnosti predsjednika stranke a potom i isključio iz nje.
TV divani emitiraju se u nedjelju 19. listopada na drugom programu Televizije Novi Sad s početkom u 18.30.
    Iz sadržaja emisije: osnivanje Inicijative mladeži, najnovija događanja u DSHV, »zavitni« dan u Bačkom Monoštoru, znanstveni skupovi o Ani Gabrijeli Šabić i biskupu Lajči Budanoviću.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika