Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U spo­men uvaž`enoj znan­stve­ni­ci

U HKC »Bunjevačko kolo« je u subotu održan znanstveno-duhovni skup o djelu Ane Gabrijele Šabić, u povodu treće obljetnice njezine smrti, a u organizaciji Katehetskog instituta Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine, Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« i Interdisciplinarne Katehetske radne skupine Symbolon u Zagrebu.
    Rodom Tavankućanka Ana Gabrijela Šabić (1950. – 2000.) je preko 25 godina radila u Zagrebu ostavivši značajan trag na području metodike rada u književnosti. U Zagrebu je završila studij hrvatskog jezika i književnosti te studij komparativne svjetske književnosti, a potom se uspješno bavila jezičnim sadržajima u nastavi, istraživanjem književno-komunikacijskih pristupa, proučavala početno učenje i pisanje kod djece, bavila se ispitivanjem udžbeničke literature i predstav-ljala mogućnosti racionalnijeg oblikovanja udžbenika. Između ostalog, kao autorica i suautorica objavila je knjige i članke: »Lirska poezija u razrednoj nastavi«, »Učenik i lirika«, »Hrvatska početnica«, »Priručnik uz Hrvatsku početnicu«, »Literarne sposobnosti kao ciljevi nastave poezije« »Čitanke u Europi«, »Komunikacija s Biblijom kao književno-umjetničkim djelom«, »Prema novome govoru vjere«, itd. Redovito je objavljivala znanstvene i stručne radove, poglavito s područja vjerskog, književnog i jezičnoga odgoja i obrazovanja. Više njezinih stručnih radova koje je ostavila u rukopisu u pripremi su za objavljivanje.
    Skupu posvećenom Ani Šabić prisustvovali su predsjedavajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« mr. Andrija Kopilović, gradonačelnik Subotice Geza Kucsera, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josip Ivanović, s Katehetskog instituta Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu dr. Josip Baričević, te predstavnici još nekoliko gostujućih institucija iz RH.
    Veliki broj gostiju i predavača iz Hrvatske (s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Filozofskog fakulteta iz Zagreba i Rijeke, Pedagoškog fakulteta u Osijeku, Ministarstva prosvjete i športa RH…) poslije skupa, na kojemu je bilo riječi o radu i uspjesima pokojne Ane Gabrijele Šabić, posjetio je njezino rodno mjesto, Tavankut, a u nedjelju je u subotičkoj katedrali održan spomen uz sudjelovanje Katedralnog zbora »Albe Vidaković«, gostima je bio upriličen i svečani prijem u Gradskoj kući, a neposredno prije povratka za Hrvatsku gosti su posjetili Palić i grob oca Ane Gabrijele Šabić.
    Prigodom 3. obljetnice smrti i 53. obljetnice rođenja Ane Gabrijele Šabić u Suboticu je iz Hrvatske prenijet drugi primjerak njezina poprsja, te više od 1.000 knjiga što ih je ona u oporuci ostavila zavičaju.
D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika