Arhiv tekstova Arhiv tekstova

STOP za rabljena vozila

Pretprošlog tjedna Poslovno udruženje uvoznika vozila i auto-dijelova u Srbiji podržalo je zahtjev proizvođača automobila za zabranu uvoza vozila starijih od dvije godine. Iako domaća autoindustrija predstavlja teško breme, smatra se da visoke carine smanjuju mogućnost nabavke kvalitetnih vozila iz inozemstva. Pored toga, kritike na kvalitetu, nesposobnost pronalaženja strateškog partnera i izostanak progresa pojačavaju uvjerenje da se održava monopol Zastavinih novih ali nekvalitetnih vozila, koji nije u interesu budućih vlasnika i kupaca novih vozila.

ČUVANJE POZICIJE: U tom smislu, smatra se da zahtjev proizvođača automobila za zabranu uvoza vozila starijih od dvije godine ima funkciju očuvanja pozicije na tržištu, koja slabi zbog lakše mogućnosti kupovine polovnih vozila. Međutim, ovakvo stanje, koje zasigurno ne prati interes kupaca, podržalo je i udruženje uvoznika auto-dijelova tijekom Trećeg sajma automobila na Novosadskom sajmu. Pored toga, udruženje prodavača auto-dijelova ističe kako su sve zemlje u regiji regulirale uvoz polovnih vozila, te da je Slovenija i zabranila takav uvoz. Predsjednik Poslovnog udruženja uvoznika vozila i dijelova Marko Laketa rekao je kako je na srpskom tržištu u prvih osam mjeseci ove godine prodano 14.779 automobila, a da je najviše – 4.581 – prodala kragujevačka Zastava, dok su među inozemnim proizvođačima najprodavaniji modeli Škode s 1.536 vozila, Lade s 1.167 i Peugeota, koji je prodao 989 kola.
    Argumenti koji su navedeni zasigurno su točni, ali se postavlja pitanje kako se oni uklapaju u širu sliku. Naime, postavlja se pitanje može li se uvoz braniti temeljem europskih iskustava u situaciji kada domaći proizvođač nije u stanju tržištu ponuditi takve uvjete. Cijena i kvaliteta Zastavinih vozila, te povoljnosti nabavke, daleko su od europskih, pa je takva argumentacija za blokiranje uvoza rabljenih vozila zapravo smiješna.
    No, istražujući iskustva drugih zemalja tranzicije, vrlo je slikovit primjer Mađarske. Uvoznici rabljenih vozila u Mađarskoj vjerojatno proživljavaju posljednju dobru godinu. Naime, u siječnju 2004. godine stupa na snagu odredba po kojoj se uvesti smiju samo vozila čiji motor odgovara standardu Euro 3. Do konca godine mogu se prodavati rabljena vozila proizvodnje ne kasnije od 1996. godine, ali od siječnja stupaju na snagu strože odredbe, koje omogućuju trgovinu vozilima maksimalne starosti od 4 godine. Toliko je, naime, prošlo do početka ugradnje prvih motora Euro 3. Ovako stroge odredbe nisu neuobičajene u EU. Finska, primjerice, još od 2001. godine zahtijeva da uvezeno rabljeno vozilo bude u klasi Euro 3, kojom su propisani ekološki zahtjevi, što je tada izazvalo drastično smanjenje uvoza.
    Treba imati u vidu da se razvijenije zemlje oslobađaju starijih vozila koja oštećuju okoliš. One zemlje koje se na vrijeme oslobode balasta »krntija« kasnije na tome ostvaruju znatne uštede. Da Mađarska nije uvela ovakvu odredbu, veliki broj vozila, koja su prema europskim kriterijima već zastarjela, završilo bi na tamošnjem tržištu, gdje bi ih dočekala stroga pravila koja se tiču odlaganja i rasklapanja vozila.

UŽI SMISAO: U tom smislu, da ova inicijativa predstavlja reagiranje u nekoj zemlji koja je tik pred ulaskom u EU, ona bi bila potpuno opravdana. Kod nas se, pak, kupcima onemogućuje da pod povoljnim uvjetima dođu do – za naše prilike – vrlo pristojnih vozila, a s druge strane se domaća autoindustrija još više štiti. Teško je zamisliti kako će to pomoći da se premoste trenutačne poteškoće u pripremi za šire europsko tržište.
    Jer, u EU od jesenas nastupa liberalizacija uvoza automobila. EU umjesto da štiti svoje svjetski poznate proizvođače poput BMW, Fiata, Peugeota, Mercedesa, Rovera, Alfa Romea itd, suočava ih s još težom konkurencijom, upravo kako bi europski kupci bili zadovoljniji.
N. Perušić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika