Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Idealan »zimski« trening (2.)

Kako temperature padaju, sve manje upornih rekreativaca, a i profesionalnih sportaša, ostaje trenirati vani. Većina nas traži udobnost zatvorenog prostora, pa je zato zima idealno godišnje doba za aerobic. I najbolja hrvatska veslačica, osvajačica srebra na svjetskom prvenstvu u Milanu, Osječanka Mirna Rajle Brođanac, svoje treninge redovito upotpunjuje aerobicom.

TAE BO
Jedan od novijih programa, nastao 1999. godine u SAD-u. Tvorac ove kombinacije borilačkih vještina i aerobica je Billy Blanks, nekadašnji trener borilačkih sportova. Originalni Tae Bo provodi se bez koreografije, izvođenjem blokova i udaraca rukama i nogama uz glazbu. Različita tržišta imaju različite ukuse, pa je tako Hrvatska jedna od rijetkih zemalja, ako ne i jedina, gdje je Tae Bo došao u žarište popularnosti upravo izvođenjem u koreografiji. Kao varijantu ovog programa, u pojedinim fitness centrima možete naći i Tae Bo Step. Ovaj program je vrlo visokog intenziteta, a zahtijeva i usvajanje tehnike udaraca, stoga ga preporučujemo isključivo mlađima od 30.
LA­TI­NO / JAZZ
AE­RO­BIC
Puno ritma, plesa i zabave – ova dva programa pravo su osvježenje među sve većim brojem programa s bučicama. Latino glazba i pokreti, odnosno elementi iz jazz dancea, pružaju odličan trening za same mišiće, ali i za krvožilni i dišni sustav. Uz to djeluju psihički opuštajuće i oslobađaju vas svakodnevne rutine i ograničenja. Za ove programe potrebno je nešto više osjećaja za ritam, što naravno nije uvjet, pa se tako i oni kojima ritam možda nedostaje, mogu odlično zabaviti i opustiti. Preporučujemo vježbačima do 40 godina.
FUNKY
Još više plesa, još više zabave. Plesni program vrlo sporog tempa, provodi se uz hip-hop i funky glazbu. Ova vrsta aerobica najmanje sliči njegovim konvencionalnim oblicima, pa ga preporučujemo onima s puno osjećaja za ritam i prethodnim iskustvom u praćenju plesnih programa.
CAL­LA­NE­TICS
Program je osmislila Callan Pinckney kao idealan trening za osobe sa određenim hendikepom ili ozljedom, ali i za one potpuno zdrave koji žele statičan oblik treninga. Callanetics izolira pojedine mišiće, a tijekom jednog sata obuhvati sve najvažnije mišićne skupine. Odličan je za zatezanje i oblikovanje tijela. Provodi se također s bučicama, manžetama ali i bez pomagala. Kroz ovaj program stiče se osjećaj za pojedine mišiće, a idealan je i kao uvod u ostale aerobne programe, ukoliko se s njima niste ranije susretali. Zbog izuzetno blagog pristupa treningu, preporučujemo ga svima, bez obzira na godine.
PI­LA­TES
Na samom kraju – najveći svjetski hit u posljednje dvije godine. Pilates se najbolje može opisati kao kombinacija workouta, callaneticsa i yoga vježbi. Svi pokreti se izvode vrlo polagano, sa naglaskom na kontrakciju mišića i održavanje ravnoteže. Neke od vježbi su dosta zahtjevne, ali se do njih dolazi postupno i metodički, dopuštajući vježbaču maksimalnu koncentraciju. Ovaj program pruža vrlo intenzivan trening, ali i duboko psihičko opuštanje i koncentraciju. Preporučujemo svima, neovisno o dobi.         
Bojana Muačević

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika