Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Medij za globalno informiranje

Kada se na prvi dan studenog pojavi prvi broj hrvatskog izdanja najčuvenijeg svjetskog znanstveno-popularnog časopisa »National Geographic«, njegovi brojni čitatelji s naših prostora, istina engleske verzije, bit će ponosni na okolnost da će ubuduće moći redovito čitati svoju omiljenu publikaciju na materinskom jeziku. »National Geographic« (NG) postavio je najviše standarde u izvještavanju, koje prate bogato ilustrirane reportaže s kvalitetnim fotografijama, uz najprecizniju izradu aktualnih zemljopisnih karti. Ovaj globalni magazin svojim nemjerljivim doprinosom umnogome je zaslužan za golem razvoj prirodnih znanosti svojim uvijek aktualnim i opsežnim doprinosom na vlastitim stranicama. Za veliku počast, uz svojevrsni jubilej 25-og neameričkog izdanja, jamačno je jedan od najzaslužnijih imenovani glavni i odgovorni urednik hrvatskog izdanja Hrvoje Prćić, novinar bogatog iskustva s dugogodišnjim stažom u najvećoj novinskoj kući, zagrebačkom Vjesniku.
HR: Kako je uopće došlo do inicijative za pokretanje »National Geographica« na hrvatskom jeziku?
    Prije svega moram reći da se »National Geographic« i Hrvatska vole jako dugo. Naime »NG« je osnovan još davne 1888. godine, a već 1908. je u njemu objavljena prva reportaža o Hrvatskoj, koja u to vrijeme nije postojala kao zasebna država, ali joj je posvećeno čak šezdeset stranica sa slikama od Dubrovnika pa sve do Slavonije. Opet, malo je poznato da je Hrvatska bila svojevrsni svjetski rekorder po broju pretplatnika na »NG« (američko izdanje), u odnosu na broj stanovnika, i to u zavidnih 5.000 primjeraka. Konačno, veliku ulogu je odigrala tvrtka »Sanoma magazines« koja ima licenciju za izdavanje »NG«, koji se, kao što je poznato, izdaje u okolnim zemljama na izvornom jeziku (Mađarska, Rumunjska), a već odranije je zastupljena sa svojim izdanjima na hrvatskom tržištu i uzimajući sve nabrojane relevantne parametre, odlučila pokrenuti »NG« na hrvatskom jeziku.
HR: Interesantna je i činjenica da će hrvatsko izdanje biti jubilarno, dvadeset i peto izdanje na nacionalnom jeziku.
    Jest, u pitanju je zbilja lijep, jubilarni broj neameričkog izdanja, s kojima je »NG« krenuo 1995. godine, spoznavši da ipak treba prevladati jezičnu barijeru, dok se s druge strane izlaženjem magazina na drugim jezicima i otvaranjem novih (nacionalnih) redakcija očekivala »svježa krv«, koja će još više doprinositi općem boljitku 115 godina duge tradicije.
HR: Vašim izborom za prvog glavnog urednika hrvatskog izdanja »NG« ukazana Vam je velika počast i priznanje za dugogodišnji rad u novinarstvu.
    »Sanoma magazines«, kada je u pitanju angažiranje novih kadrova, ne vrši javne natječaje, već vlastitim informacijama nastoji »uloviti« željene ljude. Jedne večeri sam i ja kontaktiran, te sam interno pozvan na natječaj u kojemu je presudio moj, da tako kažem pedigre prirodoslovnog obrazovanja i svršeni studij nuklearne fizike, koji je odigrao znakovitu ulogu u cijeloj priči, te moj gotovo tridesetogodišnji rad u novinarstvu.
HR:  Nuklearni fizičar i novinar, dva su kontrapunkta ujedinjena u Vašoj osobi. Otkud je novinarstvo prevagnulo u odabiru životne profesije?
    Novinsku karijeru sam započeo uređujući rubriku popularne znanosti »Kompjutor u kući« u Večernjem listu, koja je bila prva rubrika u jednom dnevnom listu posvećena računalima. Poslije »inicijacije« u novinama, nastavio sam raditi u drugim izdanjima kuće »Vjesnik«, u to vrijeme najveće novinske kuće na Balkanu, prešao u informativno-revijalna izdanja, bio glavni urednik »Siriusa« – popularnog časopisa o znanstvenoj fantastici, a potom sam prešao u VPA (Vjesnikova press agencija) u kojoj sam i završio karijeru u ovoj velikoj novinskoj kući, na mjestu direktora VPA. Radio sam, između ostalog, i u redakcijama Starta, Globusa, Mile i brojnih drugih časopisa koji su izlazili u nakladama Vjesnika.
HR: Poziv iz »NG-a« zatekao Vas je na mjestu stalnog suradnika-redaktora u časopisu »Hrvatske vode«. Kako se pripremate za zahtjevni posao prvog čovjeka prestižnog svjetskog magazina?
    Radi upoznavanja s cjelokupnim sustavom rada u »NG« u svibnju mjesecu otišao sam na studijsko putovanje u središnjicu magazina, koja se nalazi u Washingtonu. Bez pretjerivanja mogu kazati da sam, upoznajući se s infrastrukturom i opsegom djelatnosti koje pokriva ovaj medijski gigant, uvidio da je »National Geographic« najpoznatiji časopis na svijetu i jedini koji je prisutan na svim kontinentima. Primjerice, čak i na Antarktik dolazi nekoliko primjeraka, uz 10 milijuna pretplatnika i 50 milijuna čitatelja diljem zemljina globusa.
HR: Institucija »NG« ne podrazumijeva samo istoimeni magazin?
    Točno. Pored magazina »National Geographic« postoji časopis »National Geographic traveler«, pa »National Geographic adventurer« i »National Geographic for kids«, uz postojanje i televizijskog kanala pod zaštitnim imenom »NG-a«. Golema je i nakladnička djelatnost brojnih putopisa, zemljopisnih karata, turističkih vodiča i sličnih znanstveno-informativnih publikacija. Uz sve nabrojeno cijelu instituciju prati i opsežni internet portal, koji je, također, kompletan interaktivan časopis na svjetskoj mreži. Logistički dio predstavlja armija uposlenika od približno deset tisuća, dok je na izradi samog magazina angažirano više od tisuću ljudi.
HR: »National Geographic« je od samog početka prednjačio sadašnjicom aktualnog okruženja, objavljujući prvi mnoge, za svoje vrijeme, pionirske projekte.
    »NG« je, primjerice, prvi objavio fotografiju u boji, što je u vrijeme s početka prošlog stoljeća bila revolucionarna stvar, također je kao prvi časopis imao trodimenzionalnu naslovnicu i tzv. noćne fotografije. Svojim izrazitim primjerom oduvijek predvodi znanstveno-popularno novinarstvo, nastojeći kreativno doprinositi općem razvoju.
    Kako je cijelo društvo (National Geographic society) neprofitabilno, sva zarađena sredstva se moraju negdje dalje preusmjeriti. Tako su financirana mnogobrojna znanstvena istraživanja, projekti i ekspedicije što je poslije tematski obrađivano na stranicama časopisa. Ilustrativno, čuveni Jaques Custeau, kapetan istraživačkog broda Calypso, godinama je pisao i objavljivao svoja dostignuća na stranicama »NG«. Za otkriće Machu Pichua zaslužna su sredstva osigurana također od strane društva. Uz sve navedeno, društvo daje mnogobrojne stipendije diljem svijeta, konkretno iz Hrvatske je dosad stipendirano deset projekata. Pokretanjem lokalnog izdanja na matičnom jeziku i mi ćemo biti u prigodi i mogućnosti da određujemo buduće nositelje stipendija. Prva će biti, jamačno, ona za supove na Cresu koji spadaju u rijetku i ugroženu vrstu.
HR: Hoće li National Geographic Hrvatska tematski obrađivati cijelu regiju, ne ograničavajući se samo na hrvatsko prirodno okruženje?
    U hrvatskom izdanju pojavljivat će se tekstovi i teme koje potječu iz svih okolnih zemalja, poput SCG, Slovenije, Makedonije i na taj način nastavljamo kozmopolitsku tradiciju »NG-a«. Također naše izdanje neće biti ni puko prevođenje tekstova američkog izdanja na hrvatski jezik, jer je svako matično izdanje originalno na svoj način. Uloga glavnog urednika daje mogućnost odabira bilo kojeg teksta iz centralne baze podataka, pa se primjerice u našem izdanju može pojaviti neki tekst iz poljskog izdanja. U jednom od brojeva mogla bi se pojaviti tako izuzetna reportaža »Putevima Staše i Nele« inspirirana poznatim romanom Henrika Sjenkijeviča »Kroz pustinju i prašumu«, koja je originalno objavljena u njihovom izdanju.
HR: Otkrijte nam neku hrvatsku ekskluzivu koju spremate za prvi broj.
    Za prvi broj hrvatskog »NG-a« smo pripremili reportažu o Humu, službeno najmanjem gradu na svijetu, dok ćemo u ostalim brojevima obrađivati mnoge atraktivne domaće teme kroz živopisne reportaže o već spomenutim supovima s otoka Cresa, ličkim medvjedima, sredozemnoj medvjedici. Nastojat ćemo da naše izdanje bude originalno i na svoj način osobito.
HR: Priprema jedne reportaže za američko izdanje svojevrsna je »misija« koju prati opsežna i dugotrajna operacija velikih resursa.
    Podatak da središnjica jednu reportažu priprema godinu do dvije dana već govori sam za sebe. Za potrebe pictorijala (slikama ilustrirani tekst) od petnaestak objavljenih forografija utroši se nevjerojatnih 17.000 probnih snimaka. Cijena jedne reportaže kreće se od 100-200, pa čak i 300 tisuća dolara, a kako po broju ima sedam velikih i desetak manjih reportaža cijena jednog broja kreće se oko fantastičnih i nezamislivih, za naše uvjete, 10 milijuna dolara.
HR: Kao prvi glavni urednik »NG-a« na našim prostorima, kako biste formulirali njegovu domenu i svrhu?
    Najsažetije rečeno, »National Geographic« se bavi planetom Zemljom, živim svijetom i posebno čovjekom. Na njegovim stranicama aktivno se prate biologija, botanika, zoologija, arheologija, etnologija, povijest, sociologija, ekologija, astronomija oličene u briljantnoj fotografiji (70 posto zastupljenosti) kao najjačoj izričajnoj snazi kojom raspolaže ovaj globalno rasprostranjeni svjetski prirodno-znanstveni časopis. Kroz zanimljive tekstove nastoje se mnoge znanstvene teme izraziti na popularni način, da bi ih ravnopravno mogli čitati i đaci u školi, kućanice doma, ali i znanstvenici. Mnoge novine umiru po izlasku iz tiskare, ali ljudi iz »NG-a« vole reći kako njihove novine tek tada započinju svoj život, jer se on čuva, kolekcionira i često je stručna literatura i izvor mnogih studentskih, seminarskih, pa čak i diplomskih radova na visokim školama.
HR: Malo je poznato da se svaki objavljeni podatak isrcpno provjerava na više kontrolnih razina.
    Prilikom stručnog posjeta SAD-u imao sam prilike uvjeriti se osobno u studioznost obrade svih podataka pripremljenih za objavljivanje. Postoji cijela služba u neboderu »NG-a« koja zauzima cijeli kat i koja se bavi istraživanjem i provjerom vjerodostojnosti svakog objavljenog podatka. S druge strane, autori tekstova su eminentni stručnjaci u znanstvenim granama kojima se prirodom svog poziva bave, te priznati, čuveni publicisti i novinari, pa su oni prva i najvažnija instanca u temeljitoj autorizaciji.
HR: Hrvatsko izdanje »NG-a« bit će svojevrsna prilika za međunarodnu promociju Hrvatske kroz objavljene tekstove i reportaže koji će se pojavljivati na njegovim stranama.
    Ukoliko kvaliteta naših uradaka bude na zadovoljavajućem, visokom nivou, onda će ih preuzimati i druga izdanja »NG«. Ovim izdanjem imamo jedinstvenu priliku pokazati svijetu sve naše ljepote i vrijednosti kojima se ponosimo, i ukazati na njih kroz obol zemlje iz koje one dolaze. Tekst objavljen u ovom prestižnom znanstveno–popularnom časopisu ima mogućnost globalnog informiranja, što je velika prilika svih nas.
HR: Kome će biti, generalno gledano, namijenjeno hrvatsko izdanje?
    Postoje dvije ciljane grupe potencijalnih čitatelja. U prvu spadaju učenici i studenti, znanstvenici i stručni radnici koji će naš časopis čitati kao svojevrsno stručno pomagalo i izvor vrijednih podataka u svome radu, dok u drugu kategoriju spadaju svi oni koji žele, kako se to danas kaže, biti »in«. »National Geographic« je svojevrstan statusni simbol, koji suvremeni čovjek željan pripadnosti elitnoj zajednici, mora koristiti kao svoj resurs opće informiranosti.
    Bill Allen, izvršni urednik svih izdanja »NG-a« odgovorio je najbolje na pitanje zašto netko treba čitati »National Geographic«. Da biste bili svestrano i široko informirani, najbolji način za to je upravo čitanje ovog časopisa koji se bavi globalnim događanjima na planetu Zemlji, koji su opet u izravnoj vezi sa ljudskom vrstom na ma kojoj se ona njezinoj točki nalazila.
HR: Cijena »NG-a« je u biti vrlo popularna spram njegove neprocjenjive opće kulturne vrijednosti.
    Cijena hrvatskog izdanja na kioscima bit će 27 kuna (oko 3,5 eura), dok će u pretplati biti još jeftinije. Ono će se pojaviti i na prodajnim mjestima u SCG, a postoji mogućnost i pretplate uz adekvatno obračunate poštanske troškove. Svi pretplatnici će svoj primjerak dobivati svakog prvog u mjesecu, dok će se na kioscima pojavljivati oko desetog u mjesecu., što znači da će abonenti biti u prednosti.
HR: Kolika je početna naklada?
    Startat ćemo s 50.000 primjeraka, a vjerujem da će, prema prvim naznakama zainteresiranosti, ta naklada i ostati. U svrhu promidžbe pokrenuta je izložba »Stotinu najboljih fotografija National Geographica«, koja je obišla nekoliko hrvatskih gradova (Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeka, Zagreb i na koncu, Osijek), a ozbiljno se razmatra mogućnost njezine postavke i u Vojvodini, a možda i Beogradu.
HR: Kada će se službeno pojaviti prvi broj?
    Prvi broj pretplatnicima odlazi 1. studenog, a na kioscima će se pojaviti 10. studenog. Sve potrebne informacije mogu se dobiti na novopokrenutom oficijelnom web siteu www. nationalgeographic. hr.
HR: Na koncu, što biste poručili budućim čitateljima i suradnicima »National Geographica«?
    Svaka priča ispričana slikom ili tekstom u »NG« može biti ispričana na više načina i priča, što znači da fotografija nije samo ilustracija teksta, niti je tekst samo opis fotografija. Često se zna dogoditi da se autori fotosa i teksta nikada i ne vide, što dokazuje jednu širinu tematske obrade i mogućnost raznolikosti kutova iz kojih se želi ispričati neka priča. Stoga, svatko tko ima smisla i želje, uz ispunjavanje potrebnih kriterija visoke kvalitete koja se traži na stranicama »NG-a«, može postati suradnik ovog prestižnog svjetskog znanstveno-popularnog časopisa.                               
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika