Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tamo daleko kraj Haaga

Tjedan dana prije petog listopada megafon sa nekakvog olupanog automobila pozivao je građane na miting Srpske radikalne stranke. Potmuo i mumlajući zvuk jedva je dozvoljavao da se razaznaju riječi, ali svatko je već ionako znao da to srpski radikali pripremaju početak kampanje svog predsjedničkog kandidata Tomislava Nikolića. I to baš u Novom Sadu, Srpskoj Atini, središtu Srpske Vojvodine.
    Plakatiranje je bilo vrlo racionalno, čini se da organizatoru ovo sredstvo oglašavanja ovog puta nije bilo važno.
    U nedjelju, petog listopada, vidjelo se i zašto. Srpska radikalna stranka odlučila se da za ovu kampanju u pogon stavi svoje brojno, dobro organizirano i disciplinirano članstvo. Nekoliko sati prije 17 sati kolone automobila iz kojih su vijorile plave radikalske zastave kretale su se sa srijemske strane put Novog Sada. Nemali broj simpatizera i pristalica SRS-a stigao je i organizirano stranačkim autobusima. Bilo ih je i iz Beograda, pa čak i iz Republike Srpske.

ČETA MALA…:Trg Slobode, 17 sati i petnaest minuta, nedjelja peti listopad. Miletićev spomenik i dalje stoji okrenut leđima Gradskoj kući. Na Trgu nije pretjerana gužva, ali je lijepo popunjen. Možeš, a da se ne guraš, da dođeš u prve redove gdje je samo nešto malo gušće. Novosadski »Dnevnik« od ponedjeljka objavljuje da je na mitingu bilo deset tisuća ljudi, Radio 021 broji isto toliko. Radikali sami izbrojili su 30 tisuća. Ako je mjera posjete popunjenost trga za vrijeme DOS-ovskih prosvjeda dvije tisućite godine onda je ovaj radikalski start okupio onoliko koliko i prosječna DOS-ovska večer rujna dvije tisućite.
    Samo dvije tezge sa »suvenirima«. Kasete s četničkim i drugim srpskim borbenim pjesmama – 150 dinara, mala šajkačica-privezak pedeset dinara, velika »prava« 500 dinara, slike, kalendarčići, značke…..
    Radikali već imaju dramaturgiju mitinga za cijelu kampanju, a u Novom Sadu su je isprobali i funkcionira sasvim dobro, odnosno taman kako im i treba u ovom trenutku. Predstava bi se mogla zvati »Tamo daleko kraj Haga«, i počinje čitanjem pisma Vojislava Šešelja iz zatvora u Sheveningenu. Pismo je, što je i za očekivati, politički pamflet protiv DOS-a, razarajuće i dezintegrirajuće sile koju treba zaustaviti. Ali ovog puta ne oružjem, već očuvanjem tradicionalnih srpskih vrijednosti i srpske državnosti. Radikali ovom kampanjom igraju i na žicu socijalne demagogije što radikalskim političarima još od gore spomenutog spomenika nikad nije bilo strano. Za uši takozvanog »malog čovjeka«, iscrpljenog i dezorijentiranog, zbunjenog i pomalo zgađenog onim što se događa u vladajućoj koaliciji, ova melodija zvučat će privlačno, možda ne dovoljno privlačno da na ovim predsjedničkim izborima donese pobjedu, ali dovoljno da radikale učvrsti i popne za koji stupanj više. A biće još izbora.
PRIJESTOLNIČKA »NAPUHANOST«: Novi Sad u nedjelju bješe nekako tih, izražavao je nekakvu podatnost. Ovaj grad za Srpsku radikalnu stranku ima poseban simbolički značaj, on je, a ne Zemun, mjesto njihove velike pobjede. Kamen temeljac njihovog uspona, jer upravo je tu Radikalna stranka našla plodno tlo za razvoj svoje ideje jednakosti i bratstva u naciji. Upravo na rubovima ovog napuhanog grada, koji uvijek s prezirom iz centra gleda periferiju, koji se sprda sa »dođošima« i podmuklo ne oprašta uspjeh, Šešeljeva stranka našla je svoje vjerne članove kojima je netko možda prvi put u životu rekao da ih treba. Danas taj svijet, siguran u sebe i u instant smisao koji im je sve ove godine osiguravala upravo Stranka (koju oni ne sasvim demagoški zovu obitelji), stoji u centru grada i iz tog centra izaziva periferiju na dvoboj, izaziva Lipov Gaj, ali i Veterničanina Borislava Novakovića, aktualnog gradonačelnika novosadskog. Upravo će njega na predstojećim lokalnim izborima rušiti radikalski kandidat za gradonačelnika Maja Gojković. Maja je rasla tu u centru grada, nedaleko od mjesta gdje se sad drže mitinzi, ljetovala na hrvatskom primorju, izlazila u kultni kafić osamdesetih »D&B«, pila vodku, radila u očevoj odvjetničkoj kancelariji koja je također u centru. Kakvi čudni izbori nam predstoje: Veternik ili Centar, Radikali ili Lipov Gaj.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika