Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

vi­je­sti
Međunarodni znanstveni skup o biskupu Lajči Budanoviću
O životu i djelu
znamenitog biskupa

Pod pokroviteljstvom dr. Ivana Penzesa, subotičkog biskupa, Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« i Odbor »Zadužbine biskupa Budanovića« organiziraju znanstveni skup pod naslovom »Razgovor prigodni o biskupu Lajči Budanoviću (1873.-2003.)«.
    Znanstveni skup u čijem radu će sudjelovati autori iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Vojvodine i Mađarske, održat će se 14. i 15. listopada u Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo«. Inače, 2003. godina je 130. obljetnica rođenja biskupa Budanovića, i 80. godina kako je postao upravitelj Bačke Apostolske Administrature, a istodobno obilježava se 70 godina osnivanja Zadužbine. Prošle godine u Subotici su objavljene i dvije knjige posvećene institucijama koje je osnovao biskup Lajčo Budanović u cilju okupljanja i obrazovanja hrvatskih intelektualaca na ovim prostorima: Subotička matica i Zadužbina biskupa Lajče Budanovića, autora vlč. Josipa Temunovića, čijim prikazom skup počinje 14. listopada u 10 sati. Prvi dan skupa posvećen je životu, djelu i naslijeđu biskupa Budanovića, o čemu će predavanja održati predavači: dr. Đuro Hranić, dr. Nikola Škalabrin, mr. Andrija Kopilović, mons. Bela Stantić, Mr. Lazar Ivan Krmpotić, mr. o. Domagoj Šimunović i Tomislav Žigmanov, prije podne, te od 16 sati, na mađarskom jeziku, msgr. Huzsvár László, dr. Zapletán Géza i Ehmann Imre. Sljedećeg dana, 15. listopada, s početkom u 10 sati, o povijesti, kulturnom identitetu i današnjem položaju bunjevačkih Hrvata u Vojvodini, Mađarskoj i Hrvatskoj predavanja će održati dr. Korhec Tamás, dr. Mijo Karagić, Krešimir Bušić, mr. Željko Holjevac, Kalman Kuntić, Zvonimir Cvijin i Milovan Miković.
J. D.

Pre­u­zi­ma­nje bo­no­va za
re­gre­si­ra­no di­zel-go­ri­vo

Komisija za podjelu pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli štetu od suše na pšenici roda 2003. godine, obavještava vlasnike, tj. korisnike obradivog poljoprivrednog zemljišta koji nisu iskoristili pravo i nisu preuzeli bonove za regresirano dizel gorivo D – 2 za ovogodišnje jesenske radove, da to pravo mogu ostvariti do 15. listopada, u svim mjesnim uredima, kao i na šalterima Stare Gradske kuće (soba 139 i 140). Prigodom podnošenja zahtjeva potrebno je ponijeti sa sobom originalno ili duplikat poreznog rješenja za 2003. godinu, izdanih od strane Porezne uprave – Subotica, prema mjestu prebivališta poreznog obveznika naznačenom na poreznom rješenju, uz prikaz osobne iskaznice obveznika ili osobe koja u ime obveznika podnosi zahtjev.

Edu­ka­ci­ja mla­dih o
spol­no prenosivim
bo­le­sti­ma

Dr. Bogdan Ćulibrk je najavio aktivno provođenje programa edukacije mladih u Sjeverno bačkom krugu o spolno prenosivim bolestima. Novoobučeni edukatori započet će seriju predavanja u svim razredima srednjih, i sedmim i osmim razredima osnovnih škola u Subotici, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu.
    Želja je da se što više mladih upozna sa spolno prenosivim bolestima koje su u porastu, i čije neadekvatno i nepravovremeno liječenje često prouzrokuje opstruktivni sterilitet te tako smanjuje natalitet. Po školama će biti organizirani sati na kojima će mladi gledati prigodne filmove te će dobiti edukativne brošure.    Dr. Ćulibrk je najavio i da će se u zgradi Higijenskog u Subotici formirati posebni odjel gdje će mladi diskretnije moći obaviti testiranje na spolno prenosive bolesti.

Prosječna zarada
12.052 di­na­ra

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u kolovozu u Subotici, manja je u odnosu na srpanj, ali je ponovno iznad republičkog prosjeka i iznosi 12.052 dinara.
    Subotičko izvangospodarstvo ostvarilo je prosjek od 13.708 dinara koji je također manji u odnosu na srpanj. Jedino je gospodarstvo zabilježilo blagi rast prosječne neto zarade koja za kolovoz iznosi 11.432 dinara.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika