Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ob­no­va kuća u finalnoj fazi

VUKOVAR – Država je u obnovu Vukovarsko-srijemske županije do sada uložila preko tri milijarde kuna, od toga milijardu i 200 milijuna kuna u Vukovar.
    Krajem prošle godine započela je obnova 750 kuća na prostoru Vukovarsko-srijemske županije, do sada je završeno preko 500 kuća a ostale su kuće pri završetku. Ovih je dana već zaključen natječaj novog programa za projektiranje, a raspisuje se i natječaj za izvoditelje, tako da će uskoro započeti zadnji program obnove stambenog fonda na županiji ali i u Hrvatskoj– rekao je pomoćnik ministra za javne radove, obnovu i graditeljstvo Ljudevit Herceg na konferenciji za novinare. Herceg je dodao da je oko 1700 stanova u višestambenim objektima u procesu obnove, od toga u gradu Vukovaru 1600 od čega je oko 900 u izvođenju. Ostali će stanovi biti obnovljeni do kraja godine. Herceg je najavio kako će do kraja iduće godine biti u potpunosti obnovljen stambeni fond. Također je rečeno kako je do sada na prostoru Vukovarsko-srijemske županije obnovljeno 40-ak škola i sportskih dvorana, a u novom programu već je krenula obnova ili izgradnja 24 škole i sportske dvorane na području Županije. Novost je da će sve škole i sportske dvorane biti i opremljene. Čitav program traje dvije godine. To je program težak 650 milijuna kuna.
    Problem obnove i izgradnje domova kulture javlja se u čitavoj Hrvatskoj. Država uglavnom neće ići u kompletno financiranje domova kulture i tražit će podršku lokalne zajednice. U ratu je 170 ratom stradalih općina, a svaka općina ima nekoliko domova. U cijeloj je Hrvatskoj bilo 1.313 sakralnih objekata oštećeno ili porušeno, dobar dio je obnovljen, ali je još veliki posao pred Ministarstvom obnove. Dio sakralnih objekata obnovit će se sredstvima za socijalnu infrastrukturu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika