Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Idealan »zimski« trening

Aerobic je Sjedinjene Američke Države osvojio krajem sedamdesetih godina, proslavivši ujedno svog tvorca – tada diljem svijeta popularnu Jane Fonda. Bio je to prvi sport koji nije ljudsko tijelo podređivao što boljem rezultatu, već ga je postavio u prvi plan – zdravlje, kondiciju i ljepotu – zbog čega se, u vrlo kratkom vremenu, proširio po cijelom svijetu. Od početka osamdesetih do danas mnogo se toga u aerobicu promijenilo – amplitude pokreta su se smanjile, skokovi gotovo nestali, dok je prednost dobilo kvalitetno zagrijavanje mišića i vrhunska metodika (način i postupci uče-nja). Sve ga je to učinilo samo još popularnijim, masovnijnim i još zdravijim sportom, ne više samo za mlade, već i za one srednje i starije dobi.
    Danas postoji nekoliko desetaka vrsta aerobica, dok svakodnevno nastaju nove, a upravo široka populacija rekreativaca – za koju je ovaj sport i namijenjen – je ona koja odlučuje o njihovu uspjehu ili neuspjehu. Jesen je godišnje doba kada se većina ljudi odlučuje na upis u fitness centar, pa vam stoga donosimo pregled 10 najpopularnijih vrsta aerobica i njihovih osnovnih značajki.

HI/LO AE­RO­BIC
 Izvorni oblik aerobica, bez pomagala se provodi u različitim intenzitetima. HI (od eng. riječi »high«) aerobic visokog, LO (eng. »low«) aerobic niskog intenziteta, odnosno njihova kombinacija HI/LO živi već preko dvadeset godina, iako mu je popularnost, nastankom novih vrsta, nešto opala. Najčešće se provodi kroz koreografiju – niz spojenih pokreta, koja se mijenja na svakom satu. Zadaća je voditelja dovesti grupu, na pristupačan i jednostavan način, tj. optimalnom metodikom, do više ili manje komplicirane koreografije. Ukoliko se ne radi o isključivo LO programu, ne preporučuje se starijima od 35 godina.


STEP AE­RO­BIC
 Aerobic prilikom kojeg se koraci izvode penjanjem na »steper« – sve popularniju klupicu. Ovaj način izvođenja pokreta pruža dodatne mogućnosti i kombinacije, nešto je zanimljiviji od HI/LO aerobica, pa je upravo zbog toga i preuzeo vodeće mjesto u svjetskim aerobic dvoranama. Zbog dosta koreografije i visokog intenziteta (premda nižeg nego u HI/LO programu) također se preporučuje mlađoj populaciji.

NEW BODY / BODY SCULPT
 Vrsta aerobica koja se izvodi sa bučicama (malim jednoručnim utezima), također kroz koreografiju. Tempo je kod ovakvog vježbanja nešto sporiji, ali se zato intenzivno radi i na mišićnim skupinama gornjeg dijela tijela. Idealan je za oblikovanje ruku, ramena, leđa, ali i stražnjice i nogu, a zbog nešto sporijeg tempa izvođenja preporučuje se osobama do 50 godina.

WORKOUT
 Popularnost programa kao što je workout u stalnom je porastu, jer pruža potpunu svjesnost o mišiću na kome se radi, izolirajući ga u pojedinim vježbama. Obuhvaća sve veće mišićne skupine, provodi se bez koreografije, sa bučicama, gumama (koje se rastežu nogama ili rukama), manžetama sa pijeskom za noge ili nekim drugim pomagalima. Trening sadrži veliki broj čučnjeva, vježbi za trbušne mišiće i gornji dio tijela, bez mnogo koraka, pa ga zato preporučujemo svima do 55 godina.

PUMP
 Ovaj je program star oko 3 godine i također je oblik workouta, te ga, za sada, provode samo voditelji sa licencom. Osnovna razlika je u rekvizitima koji se koriste za trening. Pump program zahtijeva konkretnu opremu – šipka za dvije ruke na koju se slažu utezi (kakvi se koriste u teretanama). Težina utega se tijekom cijelog treninga mijenja, ovisno o skupini mišića na koju se utječe, pod izravnim nadzorom voditelja.
Bojana Muačević

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika