Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Voj­vođan­ski stu­den­ti u Za­gre­bu bez do­ma

Svi studenti i brucoši iz Vojvodine nakon što se upišu u redovitom postupku na fakultete u Hrvatskoj natjecali su se, sve do ove godine, za mjesta u domu. Ukoliko smještaj nisu osigurali ovim redovitim putem, onda je Ministarstvo znanosti i tehnologije RH pomagalo tako što je odobravalo određen broj dodatnih mjesta i pomagalo onima koji nisu u redovitom postupku dobili smještaj. Sve do ove godine svi studenti koji su trebali dom i upisali su godinu redovito imali su smještaj u domovima, a ako je u pitanju bila parcijala ili obnavljanje godine studenti su gubili pravo na smještaj u domu.
    Je li i ove godine osiguran smještaj za sve studente u Hrvatskoj koji su došli iz SCG?
    »Ove godine dogodilo se nešto nepredviđeno i obaviješteni smo, na žalost, prilično kasno. Prošlog tjedna u srijedu, u vrijeme kad su se studenti već trebali useljavati, nama je javljeno da za studente iz SCG nema niti jednog mjesta u domovima, jer je došlo do renoviranja Studentskog doma »Ante Starčević« (poznatog kao »Šara«) i zbog tog je bitno smanjen broj mjesta s kojim je raspolagao studentski centar i on je na svim stranama smanjio sve povlastice, pa tako i za mjesta Ministarstvu znanosti i tehnologije, te smo ostali bez i jednog mjesta. Kad se to dogodilo bili smo šokirani i potrudili smo se iznaći neko drugo rješenje. Provjerili smo sve đačke domove u Zagrebu u koje se smještaju srednjoškolci, no i oni su bili popunjeni. Onda smo došli na ideju da zamolimo Crkvu. Putem Caritasa smo dobili, samo za brucoše, u Zagebu jednu kuću koja se nalazi u Dubravi. Kako brucoši budu dolazili mi ćemo ih tamo upućivati. Tamo će biti smješteni u dvokrevetne, trokrevetne i jednu četverokrevetnu sobu. Cijena će biti približna smještaju u domu, nešto veća jer će pokrivati troškove režija. Važno je naglasiti i mi molimo djecu i roditelje koji će biti smješteni u domu i upozoravamo ih da će se maksimalno morati poštivati red Caritasa, a djeca će morati sama čistiti svoje zajedničke prostorije (dva velika dnevna boravka i kuhinju). To je vrlo važno da ne bismo mi bili u neugodnoj situaciji ako ponovno budemo morali zatražiti takav pomoćni smještaj. Da im ne ostanu ružne uspomene« – kaže stručna suradnica u Odjelu za manjine Hrvatske matice iseljenika Marija Hećimović.
    Postavlja se pitanje što će biti sa starijim studentima, gdje će se oni smjestiti?
    »Stariji studenti ovoga trenutka nažalost nemaju nikakvo rješenje osim privatnog smještaja, ali sve to i za njih i za one brucoše koji će biti smješteni na Dubravi vrijedi do početka sljedeće godine, kad se očekuje da će biti završeno renoviranje »Šare« i kada će studenti dobiti svoju kvotu koja je sada uskraćena. Što se tiče situacije izvan Zagreba, problemi su nešto manji. Studenti su se smjestili u Rijeci, Splitu i Zadru, a u Osijeku su stariji studenti dobili dom, a brucoši će biti smješteni isto preko Caritasa do 15. prosinca. Tada bi se stranci trebali iseliti iz doma i tako osloboditi mjesta za studente iz Vojvodine«, kaže Marija Hećimović.
D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika