Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Povjerenje i kvaliteta zajedničkog rada

Subotičko grafičko poduzeće »Rotografika« prošloga je tjedna svečanom sjednicom obilježilo prvu obljetnicu uspješnog poslovanja. Naime, prošle godine 23. rujna ovdje je tiskan prvi časopis na četvorobojnom roto stroju, jedinom takvom u zemlji, da bi se tijekom te prve godine rada do danas ovdje tiskalo dvadesetak naslova različitih tjednika, mjesečnika među kojima su »Vreme«, »Lepota i zdravlje«, »Super Sat« i drugi.
    Poduzeće su osnovali hrvatski »Radin« koji je uložio 60 posto kapitala i subotička »Birogarfika« s 40 posto ulaganja, a nakon registriranja u Trgovinskom sudu u Subotici sredinom svibnja prošle godine započelo je ispitivanje tržišta, i istodobno i montaža roto stroja.
    »U svakom slučaju moramo biti zadovoljni, jer tek je godinu dana kako je ova proizvodnja zaživjela u Srbiji i Crnoj Gori. Visokokvaltetni kolorni časopisi do sada su se tiskali u susjednim državama – u Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj, a mi smo instaliranjem visokokvalitetne opreme uspjeli da se oni rade na domaćem tržištu«, kaže ravnatelj »Rotografike« Antun Bašić.
PUN POGODAK: »Rotografika« je za proteklih godinu dana ostvarila ukupan prihod od 2,7 milijuna eura od čega je dobit 185 tisuća eura, a osim toga kupljena je i dodatna oprema, rotorezač u vrijednosti od 90 tisuća eura. Prema riječima ravnatelja Bašića ova investicija bila je dobra procjena marketinškog tima, njime je proširena ponuda poduzeća, pa sve veće sudjelovanje u produkciji imaju trgovački lifleti. Tako danas svi veći trgovački lanci poput »Merkatora«, »C marketa«, »Pekabete«, »Maxia« svoje reklamne letke tiskaju u »Rotografici«.
    »Ova investicija bila je pun pogodak, jer je na tržištu Srbije i Crne Gore ovo prva kolorna rotacija. Prilikom ulaska u ovaj posao napravljena je prava procjena što se i pokazalo u ovih godinu dana. Iz dana u dan raste fizički obujam proizvodnje, a time je i financijski efekat veći«, kaže Bašić.
    Suvlasnica »Radina« Branka Pušec sa zadovoljstvom ističe još jedan podatak. Naime, prema statistici hrvatskog poslovnog tjednika samo su četiri poduzeća iz Hrvatske koja imaju suradnju s poduzećima iz Srbije i Crne Gore, uspješno poslovala od kojih je jedno »Rotografika«.
    »Vjera jednog poduzeća u drugo nije od danas To je naš dugogodišnji minuli rad, jedno dugogodišnje poslovanje i povjerenje da smo svi pošteni, ozbiljni ljudi i da krećemo u jedan ozbiljan projekt koji će sigurno uspješno završiti. Nismo ništa riskirali, vjerovali smo da svi zajedno možemo napraviti dobar posao«, kaže Branka Pušec koja je uz Marjana Arambašina suvlasnica »Radina«.
OČEKUJE SE POMOĆ BANKARA: Zahvaljujući takvoj suradnji danas »Rotografika« svojim kupcima može garantirati kvalitetu i točnost isporuke.
    »Moram reći da smo u proteklih godinu dana imali veliku pomoć ‘Radina’ kada bi iskrsnuo neki problem i došlo do zastoja. Više puta se desilo da smo elektronskim putem poslali već prelomljene stranice u ‘Radin’ kako bi se tamo samo poslije nekoliko sati nastavilo tiskanje. Jako puno znači za kupca kada možemo garantirati da će časopis izaći na vrijeme. Međutim, veoma je rizično raditi s jednom rotacijom budući da svi znamo da tiskanje časopisa nije vezano za dan, nego za sat. Zbog toga su naše ambicije kupovina još jedne rotacije, a razmišljamo i o proširenju kapaciteta u doradi, možda još jedan pancer, s time da stalno moramo imati u vidu održavanje likvidnosti i ‘Birografike’ i ‘Rotografike’. Mi smo se uvijek pokrivali koliko smo mogli, moramo voditi računa o tome da se ne preinvestiramo, ali za ovakve projekte očekujem i pomoć bankara. Na nama je da ocijenimo i procijenimo dobar proizvodni program, a ukoliko u tome uspijemo, u što ne sumnjam, uloženi novac vratit će se i nama i bankarima«, kaže Antun Bašić.
    Ravnatelj »Birografike« Bela Marcikić ističe kako mjesečno tridesetak radnika zapošljava za potrebe rotacije: »Osnivanje ‘Rotografike’ je zaista bio pravi potez od strane menadžmenta, ali je i sada prisutan veoma veliki interes ‘Birografike’. Ona je značajno investirala u pripremu tiskarske forme kako bi mogla opslužiti rotaciju kojoj treba tiskarskih ploča i to mnogo i bez čekanja. Jer, proizvodnja časopisa i revija je takva da nema čekanja«.
    Prije oko tri mjeseca »Birografika« je privatizirana, pa to u nekoliko mijenja vlasničku strukturu i »Rotografike«
    »Većinski vlasnik ‘Birografike’ Zvonko Gobelić je kupio 53 posto akcija i time je automatski suvlasnik u ‘Rotografici’ sa 21,5 posto akcija. Uvjeren sam da se to neće odraziti na poslovanje jer je interes ‘Birografike’ da i ‘Rotografika’ ima dobro poslovanje i da to bude još bolje«, kaže Antun Bašić.
    U povodu obljetnice rada »Rotografika« je za kvalitetu i angažiranost na poslu sa po tisuću eura nagradila dvoje radnika – ing. Tatjanu Stipančević iz »Birografike« i Stevana Simulova, rotostrijara u »Rotografici«.
Slavica Mamužić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika