Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ovog pu­ta bez hr­vat­skih na­klad­ni­ka

U  Subotici se od 29. rujna do 4. listopada održava, sada već tradicionalni (treći po redu) Sajam knjiga, naslovljen »Exlibris ‘03«. Premda su organizatori, »Telos« d. o. konkretno braća Tomić, Bojan i Oleg, inače iz Hrvatske rodom, već navikli ovdašnje ljubitelje knjige da se na izložbenim štandovima nađu i djela spisatelja iz Hrvatske i BiH, odnosno nakladnici iz Hrvatske i katkad i Bosne i Hercegovine, ove godine su izostali gosti iz inozemstva, čak i iz najbližeg okruženja – Mađarske, primjerice, ili kao što rekosmo već, Hrvatske i BiH, premda naslova na mađarskom jeziku ima, jer je jedan od izlagača i novosadski nakladnik »Forum«, čija su izdanja mahom na mađarskom jeziku: od albuma-stripova s avanturama Taličnog Toma/Lucky Lukea (Talpraesett Tom) i Asterixa, do stručne literature, beletristike i lijepe književnosti.
    Od ostalih zanimljivijih nakladnika valja spomenuti beogradski »Plato« s naslovima Jacka Londona (»Kralj alkohol«), znamenitim »Tao The Chingom« Ji Đing velikana dalekoistočnjačke misli Lao Cea, novosadskog »Prometeja« koji nudi, primjerice, »Almanah Vojvodine« i sabrana djela pokojnog redatelja, scenarista i književnika Žike Pavlovića, i mnoge druge, mahom beogradske, novosadske i niške nakladnike.
    »Premda su organizatori ove godine kolege iz Udruge profesionalnih nakladnika i knjižara Vojvodine, nismo uspjeli naći niti donatore niti ma kakvu drugu potporu za ovu našu manifestaciju, koja jest počela volonterski i iz čistog entuzijazma, ali smo barem imali kakve-takve pomoći. Eto, Otvoreni univerzitet nam je davao prostor, ljudi iz knjižare »Deus« isto su pomagali kako su umjeli, no ove godine moramo praviti Sajam pod vedrim nebom. Nema se novca, ali mi ne odustajemo. Mi smo navikli Suboticu i sve zainteresirane na ovaj Sajam, i mi ćemo ga održati i nastaviti s njim, uz pomoć entuzijasta, nekad i volontera, naših drugara, istomišljenika, knjižara, nakladnika, kolega, pa i ne imali novca«, kažu nam organizatori ovogodišnjeg Sajma knjiga u Subotici. Zainteresirani čitatelji mogu obići štandove na Sajmu još do sutrašnjeg dana (subote), jer Sajam zatvara u nedjelju izjutra.                                
R. G. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika