Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­vat­ski Disney u krat­kim hlačama

Na današnji dan 1992.  godine preminuo je u Munchenu u Njemačkoj, gdje je živio od 1960. godine, genijalni hrvatski crtač stripova i animator, Walter Neugebauer. Walter, briljantni karikaturist, autor stripova i crtanih filmova, sa svojim je starijim bratom Norbertom, također vrsnim crtačem ali radije okrenutog scenariju, bio jedan od pionira onoga što je kasnije postala već legendarna »zagrebačka škola stripa (i crtanog filma)«, a uz pokojnog Andriju Maurovića, o kojem je već u našem tjedniku podrobno bilo riječi, te nešto mlađih autora-kolega Julesa Radilovića i Borivoja Dovnikovića, kao i »Oskarovca« Dušana Vukotića, i najbitniji strip-umjetnik i crtač ne samo u povijesti hrvatske popularne kulture i umjetnosti već i šire, na ovim (srednje) europskim prostorima.
    Najpoznatija ostvarenja su mu ostala strip serijal »Patuljak Nosko« te crtani filmovi »Veseli doživljaj« i »Veliki miting«. U svim spomenutim projektima brat Norbert bio je pisac tekstova, kolorist, scenarist i suredatelj.
    Walter se rodio u Tuzli, 28. ožujka 1921. godine, i još kao dječarac s bratom, »pjesnikom stripa«, Norbertom (rođenim u Tuzli 9. lipnja 1917. godine), koji je preminuo u Offenbachu 6. svibnja također 1992. godine, kreirao stripove i već kao pubertetlija pokrenuo vlastitu strip-reviju »Veseli vandrokaš«. Njihov otac, ugledni zagrebački fotograf, nikako nije mogao shvatiti zašto njegovi sinovi s prezirom odbijaju i pomisao na iole »priznatiji građanski častan« posao, već trčkaraju oko novinskih uredništava i gutaju sve stripove koji im dođu pod ruku. Nakon što je trbuhom za kruhom otišao u umjetničku pečalbu u Njemačku, prijatelji su i znatiželjnici često umjeli zapitkivati pokojnoga Waltera je li istina kako je svoje prve stripove donosio urednicima u kratkim hlačama. A on bi sa smiješkom na usnama odgovarao: »Što je tu čudno? U to se vrijeme u kratkim hlačama hodalo do velike mature, a ja sam krenuo crtati stripove s mojim bratom Norbijem već kada mi je bilo tek nepunih dvanaestak-trinaestak godina!«
R. G. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika