Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»Bu­nje­va~ki blu­es« i u Ma|ar­skoj
U srijedu 8. listopada u Gradskoj čitaonici u Baji (Mađarska) održat će se promocija knjiga pjesama subotičkog pjesnika Tomislava Žigmanova. Organizator promocije je Hrvatska mjesna samouprava, a o knjigama će, osim autora, govoriti i koautori - prevoditelj Matija Molcer, mr. Ante Rudinski, koji je autor ilustracija i Zlatko Romić, novinar. Na književnoj večeri, koja  počinje u 16 sati, prvi puta će javnosti biti predstavljena i Žigmanovljeva knjiga pjesama »Feltárás« (Raskrivanje) na mađarskom jeziku u prijevodu Matije Molcera.

Bre{ano­vi »Svje­do­ci« hr­vat­ski kan­di­dat za »Osca­ra«
Ovogodišnji predstavnik Hrvatske u konkurenciji za »Oscara«, najprestižniju nagradu američkog, točnije svjetskog filma, biti će treći dugometražni igrani film Vinka Brešana (na slici) »Svjedoci« rađen prema literarnom predlošku »Ovce od gipsa«, koji tretira istinitu priču iz Otadžbinskog rata i kritički se odnosi spram ponašanja branilaca Hrvatske u njemu. Nakon dva iznimno uspjela ostvarenja, »Kako je počeo rat na mom otoku« i »Maršal«, za očekivati je da će i ovo Brešanovo ostvarenje naići na dobar prijem kod publike, pogotovo poslije veoma zapažene kritike u glasovitom filmskom časopisu »Variety«.

No­vi al­bum »Ka­za­li{ta«
Nakon pet godina diskografske pauze, hrvatska rock-skupina »Prljavo kazalište« objavila je novi album, naslovljen »Radio Dubrava«, i to u novoj postavi - Jasenku Houri, Mladenu Bodalecu, Tihomiru Filešu i Ninu Hrasteku pridružuju se novi članovi benda: gitarist Zlatko Bebek i klavijaturist Jurica Leikauff. Album je objavljen u nekoliko izdanja-osim standardnog CD-a i kasete, u prodaji je i limited izdanje s bogatim dodatnim sadržajima u vidu dvije live snimke, intervjuom s Jasenkom Hourom, dvije galerije fotografija, video zapisom boravka družine u New Yorku, preview DVD-a »Prljavo Kazalište na Trgu«, koji uključuje dva video-zapisa pjesama »Mojoj majci« i »Mi pijemo« (što se nekoć zvala »Mi plešemo«).
Kul­tur­ne pri­red­be u ~ast Pa­pi­nog ju­bi­le­ja
U povodu obilježavanja obljetnice-25. godišnjice pontifikata pape Ivana Pavla Drugog, u Beogradu se nakon svečane Akademije 25. rujna i svete mise (26. rujna) u katedrali blažene djevice Marije na Neimaru održala i promocija knjige poezije i meditacija poglavara Rimokatoličke crkve naslovljena »Rimski triptih« što ju je prevela Milica Markić. Potom je otvorena izložba umjetničkih slika o papi, koju je organizirala i upriličila Ambasada Poljske i SCG. Domaćin manifestacije i domaćin mnogobrojnim gostima bio je predsjednik Biskupske konferencije SCG nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

Ivana Bo­lan~a u Ka­ra­no­vi}evom fil­mu
Pretposljednjeg dana netom minulog Dvanaestog festivala domaćeg igranog filma »Novosadska arena« u minulu je srijedu navečer u Velikoj sali kina »Arena« prikazan novi film redatelja Srđana Karanovića »Sjaj u očima« u kojem jednu  od tri glavne uloge igra i darovita hrvatska glumica Ivana Bolanča.

»Go­ri va­tra« u Za­gre­bu
Sjajni i hvaljeni film mladog sarajevskog redatelja Pjera Žalice »Gori vatra«, pobjednik Sarajevskog filmskog festivala i laureat filmske smotre u Loccarnu, nagrade Srebrni leopard, početkom narednog tjedna biti će prikazan na Prviom filmskom festivalu u Zagrebu.


Tri­jumf Do­len~i}a u Ki­ni
U ponedjeljak je, 29. rujna, u Pekingu održana senzacionalno uspjela premijera Verdijeve »Aide« u režiji hrvatskog maestra Krešimira Dolenčića koja je u glavnom gradu Kine okupila više od 65 tisuća nazočnih ljubitelja opere i klasične glazbe, dok je ovaj kulturni spektakl istodobno zorno pratio milijunski TV-auditorij.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika