Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi raskol prijeti starijoj stranci vojvođanskih Hrvata

Starija, i po broju podružnica snažnija politička stranka vojvođanskih Hrvata, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, prema dostupnim informacijama prolazi kroz novu krizu.
Podsjećamo da je DSHV kao stranka opstao nakon brojnih lomova od svog utemeljenja 15. srpnja 1990. U ratnoj atmosferi početkom devedesetih DSHV je prebrodio prve probleme. Pojedinci su otišli uslijed ratnog progona, odupiranja mobilizaciji, neslaganja s načinom rada u stranci ili radi svog osobnog probitka u Republiku Hrvatsku. 
RAZMIMOILAŽENJA: U godinama čekanja na demokratske promjene uslijedila je kriza. Očitovala se napuštanjem stranke od strane uglavnom mlađih članova subotičke podružnice zbog neslaganja u povodu formiranja privremenog Hrvatskog nacionalnog vijeća. Nakon iz-vjesnog vremena, toj grupi su se pridružili i oni koji su ih formalno isključili iz stranke, jer se dio subotičke podružnice razišao sa predsjednikom stranke mr. Belom Tonkovićem, te su utemeljili Hrvatski narodni savez.
Potpredsjednik DSHV-a iz tog perioda Lazo Vojnić Hajduk prisjeća se svog isključenja zbog neslaganja sa Belom Tonkovićem koje postoji, kako kaže, još od 1993., i koje je kulminiralo 1996. godine kada se Tonković, prema njegovim riječima, obračunao sa svim neistomiš-ljenicima. Vojnić Hajduk dodaje kako je strategija i politika DSHV bila tako postavljena da je bila u isključivoj službi jednog čovjeka, da nitko nije imao ništa protiv stranke, već protiv apsolutističkog i bahatog ponašanja njenog lidera koji se ponašao kao da je u službi politike koja nije bila interes Hrvata u Vojvodini. 
NOVE PODJELE: Ni dolaskom dugo očekivanih demokratskih promjena, nije došlo do velikog zbližavanja hrvatskih političkih opcija, iako su obje stranke bile skupa u Demokratskoj oporbi Srbije. Nesuradnja HNS i DSHV dovela je do konstituiranja dva privremena Hrvatska nacionalnog vijeća. Propuštene su šanse za objedinjavanje istraumatizirane hrvatske zajednice, a kao dodatak na nezaliječene rane, dolazi vijest o novim neprebrodivim podjelama unutar DSHV. 
Jedna grupa želi uskoro održati izvanrednu skupštinu (prvi spomenut datum bio je 30. ožujka, zatim je bilo riječi da će se pričekati kraj izvanrednog stanja, ali ima i onih koji žele i prije toga održati skupštinu) sa jedinom točkom dnevnog reda - raspravom o povjerenju predsjedniku mr. Beli Tonkoviću. Inici-jator je najjača, subotička podružnica ove stranke, a njen predsjednik Martin Bačić kaže da su osnovni razlozi za takav korak pad rejtinga stranke u zadnje vrijeme u Somboru i Srijemu, nekorektan odnos Tonkovića prema suradnicima, članstvu, Veleposlanstvu Republike Hrvatske i Konzulatu u Subotici, te medijima. Osim toga, predsjednika stranke kritiziraju jer je, otkako je postavljen za potpredsjednika Skupštine općine, potpuno zapustio rad stranke. »Odbor subotičke podružnice je sa 9:2 izglasao nepovjerenje Tonkoviću, i o tome smo bezbroj puta razgovarali«, kaže Bačić i dodaje da je on osobno protiv iznošenja u javnost ovih stvari, ali da se to više ne može spriječiti. 
NEREGULARNO SAZIVANJE: Pot-predsjednik stranke Slaven Dulić odgovara na ove navode riječima da postoji regularan zahtjev vijeća da se održi skupština stranke, ali da datum, mjesto i dnevni red određuje predsjedništvo koje saziva skupštinu, što dokazuje članom 29. i 30. statuta stranke. »Stoga se može reći da se skupština nepravilno saziva, te da se ulazi u zonu falsifikata. Predsjedništvo mora sazvati izvanrednu skupštinu i to je ono čega se boji ova grupa ljudi, koja pokušava ilegalno postići ono što regularno ne može. Moglo bi se desiti da skupština izgleda smiješno, da odlučuje 30 do 40 članova, uglavnom iz Subotice« - kaže Dulić. Izjavu Bele Tonkovića nismo uspjeli dobiti, s obzirom da je cijelog tjedna bio na službenom putu. 
Što se tiče stava druge dvije podružnice - u Petrovaradinu se energično protive sazivanju izvanredne skupštine dok se prethodno ne formira komisija koja bi utvrdila sporne činjenice, jer smatraju, da bi bez priprema to rezultiralo podjelama i cijepanjem stranke - stoji u odluci koju je potpisao Josip Sabljak. U Somboru podržavaju stav subotičke podružnice, da su potrebne promjene u stranci, ali uz ogradu da to mora biti na redovitoj sjednici, u naredna dva mjeseca, bez velikih drama i optužbi, kaže predsjednik podružnice Jozo Kolar.
Osim samog sazivanja skupštine, naj-spornije pitanje je – treba li obrazovati anketni odbor koji bi istražio utemeljenost navedenih kritika, što ne podržavaju subo-tička podružnica i vijeće stranke. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika