Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Praznik vina i veselja



Za Sontu je »Grožđe bal« događaj za koji se živi, manifestacija po kojoj se vrijeme mjeri, zbivanja se dijele na ona »prije Grožđe bala i ona poslije«. Za vrijeme trajanja »Grožđe bala« Sonta postaje »centar svijeta«. Veliki broj gostiju sa svih strana svijeta, mahom bivših žitelja Sonte, te njihovih gostiju i prijatelja, posjete svoje selo, obiđu rodbinu i prijatelje, ali glavni razlog njihovog dolaska baš posljednjeg vikenda rujna jeste ova prelijepa i stara manifestacija.
    Naime, ove godine »Grožđe bal« je organiziran sedamdeset drugi put. U svojoj bogatoj povijesti čuvanja tradicije berbanskih običaja u Sonti, »Grožđe bal« je preživio i ratove i poplave i sve druge nepogode, te do danas ostao zaštitni znak Sonte.
POVIJEST: Korijeni »Grožđe bala« sežu do 1928. godine. Danas postoje dvije verzije o postanku »Grožđe bala«. Po jednoj, »Grožđe bal« je utemeljio učitelj Brazucko, Švaba, koji je u to vrijeme službovao u Sonti. Po pripovijedanju starih sudionika ove manifestacije, Brazucko je prevodio scenarij s njemačkog jezika i obučavao djevojke i mladiće u plesanju i pjevanju. Jedino je njemačke pjesme i plesove zamijenio izvornim šokačkim.
    Po drugoj verziji, »Grožđe bal« je utemeljio učitelj Janko Knežević, da bi izmirio dvije zavađene polovice sela. Naime, žitelji južnog i sjevernog dijela sela živjeli su u velikoj zavadi. Među njima je često dolazilo do sukoba, ponekad i s ozbiljnijim posljedicama, a učitelj Janko, kako bi izmirio zavađene strane, organizirao je tobožnju svadbu s mladencima iz različitih dijelova sela. Ratoborni mještani, veliki ljubitelji vina i veselja, sa zadovoljstvom su ovo prihvatili, a »Grožđe bal« traje i danas. Ne znamo koja od ove dvije verzije odgovara istini, svaka ima svoje argumente, no pisanih podataka nema, postoje samo predanja. Svejedno, ova nejasnoća ne umanjuje vrijednost same manifestacije, pošto je njena »starost« svrstava u najstarije manifestacije na ovim prostorima.
VELIKA POSJEĆENOST: Ove godine »Grožđe bal« su organizirali OKUD »Ivo Lola Ribar« i KPHZ »Šokadija« iz Sonte. U petak 26. rujna OKUD »Ivo Lola Ribar« organizirao je priredbu »Prvi glas Grožđe bala«, na kojoj je sudjelovalo 13 natjecatelja za ovo laskavo priznanje, a vidjeli smo i modnu reviju na kojoj su manekeni-amateri prikazivali modele Nikolas-a, proizvedene u »Novitetu« u Sonti, te predivne, rukom rađene haljine modne kuće »Dona«, vlasništvo Ivanke Nygvist, žiteljke Abu Dhabija, rodom Sonćanke. Vidjeli smo i plesne grupe »Venere« iz Borova Naselja, te domaće »Dona« i »Angels«.
    Pjevači-amateri su se opredijelili za izvođenje novokomponiranih »narodnih« pjesama, a po ocjeni stručnog žirija, najuspješniji je bio Duško Paunović iz Prigrevice. Žiri publike opredijelio se za Dejana Pavlovića iz Apatina, što se baš i nije slagalo sa salvama pljeska i burnim skandiranjem prepune sale tijekom nastupa najmlađeg sudionika natjecanja, Sonćanina Aleksandra Durakovića, koji je na koncu nagrađen drugim mjestom po ocjeni stručnog žirija.
    Nosioci subotnjih aktivnosti bili su članovi KPHZ »Šokadija«. U popodnevnim satima otvorena je izložba starinskih nošnji, alata i pribora. Izložbu je postavio mladi Sonćanin Saša Zec, učenik drugog razreda Gimnazije u Apatinu, uz pomoć »Šokadije«. Saša, zaljubljenik u starine, a i njihov veliki poznavalac, vlasnik je više od polovice izloženih eksponata, od kojih su neki izuzetno velike vrijednosti. U stare predmete se »zaljubio« još kao dijete, uz igru. Počelo je skupljanjem starih novčića, što je vremenom preraslo u pasiju koja ga zaokuplja i danas. Kaže da će ustrajati u sakupljanju i čuvanju narodnog blaga, a zahvaljuje se prijateljima iz »Šokadije«, koji su mu pomogli u postavci ove izložbe. Izuzetno je zadovoljan što je veliki broj posjetitelja vidio ove vrijedne eksponate. Velika je šteta što članovi OKUD-a »Ivo Lola Ribar« nisu uspjeli organizirati i najavljenu izložbu starinskih torti i kolača.
    U večernjim satima 27. rujna KPHZ »Šokadija« je, pred prepunom salom Doma kulture, organizirala priredbu »Šokačko veče«. Uz nazočnost gostiju Stipana Mede, Rade Medića, Vlade Miljevića, Tomislava Žigmanova, Zvonimira Perušića, te članova lokalne samouprave, na pozornici su se u pjesmi, plesu i prikazu starih običaja, smjenjivali domaćini, »Šokadija« i »Ivo Lola Ribar«, te gosti iz Hrvatske, KUD »Šokadija« iz Budrovaca i KUD »Ivan Kapistran Adamović« iz Čepina. Naslušali smo se »Bećaraca«, nagledali plesova iz Vojvodine i Slavonije, plesova sa područja na kojima obitavaju Šokci.
    Čuli smo i gajde, a imali smo i nekoliko minuta poezije, one narodske, autora Antuna Kovača, rodom iz Bačkog Monoštora, sada žitelja Sombora. Gledalište je ovu priredbu ispratilo burnim pljeskom, što znači da su Sonćani željni ovakvih manifestacija. Nakon priredbe, »Šokadija« je organizirala svečanu večeru za goste i sudionike programa.
KNEZ I KNEGINJA: U nedjelju, 28. rujna, po prekrasnom vremenu, u popodnevnim satima je održan defile sudionika »Grožđe bala« na ulicama Sonte. Knez, kneginja, pudari i pudarice, sa gostima iz Budrovaca i iz Sombora, u okićenim konjskim zapregama, provezli su se kroz selo, plešući i pjevajući na nekoliko križanja pred velikim brojem Sonćana, kao i gostiju iz zemlje i

inozemstva. Na platou ispred Doma kulture, održano je simbolično vjenčanje kneza i kneginje, a u crkvi sv. Lovre vlč. Željko Augustinov služio je licitiranu svetu misu, uz sudjelovanje tamburaškog i pjevačkog zbora KPHZ »Šokadija«.
    Organizator defilea, kao i večernje priredbe bio je OKUD »Ivo Lola Ribar«. Večernja priredba, centralna na »Grožđe balu«, ponovno je dupke napunila salu Doma Kulture. Vidjeli smo, u dvoiposatnom programu, prikaz berbanskih običaja u izvođenju domaćina OKUD-a »Ivo Lola Ribar«, te goste iz Turije, Bačke Palanke i Sombora, uz sudjelovanje domaćih, KPHZ »Šokadija« i KPD Roma. Ovogodišnji knez i kneginja bili su četrnaestogodišnja Jelena Radosavljević, učenica OŠ »Ivan Goran Kovačić« iz Sonte, član »Lole« već 4 godine, te Miloš Vodeničar, učenik drugog razreda srednje tehničke škole u Apatinu, član OKUD-a »Ivo Lola Ribar« 6 godina. U svakom momentu, uz njih su bili njihovi ponosni roditelji, kojima treba odati veliko priznanje za ogroman doprinos ovogodišnjem »Grožđe balu«, kao i za usađivanje ljubavi prema zaostavštini predaka u srca svoje djece.
    Nakon programa OKUD »Ivo Lola Ribar« je za goste i sudionike programa organizirao svečanu večeru, uz veselje do zore.     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika