Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Virusologija

Više antivirusnih kompanija izvijestilo je o pojavi novog kukca koji se maskira kao Microsoftovo upozorenje.
    Kompanija Aladdin Knowledge Systems izvijestila je kako se radi o virusu Swen, a koji inficira računala neopreznih korisnika distribuirajući se korišćenjem lažnog Microsoftovog sigurnosnog biltena. Swen je varijanta kukca Gibe, od ranije poznatog po tome što odlično imitira Microsoftovu uslugu Security Update. Dva kukca se razlikuju po tome što je stariji virus pisan na Visual Basicu, dok je Swen pisan na C-u. Novi virus se prvenstveno širi elektronskom poštom, ali je u stanju i prenositi se kroz mreže ravnopravnih računala (Peer-to-Peer, P2P) ili sustavom za mrežno ćaskanje Internet Relay Chat (IRC), objasnio je Ken Duram iz kompanije Aladdin.
    »Kada virus napadne računalo, pojavljuje se aplikacija koja je naizgled vjerodostojna i koja obavještava korisnika da mora upisati određene podatke, na primjer, naziv POP3 servera, ime naloga za pristup Internetu i zaporku. Zatražene informacije ne idu, naravno, Microsoftu, ili bilo gdje druo, osim napadaču, koji ih kasnije koristi po svom nahođenju«, kaže Duram. Antivirusna kompanija F-Secure označila je opasnost od novog virusa kao »umjerenu«, dok mu kompanija Computer Associates International za destruktivnost dodjeljuje oznaku »niska opasnost«.
Zanimljivosti: Najveći proizvođač software-a MicroSoft priopćio je kako će zatvoriti svoje »četove«, odnosno sajtove na kojima korisnici mogu direktno razmjenjivati pismene poruke, zbog straha da ih pedofili sve više koriste kako bi namamili djecu. MicroSoft kaže, kako prenosi BBC, da je to neophodno kako bi zaštitio djecu koja su među najvećim korisnicima »četova«. Kompanija će ostaviti »četove« u samo pet zemalja, ali će ih i tamo pažljivo kontrolirati. Tako će, na primjer, u SAD pristup »četovima« biti ograničen na pretplatnike. Aktivisti za zaštitu djece i njihovih prava pozdravili su ovu odluku MicroSofta. A kako će reagirati zagriženi četeri, tek će se vidjeti.
 Bojan Todorov, YUFCC

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika