Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Imamo još uvijek šanse

Prije samo nekoliko godina, na širim nogometnim prostorima ime kluba iz Velike, malog slavonskog mjesta kraj Požege, bilo je apsolutno nepoznato, ali 25. rujna ove godine za Kamen Ingrad čula je cijela Europa.
    Prošlog tjedna odigrana je povijesna utakmica prvog kola kupa UEFA protiv velike njemačke momčadi Schalke 04 iz Gelsenkirchena (0:0), renomiranog Bundesligaša i osvajača ovog masovnog klupskog natjecanja u sezoni 1997-98, susret u kojem je u majici hrvatskog predstavnika nastupio Aleksandar Kopunović, nekadašnji nogometaš subotičkog Spartaka. Povijesna je i činjenica da je on ujedno i prvi vojvođanski Hrvat koji je nastupio za jedan hrvatski klub u međunarodnom natjecanju, igrajući pritom u prvoj momčadi svog kluba.

4Tjedan dana nakon povijesne utakmice sa Schalkeom dojmovi su se slegnuli.
Jednom rečju dojmovi su fantastični. Odigrali smo veliku utakmicu protiv daleko poznatijeg protivnika pred preko 8.000 gledatelja koji su imali nesvakidašnju prigodu uživati u nogometnom spektaklu.
4Remi s Bundes ligašem na domaćem terenu nije neuspjeh budući da niste primili gol?
Za vrijeme cijele utakmice osjećao se respekt prema čuvenom protivniku, ali mi smo uspješno parirali tijekom svih devedeset minuta. Čak smo imali i više prigoda u prvom dijelu, kada smo u nekoliko navrata nadvisili Nijemce, imajući nekoliko polušansi za gol.
4Znači, nije bilo straha?
Respekta da, ali straha ne. Nogomet je igra u kojoj renome određene momčadi ne garantira i pobjedu, već se ona mora izboriti na terenu. Taktički, mi smo ih »pustili« da igraju, ali se cijela borba odvijala na sredini, a naš vezni red uspijevao je odolijevati, što se u krajnjem rezultatu očitovalo neprimljenim golom.
4Igrate upravo u veznom redu koji je iznijeo cijeli susret. Više puta ste oboreni od strane obrambenih igrača Schalkea. Usporedite igru protiv jednog Bundesligaša i protivnika iz HNL?
Poznavatelji nogometa dobro znaju kvalitetu njemačkih nogometaša koja se iskazuje većom angažiranošću tijekom svih devedeset minuta igre, s mnogo više trčanja nego kod nas. Imponira discipliniranost pristupu svim segmentima vezanim uz nogomet, od organizacije momčadi do same igre. S druge strane, kod nas još uvijek ima više improvizacije.
4Za kvalitetu igre koja Vas je dovela u Europu po prvi puta u povijesti možete zahvaliti i europskim uvjetima za rad koje imate u modernom sportskom centru u Velikoj. Kakav je bio komentar njemačkog vodstva na viđeno u posve nepoznatom, malom, hrvatskom mjestu za koje sigurno nikad prije nisu ni čuli?
Bili su posve iznenađeni i oduševljeni ambijentom u kojem su bili domaćinski ugošćeni. Sportski direktor Affel i trener Heykes iznjeli su mnogo pohvala na račun Velike, komentirajući kako su Bjelorusija i Moldavija u kojima su proteklih sezona gostovali pravi »divlji istok« u usporedbi s uvjetima u kojima mi igramo i radimo.
4Schalke ima novi stadion, impresivnu »Schalke Arenu«, ali ni moderni stadion i prekrasni ambijent noćne utakmice uz ispunjeno gledalište nije previše zaostajao za njemačkim uvjetima.
Utakmica prvog kola UEFA je, svakako, najveći sportski događaj zabilježen na ovim prostorima i zasigurno će ostati zauvijek u sjećanjima svih ljubitelja nogometa koji su nazočili ovom povijesnom susretu. Ako se uzme u obzir da je Kamen Ingrad do prije samo nekoliko godina igrao u Županijskoj ligi, onda je uspjeh plasmana u Europu još veći.
4Uz pozitivan rezultat bez primljenog gola kod kuće, ostaje solidna nada da bi se moglo ostvariti »čudo« u uzvratu na vrućem terenu »Schalke Arene«.
Schalke je apsolutni favorit i bit će teško igrati pred 50.000 vjernih Schalkeovih navijača, na jednom od najljepših europskih stadiona, ali dokle god se sudac ne odsvira kraj, imamo šansu. Pogotovu ako postignemo neki pogodak ili ga ne primimo. U biti, mi nemamo što izgubiti. Kup UEFA je specifično natjecanje u kojem često ne pobjeđuje uvijek bolji, a iznenađenja su sastavni dio nogometne igre.
4Poslije iznimno slabog starta u domaćem šampionatu, momčad se konsolidirala i trenutačno zauzimate solidno peto mjesto, poslije velikog remisa s Dinamom u Zagrebu i ubjedljive domaće pobjede protiv Marsonie (5:0).
Start u HNL je bio čista katastrofa, bilo nas je nekoliko povrijeđenih igrača, stigao je novi trener (Gračan), momčad nije bila ukomponirana. Ali, u posljednjih nekoliko susreta u kojima nismo osjetili gorčinu poraza, konačno su sve stvari došle na svoje mjesto i nalazimo se u vrhu tablice gdje nam je objektivno i mjesto. Uz pozitivan rezultat u uzvratu protiv Schalkea, ipak nam je domaće prvenstvo imperativ ukoliko želimo i sljedeće godine igrati u Europi.                                                         
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika