Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vojska se povlači s granice ?

Glavna tema ovotjednih razgovora u Vukovaru bilo je, kako pišu hrvatski mediji, povlačenje Vojske Srbije i Crne Gore s granice prema Hrvatskoj. Prema dobro obaviještenim izvorima iz Vukovara, Vojska SCG se sa svojih položaja povukla za vrijeme vikenda.
    Pripadnici Vojske SCG mogli su se sa hrvatske strane ranijih godina vidjeti golim okom, kao i njihovo naoružanje, koje je bilo okrenuto prema Hrvatskoj. Iz diplomatskih izvora potvrđeno je da se Vojska povlači, jer je takav zaključak donesen na sjednici Ministarskog vijeća SCG još prije mjesec dana.
    Iako ova informacija nije službeno potvrđena, dobro obaviješteni izvori tvrde da je to rezultat dosadašnjih napora, ali i nedavnoga posjeta predsjednika Stjepana Mesića Beogradu. Mesić je izjavio da je s predstavnicima SCG za svoga boravka u Beogradu razgovarao i o povlačenju vojske s granice, te da mu je obećano da će se to dogoditi. Prema neslužbenim informacijama iz PU vukovarsko-srijemske, nadzor nad cijelom kopnenom granicom s Hrvatskom preuzela je policija Srbije i Crne Gore, a za riječnu granicu na Dunavu još nema informacija.
    U međuvremenu, načelnik Službe za informiranje Novosadskog korpusa Vojske Srbije i Crne Gore potpukovnik Milomir Nastić opovrgnuo je informaciju da se vojska povlači s granice prema Hrvatskoj i da nadzor granice preuzima policija. Nastić je u izjavi agenciji Beta rekao kako »za sada ne postoji mogućnost« za takav korak jer policija još nije obučena za nadzor granice. Na to je, u intervjuu novosadskom »Dnevniku«, Stjepan Mesić izjavio kako ga »ne zanima izjava jednog generala, pukovnika, ili potpukovnika… Stav srpskog vodstva je da se na granici prema nama urede odnosi kakvi su u modernoj Europi. Tako će vjerojatno i biti, a što bude prije, bit će bolje.«

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika