Arhiv tekstova Arhiv tekstova

TELEX

Predstavnici manjinskih
nacionalnih vijeća na sastanku u Skupštini Vojvodine
^el­ni­ci HNV-a kod
Ne­na­da ^an­ka

Na poziv predsjednika Skupštine AP Vojvodine Nenada Čanka na sastanak s predstavnicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina koje žive na teritoriju AP Vojvodine, koji je održan u Novom sadu 17. rujna, odazvali su se predsjednik Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori mr. Josip Ivanović i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk.
    U razgovoru s predsjednikom Skupštine APV prije svega je, kako stoji u službenom priopćenju iz HNV-a, izražena zahvalnost za ovaj susret i najavljenu seriju daljih razgovora, a zatim se prešlo na konkretna pitanja u vezi sa problemima s kojima se susreću nacionalna vijeća u svojem radu. Predsjednik Čanak je obećao potporu radu nacionalnih vijeća i osmišljavanju koordinacije rada svih vijeća koja djeluju na teritoriju AP Vojvodine.

Pismo mr. Josipa Ivanovića Povjerenstvu Vlade RH
zaduženom za potporu
Hrvatima izvan Hrvatske
Pot­po­ra od vi­tal­nog zna~aja za hr­vat­sku za­jed­ni­cu

Predsjednik HNV-a mr. Josip Ivanović uputio je službenu zahvalu Vladi Republike Hrvatske za potporu Hrvatima izvan granica Hrvatske. U Ivanovićevom pismu, između ostalog, stoji:
    »Nacionalno vijeće hrvatske nacionalne manjine u Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore pozdravlja spremnost Vlade Republike Hrvatske da pomogne Hrvatima izvan granica Domovine. Zahvaljujemo za dodijeljenu financijsku potporu u ime svih hrvatskih udruga. Potpora je od vitalnog značaja za opstojnost hrvatske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori. Pozdravljamo i osnivanje Povjerenstva koje neposredno provodi dodjelu ove pomoći putem hrvatskih udruga i institucija, na dobrobit hrvatske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori. Sve što je u tom smislu učinjeno služi na čast svih onih koji su u tom projektu sudjelovali.
    Međutim, Nacionalno vijeće hrvatske nacionalne manjine u Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore, budući je odnedavno konstituirano, ne želi, s jedne strane, biti samo jedan od mogućih natjecatelja za pomoć, a s druge strane, teško može prihvatiti činjenicu da bude potpuno po strani u cjelokupnom djelovanju Povjerenstva, već se sukladno svom, zakonom definiranom statusu, na adekvatan način želi uključiti u ovaj značajni proces potpore hrvatskim institucijama i organizacijama.«
    Na kraju pisma mr. Ivanović je zamolio da se u Vladinom Povjerenstvu primi rukovodstvo HNV-a kako bi se dogovorili mogući oblici suradnje.

Potpredsjednik republičke Vlade Mile Isakov u posjetu sjedištu DSHV-a
DSHV po­zvan u
ko­a­li­ci­ju voj­vo|an­skih par­ti­ja

U petak 19. rujna sjedište Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini posjetio je Mile Isakov, potpredsjednik Vlade Republike Srbije. Nakon razgovora vodstvo DSHV-a izdalo je priopćenje koje je potpisao v. d. predsjednika stranke Petar Kuntić, a u kojem, među ostalim, stoji:
    »U nazočnosti dužnosnika DSHV-a i predstavnika svih mjesnih organizacija Subotičke podružnice, u otvorenom razgovoru g. Isakov je govorio o aktualnoj političkoj situaciji u Republici Srbiji. Naglašeno je da je raspisivanje predsjedničkih izbora bilo potrebno, te da bi normalno funkcioniranje ove institucije dovelo do stabilizacije političkih prilika u Srbiji. Nakon toga, potrebno je donijeti novi Ustav i izborne zakone i da se onda svakako moraju održati izbori. Sljedeći izbori će predstavljati veliko čistilište među političkim partijama (minimum od 3.000 potpisa izvršit će selekciju). Također je naglašeno da će vjerojatno novim izbornim zakonom biti omogućena pripadnicima nacionalnih zajednica direktna prolaznost u republički parlament.
    Potpredsjednik Isakov naglasio je kako se Reformisti Vojvodine zalažu za punu autonomiju Vojvodine, uključujući sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast. Također je naglasio da su u ovom momentu jedna od rijetkih političkih partija koja se aktivno bori protiv korupcije i nepravilnosti u privatizaciji gospodarskih subjekata u Srbiji.
    Na kraju je bilo riječi i o budućoj koaliciji vojvođanskih partija u čije je članstvo pozvan i DSHV.
    Zaključeno je da je poput Reformista Vojvodine, i DSHV participirao u vlasti u proteklih 13 godina u općinama Sombor i Subotica, bez ijedne mrlje u obnašanju dužnosti vezane za korupciju, te se na toj osnovi u budućnosti mora bazirati suradnja.«                                                      g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika