Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za kvalitetnu nastavu na hrvatskom jeziku

U četvrtak 18. rujna stigli su u ured Hrvatskog nacionalnog vijeća udžbenici za polaznike prvog i drugog razreda s nastavom na hrvatskom jeziku u osnovnim školama. Ove udžbenike koristit će također i djeca koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku i uče hrvatski jezik i kulturu, kao dodatni predmet. To su prvenstveno udžbenici hrvatskog jezika, slovarice i radne bilježnice, koji trebaju pomoći učiteljicama i đacima u ovladavanju hrvatskim jezikom i elementima vlastite kulture.     
    Svaki đak će besplatno dobiti komplet knjiga. Stigla je također i pomoćna literatura namijenjena učiteljima za kvalitetniju pripremu i izvođenje nastavnog programa.    Značajan broj kompleta CD-a »Klasici hrvatske književnosti« također je uključen u ovu donaciju Skupštine grada Zagreba, a namijenjen je učiteljima koji će ih koristiti u svome radu. Prigodom prispijeća ovih knjiga u uredu Hrvatskog nacionalnog vijeća je održan sastanak s nastavnicama razredne nastave na hrvatskom jeziku i osim što su uručene knjige, razgovaralo se i o tekućoj problematici u radu.
      Na sastanku je bila nazočna i nastavnica razredne nastave Dobrila Puljić iz Osijeka, čiji dolazak, boravak u Subotici i rad u odjeljenjima na hrvatskom jeziku financira Ministarstvo prosvjete i sporta Republike Hrvatske. Ovakvu praksu Republika Hrvatska ima u zemljama u svijetu gdje Hrvati žive i gdje postoji nastava na hrvatskom jeziku. Prema riječima nastavnice Puljić njena najvažnija uloga je u tome da i đaci i učiteljice imaju stalni doticaj sa standardnim književnim hrvatskim jezikom i to će se raditi prije svega na satovima materinjeg jezika. »Nadam se da ćemo se s učiteljicama koje rade u Subotici, Tavankutu i Đurđinu što češće susretati i da ćemo skupa učiniti da nastava bu    de kvalitetna«, kaže Dobrila Puljić.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika